Znalazłem co takiego:
---------------------------------------------------------- OR---------RME-----------ON
Masa cząsteczkowa -----------------------------------(840)--------(300) -----------(120-320)
Gęstość przy 20stC g/cm3-----------------------------(0,92)-------(0,82)-----------(0,81- 0,84)
Lepkość kinematyczna przy 200Cmm2/s -----------(76)----------(6,9-8,2)--------(2,8-5,9)
Liczba cetanowa----------------------------------------(34)----------(56)--------------(50)
Temperatura zapłonu stC------------------------------(285)--------(168)-------------(60)
Wartość opałowa kJ/dm3------------------------------(34 400)---(33200-34 320)---(35 950)
RME-estry oleju rzepakowego tzw. biodesel. Sama liczba cetanowa to nie wszystko nalezy też zwrócic uwagę na wartość opałową ktora aż tak bardzo się nie różni.
Ja jeżdząc na mieszance 2 a nawet 3 do 1 na korzyść OR nie zaobserwowałem spadku prędkości max, przyśpieszenie też nie zmalało. Jedynie co czuć to frytkami z rury, brak dymienia na czarno pod max. obciążeniem (bądz było to zredukowane do minimum) i silnik pracuje bardziej miękko i ciszej. Ale jest to spowodowane wyższą temp zapłonu OR przez co spalanie nie zachodzi tak detonacyjnie jak to ma miejsce przy ON.
Liczba cetanowa określa tylko zdolność do samozapłonu a wartość opałowa to wiadomo tłumaczyć chyba nie muszę, czym mniejsza tym gorsze paliwo.
Jak widac stary wysłuzony klekot z słabym sprężaniem będzie mieć poważne problemy na jezdzie na OR bo kompresja nie zapali mieszanki lub będzie zapalać z wielkim trudem..