Jakie turbo najlepsze dla silnika AAZ ?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
może ci turbo puszcza:) a sprawdz jeszcze dokręcenie filtra oleju, może to głupie ale miałem taki przypadek.
1.9 TD boost pin,KW,1,2bar,smoked front
viewtopic.php?f=88&t=217777" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny KwiatkoVWóz
1.9 TDI 1Z+ 216,BBS RS,FMIC,FK,Raid HP
viewtopic.php?f=88&t=378323" onclick="window.open(this.href);return false;
Vagowanie,odczyt,kasowanie błędów
viewtopic.php?f=88&t=217777" onclick="window.open(this.href);return false;
obecny KwiatkoVWóz
1.9 TDI 1Z+ 216,BBS RS,FMIC,FK,Raid HP
viewtopic.php?f=88&t=378323" onclick="window.open(this.href);return false;
Vagowanie,odczyt,kasowanie błędów
Silnik mam suchutki, zadnego wycieku bo tym zajolem sie juz jakis czas temu. Co do turbiny to sam nie jestem pewien. Na wirniku mam delikatny luz ale gora/dol i ilosc oleju nie jest zbyt duza. Niepokoi mnie spora ilosc oleju w kolektorze ssacym i wtym kolanku co od niego odchodzi przewod doladowujacy pompe. czy to normalne?BENITO pisze:DaroD, Ja mam 364 tys nalatane i mi nawet szklanki oleju nie bierze pomiędzy wymianami. Jeśli masz takie zużycie oleju co coś jest nie tak i polecam gruntowny przegląd silnika począwszy od poszukiwania wycieków i turbiny a skończywszy na zdjęciu głowicy.
[ Dodano: 22 Lis 2009 16:30 ]
wszystko jest ok. filtr suchutkiarturkw pisze:może ci turbo puszcza:) a sprawdz jeszcze dokręcenie filtra oleju, może to głupie ale miałem taki przypadek.
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Panowie da to coś jeżeli będe miał większą rurę dolotową powietrza do turba? Musze zrobić ją u siebie bo po zmianie z k14 na k24 musiałem niestety zrobić prowizorke z kawałka mojego gumiaka i tasmy izolacyjnej
V Były staruszek "pasław" V po zasłużonej i kochanej V "zuzie" mk2 V
- jarekkoval
- Forum Master
- Kontakt:
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Mam pomysł żeby zrobić ją z nierdzewki.Będzie mieć taką samą średnice na wylocie z filtra i wlocie do turbiny a pośrodku chciałbym zrobić coś w stylu puszki żeby więcej powietrza nagromdzało z dziurką na odme.Ale czy to jest sens? No bo przecież tak czy siak pójdzie wszystko przez filter...
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
w JR "przewaznie" byly wieksze turbiny i mialy wieksze wirniki co za tym idzie a w 1V byly mniejsze turbawki to i rura byla miejsza srednicą przynajmniej w tym miejscu co zakladalo się ją na turbineBiperr0 pisze:A to od JRa sie czymś różni niż od 1V ?
Mój mk2 z VR6 TURBO pod maską http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=372052
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
MK1 robi się viewtopic.php?f=86&t=540709" onclick="window.open(this.href);return false;
w12 na codzień
W JR był też zawór bezpieczeństwa w kolektorze ssącym - w rurze jest dodatkowe wyjście na ten zawór, obok wyjścia na odmę. W 1V zaworu nie było i wyjścia także.Biperr0 pisze:A to od JRa sie czymś różni niż od 1V ?
Ale pokrywa jest inaczej mocowana, w 1.6 na 8 śrub po obwodzie, a w 1.9 na 3 śruby do panewek wałka rozrządu z tego co pamiętam. Wynika z tego że to silnik 1.6, a przynajmniej głowica z tego silnika. Biperr0, złaź pod auto i zobacz jaki masz odlew z tyłu na bloku, 1.6D czy 1.9Darwam pisze:chyba że do 1.9TD założyłeś pokrywę wałka rozrządu od 1.6
Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 10:39 przez piori, łącznie zmieniany 1 raz.
- Biperr0
- I choose You!
- Kontakt:
Koledzy aż takim amatorem to ja nie jestem!!Przecież wiem jaki silnik do auta wkładałem
Co prawda lekko zamazane ale widoczne 1,9TD. A dekielek przekręciłem z mojego 1V bo nie miałem grzybka do tamtej pokrywy a tam była z jakiegoś innego silnika wogóle.Odma z skrzyni korbowej też jest tutaj zaślepiona ale to już też mam zrobione.Głowica z 1,6 ? czy to możliwe?
[ Dodano: 24 Lis 2009 11:58 ]
Ale czy ta rura dolotowa z JRa będzie mi pasować na K24 ?
Co prawda lekko zamazane ale widoczne 1,9TD. A dekielek przekręciłem z mojego 1V bo nie miałem grzybka do tamtej pokrywy a tam była z jakiegoś innego silnika wogóle.Odma z skrzyni korbowej też jest tutaj zaślepiona ale to już też mam zrobione.Głowica z 1,6 ? czy to możliwe?
[ Dodano: 24 Lis 2009 11:58 ]
Ale czy ta rura dolotowa z JRa będzie mi pasować na K24 ?
Ostatnio zmieniony wt lis 24, 2009 13:11 przez Biperr0, łącznie zmieniany 3 razy.