Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
Sorki za pomyłkę, ale nie dawno zmieniałem olej w 2 aucie (benzyniak) i mi się pomyliło U mnie odma dalej w dolot wpięta. EGR zasyfiony i wali olejem ;/
Jaki olej?
No to odepnij odmę:
- i puść swobodnie pod silnik
- do butelki plastikowej
- zrób oilcatch tank`a
a otwór w kolektorze zaślep korkiem po winie. EGR umyj.
Konsumpcja oleju zejdzie pewnie do zera.
U mnie początkowo jeździłem z półlitrową butelką po napoju (Nestea) wepchniętą gdzieś tam i wąż do niej to na 12 tyś km odma gdzieś 2,5-3 setki oleju nadmuchała do niej, no to masz obrazowo wyjaśnione co się dzieje z olejem w silniku. Natomiast podpięta odma pod kolektor ssący (gdzie tam działa turbina która robi za odkurzacz) wysysa 2-3x więcej oleju. Widać to najlepiej po EGR`ze który u mnie podczas podpiętej odmy - po umyciu - po 2 tys km był zarzygany olejem tak samo jak przed myciem. Po odpieciu odmy ostatni raz myłem go jakieś 40 tyś km temu i się tak zasadniczo do ponownego mycia kwalifikuje. Wcześniej wystarczyło stanąć gdziekolwiek na 10 min i już nakapana była pod silnikiem plama oleju średnicy do 5cm no to sobie wyobraź ile tego oleju wywalał.
- i puść swobodnie pod silnik
- do butelki plastikowej
- zrób oilcatch tank`a
a otwór w kolektorze zaślep korkiem po winie. EGR umyj.
Konsumpcja oleju zejdzie pewnie do zera.
U mnie początkowo jeździłem z półlitrową butelką po napoju (Nestea) wepchniętą gdzieś tam i wąż do niej to na 12 tyś km odma gdzieś 2,5-3 setki oleju nadmuchała do niej, no to masz obrazowo wyjaśnione co się dzieje z olejem w silniku. Natomiast podpięta odma pod kolektor ssący (gdzie tam działa turbina która robi za odkurzacz) wysysa 2-3x więcej oleju. Widać to najlepiej po EGR`ze który u mnie podczas podpiętej odmy - po umyciu - po 2 tys km był zarzygany olejem tak samo jak przed myciem. Po odpieciu odmy ostatni raz myłem go jakieś 40 tyś km temu i się tak zasadniczo do ponownego mycia kwalifikuje. Wcześniej wystarczyło stanąć gdziekolwiek na 10 min i już nakapana była pod silnikiem plama oleju średnicy do 5cm no to sobie wyobraź ile tego oleju wywalał.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
-
- Nowicjusz
Jaki olej?
A w zimie odma nie przymarznie jak będę ją miał puszczoną pod silnik i zrobionego oil catch tanka?
- kw
- Forum Master
- Auto: BMW 330i
- Silnik: B48
Jaki olej?
Wiadomo o co chodziPiasek pisze:
MOBIL SUPER 2000 !!
A nie Mobil 1
Nie ma reguły. Ja przelatałem z odmą wypiętą jakieś 25tys. Konsumpcja oleju się nie zmieniła, samowyczyszczenia VTG też nie ,turbina i tak wylądowała na stole. Po tym przebiegu na pampersie była plama sosu z odmy ale niezbyt duża.Piasek pisze:Konsumpcja oleju zejdzie pewnie do zera.
Było: Polo 86c2f 1.0 LPG
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Był: Golf 1.9 TDI ALH
Była: BMW E91 318d + chip
Jest: BMW F30 318d + chip, BMW G20 msport 258 ps
Jaki olej?
Witam. Wiem ze temat był juz wielokrotnie wałkowany, ale prosze o jednoznaczna odpowiedz, otoz mam silnik arl ktory jest zalany olejem Mobil 10w40 i teraz moje pytanie jest taki, czy zalewac go olejem zgodnym z norma vw, czyli 5w40 czy zostac przy pól syntetyku, dodam ze nie wiem jak długo samochod juz jezdzi na tym oleju
Jaki olej?
ARL wymaga 505.01 a Mobil Super 2000 absolutnie ich nie spełnia.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: Jaki olej?
Do TDI moim zdaniem syntetyk powinien być minimum lany 5W40 diesel producent to już kwestia kieszeni.
W dokumentach serwisowych swojego golfa TDI znalazłem zapiski ze Niemcy lali 5W-30 marka jest jednak mi nie znana.
Pytanie co wtedy jak auto trafi do polski i zaczynają wlewać 10W-40 albo 15W-40 czy można wrócić bez uszczerbku dla silnika na 5W-30 full syntetyk?
W dokumentach serwisowych swojego golfa TDI znalazłem zapiski ze Niemcy lali 5W-30 marka jest jednak mi nie znana.
Pytanie co wtedy jak auto trafi do polski i zaczynają wlewać 10W-40 albo 15W-40 czy można wrócić bez uszczerbku dla silnika na 5W-30 full syntetyk?
W moim był Mobil 1 0W40 - ale to olej nie na moją kieszeńbit4you pisze:Do TDI moim zdaniem syntetyk powinien być minimum lany 5W40 diesel producent to już kwestia kieszeni.
- matisim
- VWGolf.pl Killer
- Auto: bmw
- Kontakt:
Jaki olej?
ja na początku gdy miałem 1z zalałem mobilem jakimś 15w. Potem kupiłem valvoline też 15w i silnik ucichł a mimo przelotu 300tys + od zmiany do zmiany nie musiałem dolewać. Ale jak już ktoś tu napisał olej na ok 10tys, gdy zrobiłem jakieś 12tys to było już powoli słychać że nieco dłużej szklanki sie zalewały, ale tylko na zimnym, no chyba że to tylko ta świadomość, że olej już miał taki przebieg.
Jaki olej?
matisim,
Dużo dobrych opinii słychać o valvolin inne znane morki tracą może dlatego że zaczęto je podrabiać.
Marka działa na ludzi hipnotyzująco.
Jefferson,
5W-30 z 140zł
5W-40 z 120zl
10W-40 z 100zl
15w-40 z 80zł
Załóżmy że olej co 10tys to 20-40zł w skali roku ile razy wymieniasz olej że trzeba aż tak zaoszczędzać, zaoszczędzisz więcej jak wymienisz go sobie sam a olej kupisz w internecie.
Dużo dobrych opinii słychać o valvolin inne znane morki tracą może dlatego że zaczęto je podrabiać.
Marka działa na ludzi hipnotyzująco.
Jefferson,
5W-30 z 140zł
5W-40 z 120zl
10W-40 z 100zl
15w-40 z 80zł
Załóżmy że olej co 10tys to 20-40zł w skali roku ile razy wymieniasz olej że trzeba aż tak zaoszczędzać, zaoszczędzisz więcej jak wymienisz go sobie sam a olej kupisz w internecie.
Właśnie dlatego kupiłem na Allegro Lotosa 10W40 5l za 50zł + przesyłka gratis. To chyba dobry interes zrobiłem.bit4you pisze: Jefferson,
5W-30 z 140zł
5W-40 z 120zl
10W-40 z 100zl
15w-40 z 80zł
-
- Ma gadane