jaka prawidłowa temperatura
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
grandi
to chyba masz coś nie tak silnik po 7km powinien już mieć temperaturę maksymalnie po 10 w bardzo duże mrozy
jak termostat jest sprawny to żadne kartony nie są potrzebne
to chyba masz coś nie tak silnik po 7km powinien już mieć temperaturę maksymalnie po 10 w bardzo duże mrozy
jak termostat jest sprawny to żadne kartony nie są potrzebne
- Toshiba
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Chyba, że termostat startuje od niższej temperatury niż jest w oryginale
Ja mam największą chłodnicę jaka tylko może być w mk2, termostat 87 stopni i jest tak, jak Kolega Mumin90 wyżej napisał.
Ja mam największą chłodnicę jaka tylko może być w mk2, termostat 87 stopni i jest tak, jak Kolega Mumin90 wyżej napisał.
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
wymieniłem czujnik założyłem nowy firmy topran na próbę i trzyma 92 stopnie ale jak się nagrzeje na postoju to idzie na 102 stopnie i dopiero załącza wentyl i zbija na 99 stopni a jak zacznę jechać wraca na 92 stopnie......czy znowu coś jest nie tak czy wygląda jakby nie załączał 1 biegu wentyla??
co robić pomocy??
co robić pomocy??
- inż. Mk2_marcin
- Golfista
Re: jaka prawidłowa temperatura
teoretycznie wszystko pracuje jak należy temperatura wrasta powyżej 90*C potem wentylator zbija temperaturę (tak samo u mnie) lecz moim zdaniem jest wszystko w porządku, lecz nie mogę pojąć skąd bierzesz tak dokładnie temperatury.specWROC pisze:wymieniłem czujnik założyłem nowy firmy topran na próbę i trzyma 92 stopnie ale jak się nagrzeje na postoju to idzie na 102 stopnie i dopiero załącza wentyl i zbija na 99 stopni a jak zacznę jechać wraca na 92 stopnie......czy znowu coś jest nie tak czy wygląda jakby nie załączał 1 biegu wentyla??
co robić pomocy??
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
środek to 90,więc zakładając że tak jest to mam 92-3 stopnie, ale dlaczego na 95 nie załącza wentylatora tylko dopiero na 102??u mnie wygląda jakby nie działał 1 bieg wentylatora..... teraz jak sprawdzić czujniki mam 2 i mam omomierz, jak sprawdzić który prawidłowy
- Toshiba
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Powiem jak u mnie było. Załóżmy, że połowa to 90 stopni. Dwa milimetry, trzy za - wentylator się włącza. Na 1-szy bieg. Nigdy nie zagrzałem go tak, by się włączył 2-gi bieg wentylatora. Choćbym nie wiem jak się starał.
Przy "bucie" wychodzi kawałek za środkową kreskę, ale wtedy nie ma prawa się włączać wentylator - wszystko "grabi" termostat.
Tak swoją drogą, termostaty i czujniki chłodnicy kijowej firmy typu topran i tym podobne są na złom
Przy "bucie" wychodzi kawałek za środkową kreskę, ale wtedy nie ma prawa się włączać wentylator - wszystko "grabi" termostat.
Tak swoją drogą, termostaty i czujniki chłodnicy kijowej firmy typu topran i tym podobne są na złom
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
chcesz miec dokladne wskazania? to zamontuj sobie cyfrowy termometr. czego oczekujesz do ponad 20 letnich zegarow i ciulatego czujnika? nie wywala wody, nie gotuje, jest cieplo w aucie to przestan szukac dziury w dupie i zacznij jezdzic. tez kilka lat temu bylem dociekliwy jak ty i co? i kupa. 3 termostaty, wymiana elektroniki w zegarach, oryginalny czujnik i dalej jest 95 zamiast 90, choc temp wody jest idealna. to tylko przeklamanie wskaznika i pierdziele to!
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
w jaki sposob omomierzem sprawdzic czujnik
nigdy nie wymienialem termo wylacznika chodzi mi teraz o to ze nie wiem jak rozroznic czy zalacza 1 bieg czy nie
mam jeszcze pytanie a jesli zamienie wtyczki ta ktora daje temp na zalaczenie swiec na te do temp to bedzie dzialac??? to takie same czujniki przeciez
souler pisze:chcesz miec dokladne wskazania? to zamontuj sobie cyfrowy termometr. czego oczekujesz do ponad 20 letnich zegarow i ciulatego czujnika? nie wywala wody, nie gotuje, jest cieplo w aucie to przestan szukac dziury w dupie i zacznij jezdzic. tez kilka lat temu bylem dociekliwy jak ty i co? i kupa. 3 termostaty, wymiana elektroniki w zegarach, oryginalny czujnik i dalej jest 95 zamiast 90, choc temp wody jest idealna. to tylko przeklamanie wskaznika i pierdziele to!
nigdy nie wymienialem termo wylacznika chodzi mi teraz o to ze nie wiem jak rozroznic czy zalacza 1 bieg czy nie
mam jeszcze pytanie a jesli zamienie wtyczki ta ktora daje temp na zalaczenie swiec na te do temp to bedzie dzialac??? to takie same czujniki przeciez
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
specWROC
czujniki są podobno takie same o tych samych właściwościach
ale sam z własnych doświadczeń po zmianie wtyczki wskaźnik pokazywał inne temperatury
u mnie wygląda jakby nie działał 1 bieg wentylatora.....
