Kąt wtrysku 1.9 TDI ALH 90 KM + rozrusznik (film,fotoporada)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
nie wiem czy ktoś tu jeszcze bywa, odświeżę moje logi statyczne grupy 004 oraz 004BS
http://vaglog.pl/log-004_JUCt1Gu.html
Czy ktoś by mógł ocenić i powiedzieć czy już pompa nie domaga? i Jak jest z kątem wtrysku, jakie wartości powinny byc na LATE? czy kat powinien byc na BTDC czy ATDC?
Golf mk4 silnik AQM
Czy ktoś by mógł ocenić i powiedzieć czy już pompa nie domaga? i Jak jest z kątem wtrysku, jakie wartości powinny byc na LATE? czy kat powinien byc na BTDC czy ATDC?
Golf mk4 silnik AQM
- munior
- Forumowy spamer :)
- Kontakt:
Statyczny pocżątek wtrysku sprawdzamy w bloku 000 i trybie basic seting .Blok 004 słuzy do sprawdzania czy wtrysk jest prawidlowo przestawiany podczas jazdy , w trybie basic seting też powinien się zmieniać i w zaleznosci od sterownika albo cyklicznie EARLY przyspiesza i opuznia LATE ,albo tylko przyspiesza ...a do tego żeby sie zmieniał potrzebne jest odpowiednie cisnienie wewnętrzne, które uzyskiwane jest dzięki kalibrowanemu cisnieniowo zaworkowi powrotnemu na nastawniku ,zaworkowi ciśnienia wewnetrznego i pracy elektrozaworka n108...problem z jednym z nich bedzie skutkował brakiem odpowiedniego cisnienia wewnętrznego co skutkuje brakiem przestawiania dynamicznego poczatku wtrysku....a nie od razu że "pompa nie domaga "milosz196 pisze:Czy ktoś by mógł ocenić i powiedzieć czy już pompa nie domaga? i Jak jest z kątem wtrysku, jakie wartości powinny byc na LATE? czy kat powinien byc na BTDC czy ATDC?
Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018
W grupie 000 BS mam kat wtrysku 37, czyli co zwiększyć ten kat statyczny i wtedy dynamiczny sprawdzić.? I dalej sprawdzać zaworki i elektro zawór? A powiedz mi jeśli wiesz jakie wartości powinny byc na late i early?
Założyłem ten post dawno temu mając problem z odpalaniem auta.
Problem do mnie powrócił niedawno kiedy temp. spadła do 0 stopni. Jest to samo co kiedyś: Silnik odpala po kilku obrotach rozrusznika, czuć niespaloną rope i biały dym.
Walcząc z problemem ciężkiego odpalenia auta rano to już zrobiłem:
- wymieniłem świece żarowe - czy napięcie na świecach powinno wynosić 11 V ? czy można podpiąć prosto pod akumulator który ma 12,6 V a po rozruchu 14,3-6 ?
- wymieniony akumulator i filtr paliwa
- zregenerowałem rozrusznik (nowe tuleje, szczotkorzymacz)
- kable plus rozrusznika i masa akumulatora sprawdzone
- świece żarowe grzeją, leci na nie napięcie w odpowiednim momencie
- klapa gasząca otwarta
Dwie rzeczy są w tym momencie niepewne i nie dają mi spokoju i tu proszę o jakąś poradę co gdzie dalej szukać i sprawdzać:
1. Rozrusznik niby kręci ale do zapalenia dochodzi mniej więcej po 10-15 słyszalnych obrotach silnikiem. Zdarzyło się, że w trakcie kręcenia po 5-6 obrotach zaciął się rozrusznik i musiałem ponowić odpalanie - czy VAGiem da się zrzucić logi rozrusznika ? Czy jest jakiś wykres dotyczący zależności prędkości rozrusznika od temp otoczenia ? Mój silnik 1.9 TDI ALH
2. Kąt wtrysku - statyczny - w basic settings:
- sprawdziłem na zimnym silniku (kiedy jest 0 stop C) po odpaleniu wynosi 45-47 (średnio 46)
- na nie do końca zagrzanym silniku (bo Fuel Temp=18,9 Intake Air Temp=10,8 Coolant Temp=57,6 ) po odpaleniu wynosi 51-54 (średnio 53) - w mojej ocenie jest OK
Problem do mnie powrócił niedawno kiedy temp. spadła do 0 stopni. Jest to samo co kiedyś: Silnik odpala po kilku obrotach rozrusznika, czuć niespaloną rope i biały dym.
Walcząc z problemem ciężkiego odpalenia auta rano to już zrobiłem:
- wymieniłem świece żarowe - czy napięcie na świecach powinno wynosić 11 V ? czy można podpiąć prosto pod akumulator który ma 12,6 V a po rozruchu 14,3-6 ?
