W zestawie będą grzybki.mateusz13579 pisze:czy w tym zestawie naprawczym beda te grzybki/talerzyki ktore u mnie dwa sa wtarte?
Tyle się rozpisuje że przewiduję jakieś po szczęśliwym rozwiązaniu
Mechanik musi wiedzieć jak nie wie zabieraj od niego samochód i rób to sam a robi się to tak:mateusz13579 pisze:jak reguluje sie te sruby?
Wg jednej ze sztuk bo jest ich kilka.
1) Wsadzasz wysoki bieg 5 lub 6 jak masz i powoli popychasz na wyłączonym !!! zapłonie tak aby na 1 cylindrze był maksymalny wznios krzywki lub jak wolisz maksymalne wciśnięcie PD. Literatura mówi tu o wykorzystaniu czujnika zegarowego pewnie słusznie ale ja nie miałem wiec zrobiłem to na oko. Na szczęście krzywka ma taki kształt że maksymalny wznios jest dość długo.
2) W tej pozycji wkręcasz na maksa śrubę regulacyjną na dźwigni PD do oporu (leciutko).
3) Wykręcasz wg jednych źródeł 180° wg drugich 180°+45°. Proponuję ten większy luz jeżeli nie masz czujnika zegarowego. Dla czego piszę 180°+45° bo łatwo to zrobić na oko czyli klucz do przeciwległej i jeszcze połowa 1/4. Kontrujesz nakrętkę regulacyjną.
4) Czynność powtarzasz po kolei na każdym z cylindrów.
Jeżeli źle ustawisz maksymalny wznios grozi to poważnymi konsekwencjami o których nie będę tu pisał żeby nie straszyć.
Ps. Auto dostanie parę koni bo w wyniku wyrobionych śrub dawka była bardzo mała.