Ogólnie sprawa przedstawia się następująco:
im mniej urządzeń zakłócających swobodny przepływ spalin w stronę wylotu tym lepiej...
Strumienica (zwężka Venturiego) będzie skuteczna (w wartościach niemierzalnych zapewne) ale pod warunkiem reszty wydechu, który również będzie przyspieszał ewakuację spalin... Nic zaś nie da w sytuacji kiedy za nią znajduje się tłumik środkowy (z przegrodami) oraz tłumik końcowy (również z przegrodami)...
W takim wypadku najlepszym rozwiązaniem będzie założenie kawałka prostej rurki w miejsce całkowicie wyciętego kata... Nie pomoże - ale na pewno nie zaszkodzi...
Choć nadal jestem zagorzałym przeciwnikiem wycinania katów... .... coby nasze dzieci kwadratowych główek nie miały...
[TDI 1Z] Wycięcie Katalizatora
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Dlatego nie rozważam Strumienicy opartej o zw. Venturiego - inwestycja w samą strumienicę jest dla mnie już nieopłacalna, a nie zamierzam modyfikować reszty wydechu.
Nie tylko w Twojej wypowiedzi Piasek, ale też innych przejawia się fraza "nie pomoże". Otóż, ja nie chcę aby "pomogło" - ja chcę aby znormalizowało. Mój kat już się w dużej mierze rozsypał i w tym momencie poza muleniem nie pełni już żadnej roli. Nie mam turbiny z VNT, więc nie mam też na celu robienie dobrze kierowniczkom (jakkolwiek to brzmi).
Chcę jedynie pozbyć się problemów jakie wynikają ze stanu katalizatora, przywracając maksymalną możliwą ciszę, dlatego chcę uniknąć wstawiania zwykłej rury i innych kombinacji mogących powodować zaburzenia związane ze zjawiskiem falowym, czy jakimikolwiek innymi, dzięki którym będzie głośniej lub mniej przyjemnie (pisałem już o tym wcześniej). Zamiast zwiększenia przepływu spalin, wolałbym przepływ spalin na poziomie sprawnego kata, pozostawiając teorie nt wyhamowywania spalin na dalszym odcinku.
Jeżeli ma to być przelot, to najlepiej poproszę o polecenie jakiejś firmy (może być link - niekoniecznie do sklepu).
Nie tylko w Twojej wypowiedzi Piasek, ale też innych przejawia się fraza "nie pomoże". Otóż, ja nie chcę aby "pomogło" - ja chcę aby znormalizowało. Mój kat już się w dużej mierze rozsypał i w tym momencie poza muleniem nie pełni już żadnej roli. Nie mam turbiny z VNT, więc nie mam też na celu robienie dobrze kierowniczkom (jakkolwiek to brzmi).
Chcę jedynie pozbyć się problemów jakie wynikają ze stanu katalizatora, przywracając maksymalną możliwą ciszę, dlatego chcę uniknąć wstawiania zwykłej rury i innych kombinacji mogących powodować zaburzenia związane ze zjawiskiem falowym, czy jakimikolwiek innymi, dzięki którym będzie głośniej lub mniej przyjemnie (pisałem już o tym wcześniej). Zamiast zwiększenia przepływu spalin, wolałbym przepływ spalin na poziomie sprawnego kata, pozostawiając teorie nt wyhamowywania spalin na dalszym odcinku.
Jeżeli ma to być przelot, to najlepiej poproszę o polecenie jakiejś firmy (może być link - niekoniecznie do sklepu).
Cytat D. Szpakowskiego z wczorajszego meczu FC Barcelona - Manchester United o sir Alex`ie Ferguson`ie:raviks pisze:nie mam też na celu robienie dobrze kierowniczkom (jakkolwiek to brzmi).
"... zadowolił wszystkich kibiców, samego siebie oraz kolegów z drużyny."
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Siema, wiem ze stary temat ale pierwszy raz na tym forum.
Kupiłem wydech końcowy, Golf 6 2.0 TDI. Po założeniu zerowy efekt poza wizualnym. Czy właśnie wycięcie kata cos zmieni ? Czy opłaca sie żebym go wgl wycinał.
Kupiłem wydech końcowy, Golf 6 2.0 TDI. Po założeniu zerowy efekt poza wizualnym. Czy właśnie wycięcie kata cos zmieni ? Czy opłaca sie żebym go wgl wycinał.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128