Jaki olej?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki olej?
Przecie bylo tyle razy ze to nie ma zadnego znaczenia czy olej 5w30 czy 5w40. Moze i byc olej 10w50 czy 0w40 byle norma byla byle to olej w miare dobrej jakosci. Co ma jakis preparacik w ilosci 200 ml czy ile tam porobic w silniku przez 10 minut? To omamianie i tak juz glupiego spoleczenstwa nie tylko w naszym kraju.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
Są jakieś niepokojące objawy? Jeżeli nie to po co zmieniać olej?
Płukanka? Można ale nie ma potrzeby.
Najlepszą płukanką są regularne wymiany oleju.
Płukanka? Można ale nie ma potrzeby.
Najlepszą płukanką są regularne wymiany oleju.
Chciałbym zmienić na jakiś olej lepszej jakości, objawów jakiś niepokojących nie ma ale chciałbym go zmienić na jakąś klasę wyżej i nie wiem właśnie co by było lepszym wyborem od Castrola, jakiś Motul?
bo do PD ponoć norma 505 01, a ten co teraz mam to ma 504 00 i 507 00 ale to chyba w tym się zawiera te 505 01, czy się mylę?
bo do PD ponoć norma 505 01, a ten co teraz mam to ma 504 00 i 507 00 ale to chyba w tym się zawiera te 505 01, czy się mylę?
-
- Mały gagatek
Jaki olej?
Co do płukanki to dam wam zdjęcie jak wygląda chusteczka po wytarciu bagnetu 200km od wymiany oleju z płukanką.Przy spuszczaniu oleju wyciągnąłem też strzykawką resztę starego oleju z chłodniczki pod filtrem.
- Garrison
- Forum Master
- Auto: Leon 5F Xperience
- Silnik: CZCA
Re: Jaki olej?
Spójrz na Liqui Moly. Zaczyna się od 20zł, a preparat spędza w silniku i tak około kwadransa, więc nie ma co szukać jakiegoś super preparatu za 50zł.Dessiner pisze:a jakiej płukanki używałeś/polecasz?
-
- Mały gagatek
Jaki olej?
Witam. Kupiłem audi z 3.0 tdi bkn i gość który sprowadził auto mówił że wymienił olej na castrola 10w40. Jaki olej był wcześniej nie wiem. Z tego co wyczytałem w necie zaleca się 5w30 do dpf a z naklejki z kodami wyposażenia wyczytałem że posiada dpf. I teraz pytanie czy zmienić ponownie na 5w30? Kiedyś obiło mi się o uszy że nie powinno się wracać na syntetyk z półsyntetyku. Auto ma ori 285tys. Na 10w40 sam zrobiłem 500km a ile zrobił ten co sprowadził nie wiem. Proszę o pomoc osób którzy mają jakieś doświadczenia z olejem a nie tylko teoretyków.
Jaki olej?
Ori 285 tys przebiegu i zmiana przez handlarza na 10W40?
Do tego silnika zalecany jest olej syntetyczny.
Zmień na 5W30 i poobserwuj poziom oleju.
Do tego silnika zalecany jest olej syntetyczny.
Zmień na 5W30 i poobserwuj poziom oleju.
Oznaczenie 10w40 nie oznacza jak jest produkowany olej czy w procesie krakingu czy naturalnie. Zreszta jakie to ma znaczenie. Liczy sie jakie ma wlasciwosci smarujace w roznych sytuacjach pracy motorowni.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Jaki olej?
kuba491 zalej 5w30/5w40 z normą ACEA C3, np.:
Motul X-Clean C3 5w40
Motul X-Clean FE 5w30
Neste City Pro 5w40
A w Twoim temacie chodziło mi o ten durny mit ze zmianą na pełny syntetyk, który był w TYM wątku obalany wielokrotnie
Motul X-Clean C3 5w40
Motul X-Clean FE 5w30
Neste City Pro 5w40
A w Twoim temacie chodziło mi o ten durny mit ze zmianą na pełny syntetyk, który był w TYM wątku obalany wielokrotnie
Jaki olej?
Dla własnego samopoczucia możesz taki zalać, ale jak dla mnie to większym problemem jest tam rozrząd i wtryski, niż cyferki na oleju
Ja bym ją olał.
Ja bym ją olał.
Jaki olej?
To jeszcze jedno pytanie. Zalać jak najszybciej czy przy następnej wymianie? Pytam bo też wyczytałem na jakimś forum ze 10w 40 może zapachac dpf? Nie wiem ile w tym prawdy wiec pytam.