to wyciągnij wtyczkę z czujnika z chłodnicy jest w lewym dolnym rogu patrząc z miejsca kierowcy
i tam są 3 kable
z tego co pamiętam jest jeden brązowy i 2 w innym kolorze
złączasz brązowy po kolei z jednym i drugim i powinny być dwie prędkości wentylatora
czujniki są podobno takie same o tych samych właściwościach
ale sam z własnych doświadczeń po zmianie wtyczki wskaźnik pokazywał inne temperatury
u mnie wygląda jakby nie działał 1 bieg wentylatora.....
to wyciągnij wtyczkę z czujnika z chłodnicy jest w lewym dolnym rogu patrząc z miejsca kierowcy
i tam są 3 kable
z tego co pamiętam jest jeden brązowy i 2 w innym kolorze
złączasz brązowy po kolei z jednym i drugim i powinny być dwie prędkości wentylatora
- specWROC
- (()())G.O.L.F.(()())
- Kontakt:
-wentylator sprawdzony działają obydwa biegi, sprawdzony tak jak kolega napisał w poście poprzednim
-czujnik który kupiłem firmy topran pokazywał prawie 100 stopni ale przypomniałem sobie że jakiś miesiąc temu u elektryka wymieniałem przekaźnik świec żarowych i czujnik który załącza świece lub nie w zależności od temperatury a przecież te dwa czujniki są dokładnie takie same.......
-po przepięciu kostek czujnik pokazuje dokładnie takie same temperatury jakie pokazywał ten który wyjąłem(a wyjąłem org jeszcze z napisami audi VW)
WNIOSKI
-czujnika już nigdy nie kupię firmy topran etc, zamówiłem sobie na szrocie oryginał
-przetestowałem te czujniki w jeden możliwy sposób a mianowicie topran; kiedy otwierał się termostat pokazywał jakieś 94 stopnie a mój stary czujnik a także ten który jest od świec nie wiem jakiej firmy przy otwarciu termostatu pokazywał idealnie 87-89 stopni
WĄTPLIWOŚCI
-dalej nie potrafię zdiagnozować czy termowyłącznik działa prawidłowo i czy załącza odpowiedni bieg?? załącza mi wentylator przy 95 i zbija na 90 więc domniemam że 2 bieg będę w stanie sprawdzić dopiero w lecie??bo nie zagrzeje mi się przecież do 100 stopni przy tej pogodzie a nawet jak jadę pod górę czy ponad 100 to pęd powietrza chłodzi do 82-3 stopni
-czy umie ktoś odpowiedzieć na pytanie jak omomierzem sprawdzić czujnik jakie wartości powinien mieć przy wyłączonym silniku a jakie przy np 90 stopniach (mowa o czarnym czujniku)
-czujnik który kupiłem firmy topran pokazywał prawie 100 stopni ale przypomniałem sobie że jakiś miesiąc temu u elektryka wymieniałem przekaźnik świec żarowych i czujnik który załącza świece lub nie w zależności od temperatury a przecież te dwa czujniki są dokładnie takie same.......
-po przepięciu kostek czujnik pokazuje dokładnie takie same temperatury jakie pokazywał ten który wyjąłem(a wyjąłem org jeszcze z napisami audi VW)
WNIOSKI
-czujnika już nigdy nie kupię firmy topran etc, zamówiłem sobie na szrocie oryginał
-przetestowałem te czujniki w jeden możliwy sposób a mianowicie topran; kiedy otwierał się termostat pokazywał jakieś 94 stopnie a mój stary czujnik a także ten który jest od świec nie wiem jakiej firmy przy otwarciu termostatu pokazywał idealnie 87-89 stopni
WĄTPLIWOŚCI
-dalej nie potrafię zdiagnozować czy termowyłącznik działa prawidłowo i czy załącza odpowiedni bieg?? załącza mi wentylator przy 95 i zbija na 90 więc domniemam że 2 bieg będę w stanie sprawdzić dopiero w lecie??bo nie zagrzeje mi się przecież do 100 stopni przy tej pogodzie a nawet jak jadę pod górę czy ponad 100 to pęd powietrza chłodzi do 82-3 stopni
-czy umie ktoś odpowiedzieć na pytanie jak omomierzem sprawdzić czujnik jakie wartości powinien mieć przy wyłączonym silniku a jakie przy np 90 stopniach (mowa o czarnym czujniku)
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja u siebie w jednym golfie który trzyma idealnie na środkowej kresce nie moge utrzymać ręki przy środkowym nawiewie w takiej pozycji żeby ją zaślepić bo powietrze jest tak gorące że parzy ręke.
w drugim moim mk2 tem. trzyma około 2mm przed środkiem i ręki mi nie parzy da sie trzymać
wniosek z tego że temperatura jest niższa
czy ktoś zna jakąś inną dobrą firmę termostatów? niż wahler
a jakiej firmy termostaty są montowane na pierwszy montaż w fabryce
w drugim moim mk2 tem. trzyma około 2mm przed środkiem i ręki mi nie parzy da sie trzymać
wniosek z tego że temperatura jest niższa
czy ktoś zna jakąś inną dobrą firmę termostatów? niż wahler
a jakiej firmy termostaty są montowane na pierwszy montaż w fabryce
a może nagrzewnica przytkana ?:)
moje bejbe http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=400916
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
na pewno nie bo była wyjmowana i jest czysta i ma drożność
powietrze jest dobrze ciepłe ale nie gorące a wskaźnik tem ok 2mm przed środkiem
powietrze jest dobrze ciepłe ale nie gorące a wskaźnik tem ok 2mm przed środkiem
sprawdzales czy dwie rury wchodzace do nagrzewnicy są aby na pewno gorące? może zapowietrzona nagrzewnica
moje bejbe http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=87&t=400916