Rozrząd VW Golf TDI 90KM co ile wymieniać ???
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ja też. Najlepsze że ori VW wyjmowana (siedziała w silniku od fabryki) miała plastikowy
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Re: Rozrząd VW Golf TDI 90KM co ile wymieniać ???
Czesc,
Mam Golfa V z 2008 roku, silnik BXF 1.9 tdi 90 konny, pewny przebieg 90.000 km (kupiony w salonie w PL i uzytkowany przezemnie od nowosci).
Nie jestem mechanikiem, czy ktos moglby mnie oswiecic skad biora sie te zalecenia na forach zeby wymieniac rozrzad co 60.000 km albo co 90.000 km (spotkalem sie nawet z opiniami ze jak ktos dojedzie bez wymiany do 120.000 km to jedzie totalnie po bandzie, i ryzykuje).
Tymczasem na 14 stronie ksiazki serwisowej mojego Golfa pisze wyraznie po polsku:
"Co 150.000 km
Wymienic pasek zebaty napedu walka
rozrzadu - tylko 4-cylindrowe silniki z
pompowtryskiwaczami"
Wczorej nawet podjechalem do serwisu VW i konsultant
pokazal mi na ekranie swojego komputera
zalecenia interwalu wymiany rozrzadu
dla mojego silnika: 150.000 km
(bez ograniczen czasowych).
O co chodzi - czy VW nie wie jak serwisowac swoj produkt?
Czy to moze zmowa lobby mechanikow i producentow czesci/zamiennikow?
Pozdrawiam,
CA
Mam Golfa V z 2008 roku, silnik BXF 1.9 tdi 90 konny, pewny przebieg 90.000 km (kupiony w salonie w PL i uzytkowany przezemnie od nowosci).
Nie jestem mechanikiem, czy ktos moglby mnie oswiecic skad biora sie te zalecenia na forach zeby wymieniac rozrzad co 60.000 km albo co 90.000 km (spotkalem sie nawet z opiniami ze jak ktos dojedzie bez wymiany do 120.000 km to jedzie totalnie po bandzie, i ryzykuje).
Tymczasem na 14 stronie ksiazki serwisowej mojego Golfa pisze wyraznie po polsku:
"Co 150.000 km
Wymienic pasek zebaty napedu walka
rozrzadu - tylko 4-cylindrowe silniki z
pompowtryskiwaczami"
Wczorej nawet podjechalem do serwisu VW i konsultant
pokazal mi na ekranie swojego komputera
zalecenia interwalu wymiany rozrzadu
dla mojego silnika: 150.000 km
(bez ograniczen czasowych).
O co chodzi - czy VW nie wie jak serwisowac swoj produkt?
Czy to moze zmowa lobby mechanikow i producentow czesci/zamiennikow?
Pozdrawiam,
CA
- marcinas1983
- VW Baron
- Kontakt:
BXF-2008, jak dla mnie różnice biorą się z tego, że zależy to gdzie auto jest użytkowane. Jeśli samochód jeździ sporo po mieście to pewnie co 60 tys km powinno się wymieniać pasek, zaś gdy jeździ głównie na trasach to co 90 tys km. Jak wiadomo w mieście auto stoi w korku a silnik pracuje dlatego pewnie zalecany jest krótszy okres do zmiany paska. Po za tym... temat jest o 90KM na pompie wtryskowej i może tam pasek zalecali szybciej wymieniać niż u Ciebie w PD.