Panowie i kolejna ciekawostka. Zainteresowałem się nieco olejem CASTROL. Bowiem sprzedawany jest na allegro CASTROL z DE i na dodatek jest tańszy niż ten krajowy.
Okazuje się że jest sprzedawca na allegro który sprzedaje MAGNATEC 10W 40 za 75 zł plus wysłka czyli nadal taniej niż CASTROL z kodem kreskowym 5 czyli z Polski.
Polski CASTROL MAGNATEC 10W40 to nawet 120 zł w sklepie.
No i oczywiście zacząłem węszyć lipę ale po sprawdzeniu sprzedawcy (komentarze) okazuje się że nie ma się do czego doczepić. Facet ma 17 tyś komentarzy pozytywnych i w związku tym jest raczej mało prawdopodobne że olej jest lipny bo przecież niemożliwe żeby 17 tyś osób miało w porządku silniki na jakimś podrobionym syfie i że nikomu nic się nie stało z motorem.
Jak się okazuje nawet J WEISS w swoim programie radiowym zajął się tym sprzedawcą i z tego co doszli to chyba że on nie płaci podatku czy też że ten olej jest bez podatku , już sam dokładnie nie wiem.
W każdym bądź razie weszłem na CASTROL COM wybrałem GERMANY i włączyła mi się oficjalna strona CASTROL DE. I sprawdziłem tego CASTROLA , jego parametry etc
I czego się dowiedziałem otóż że wszystko wskazuje na to że facet z allegro ma ten olej oryginalny. Po pierwsze niemieckie butelki CASTROLA mają już tradycyjny korek, po drugie są w bańkach 5L (w polsce 4L)
Wygląda więc wszystko ok ponadto sprzedawca ma tytuł SUPER SPRZEDAWCA. A wszystkie komentarze pochodzą ze sprzedaży oleju właśnie.
Myślę że to ciekawa informacja dla CASTROLOWCÓW , którzy nie chcą przesiadać się na inny olej a chcą mniej płacić. No i może jeszcze faktycznie jest w tym coś że olej z Niemiec będzie lepszej jakości niż jego brat bliźniak z Polski.
Powiem szczerze że niejednokrotnie słyszałem opinie że czy to proszki do prania czy nawet kawa zza zachodniej granicy ma lepszą jakość. Czytałem też wypowiedź jakiegoś przedstawiciela zachodniej firmy (anonimowa) który stwierdził że to prawda z tą różną jakością tych samych produktów w różnych krajach. Jak stwierdził Polak ma mniejsze wymagania niż np Niemiec więc firmie to tylko na rękę.
Nie wiem ile w tym prawdy ale co do jednego mogę się zgodzić.
W UE VW/AUDI daje 2 lata gwarancji ogólnej. Oczywiście można sobie wykupić tzw ubezpieczenie od usterki ale to już nijak ma się do gwarancji producenta.
Co ciekawe ten sam VW/AUDI w USA i tutaj może kopara siąść VW/AUDI w US dają
8 lat gwarancji bez limitu km
Podejście producenta do krajów europejskich pozostawiam bez komentarza.
Potwierdza to tylko że jakość usług i towarów może faktycznie zależeć od wymagań rynku i w tym co napisałem wyżej może być ziarno prawdy.
Ale to oczywiście pozostaje każdemu do własnych refleksji.