- wymieniony akumulator i filtr paliwa
- zregenerowałem rozrusznik (nowe tuleje, szczotkorzymacz)
- kable plus rozrusznika i masa akumulatora sprawdzone
- świece żarowe grzeją, leci na nie napięcie w odpowiednim momencie
- klapa gasząca otwarta
Dwie rzeczy są w tym momencie niepewne i nie dają mi spokoju i tu proszę o jakąś poradę co gdzie dalej szukać i sprawdzać:
1. Rozrusznik niby kręci ale do zapalenia dochodzi mniej więcej po 10-15 słyszalnych obrotach silnikiem. Zdarzyło się, że w trakcie kręcenia po 5-6 obrotach zaciął się rozrusznik i musiałem ponowić odpalanie - czy VAGiem da się zrzucić logi rozrusznika ? Czy jest jakiś wykres dotyczący zależności prędkości rozrusznika od temp otoczenia ? Mój silnik 1.9 TDI ALH
2. Kąt wtrysku - statyczny - w basic settings:
- sprawdziłem na zimnym silniku (kiedy jest 0 stop C) po odpaleniu wynosi 45-47 (średnio 46)
- na nie do końca zagrzanym silniku (bo Fuel Temp=18,9 Intake Air Temp=10,8 Coolant Temp=57,6 ) po odpaleniu wynosi 51-54 (średnio 53) - w mojej ocenie jest OK
Sprawdź czy nie ścina klina na kilku na wale korbowym. Tym kółku od rozrządu.
Tak świece tu są zasilane normalnym napięciem z aku tylko jest poprostu spadek bo duży pobór jest i na końcu kabla jest nieco niższe jak na słupkach aku.
Tak świece tu są zasilane normalnym napięciem z aku tylko jest poprostu spadek bo duży pobór jest i na końcu kabla jest nieco niższe jak na słupkach aku.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
Re: Kąt wtrysku 1.9 TDI ALH 90 KM + rozrusznik (film,fotopor
Znalazłem przyczynę, problem rozwiązany i auto odpala normalnie od strzała (dziś -9 stopni)
Oryginalna wiązka (ta plastikowa) od świec żarowych była niesprawna.
Wewnątrz są zaśniedziałe i poprzypalane styki, których nie widać gołym okiem.
Napięcie dochodzi co widać na mierniku ale połączenie ze świecami jest słabe i leci kiepski prąd który słabo je grzeje.
Znalazłem ten problem kiedy zrobiłem własną nową instalacje świec na której auto przy mrozie odpaliło od strzała
Polecam zrobienie instalacji (15 min roboty, metr kabla i wsuwki elektryczne) aby wykluczyć niesprawną wiązke - załączam foty:
Oryginalna wiązka (ta plastikowa) od świec żarowych była niesprawna.
Wewnątrz są zaśniedziałe i poprzypalane styki, których nie widać gołym okiem.
Napięcie dochodzi co widać na mierniku ale połączenie ze świecami jest słabe i leci kiepski prąd który słabo je grzeje.
Znalazłem ten problem kiedy zrobiłem własną nową instalacje świec na której auto przy mrozie odpaliło od strzała
Polecam zrobienie instalacji (15 min roboty, metr kabla i wsuwki elektryczne) aby wykluczyć niesprawną wiązke - załączam foty:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
- Nowicjusz
Podłączyłeś kable bezpośrednio pod aku czy pod orginalną wiązkę?
troche zle wykonana ta instalacja. szeregowo a powinno byc roznolegle. Ten ostani kabel po prawej patrzac na fotke ma najwieksze obciazenie. Swieczka od lewej bedzie miala najslabsze zasilanie. Wypadaloby dac od kazdej swieczki osobny kabel i potem jak w wydechu dac 4-2-1 albo nawet 4-2 i dalej parami dolaczyc do tych dwoch kabelkow po odcieciu listwy ori.
Koledzy dziękuje za wskazówki.
1. Instalacja jest tymczasowa i docelowo umieszczę ją w plastikowej oryginalnej wiązce - bo obecnie kable są za długie i kiepsko to wygląda.
2. Podłączyłem instalacje do oryginalnej wiązki aby komp sterował czasem grzania i nie podłączałem bezpośrednio do akumulatora.
3. Do oryginalnej wiązki dochodzą 2 kable które połączyłem i do nich podłączyłem tymczasową instalacje - pewnie vw przewidział po jednym kablu na 2 świece - więc w ten sposób też to ogarnę.
1. Instalacja jest tymczasowa i docelowo umieszczę ją w plastikowej oryginalnej wiązce - bo obecnie kable są za długie i kiepsko to wygląda.
2. Podłączyłem instalacje do oryginalnej wiązki aby komp sterował czasem grzania i nie podłączałem bezpośrednio do akumulatora.
3. Do oryginalnej wiązki dochodzą 2 kable które połączyłem i do nich podłączyłem tymczasową instalacje - pewnie vw przewidział po jednym kablu na 2 świece - więc w ten sposób też to ogarnę.
Jeden kabel na dwie świece czyli z tej czarnej ori listwy wychodzą dwa kable. Jednakże jak je zlaczysz i potem cztery kabelki od świec razem też złącz i na koniec łączysz razem takie końce. Najlepiej żeby połączenie miało że 2 cm tej miedzi. Ładnie splatać i na koniec cyna zalutowac plus izolacja