Odma i olej
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odma i olej
Witam !
Jeżdżę MK5 1.9 tdi. Auto ma przejechane 30.000 km. Martwią mnie trzy rzeczy: 1) na 12.000 km. wziął mi ok 0,6 l oleju, 2) na 12.000 km. ubyło mi ok 200 ml płynu chłodzącego, 3) wiem, że to odma - rura z tworzywa na samym dole pod chłodnicami - tam jest takie łączenie z metalową opaską i to miejsce jest lekko zaolejone, taki nalot z brudu i oleju, czytałem że to turbina pada, ale przy takim przebiegu ? Czy opisane zjawiska są normalne ? Dodam, że jeżdżę spokojnie - zanim się nie rozgrzeje i pamiętam o studzeniu turbiny. Co o tym myślicie ?
Jeżdżę MK5 1.9 tdi. Auto ma przejechane 30.000 km. Martwią mnie trzy rzeczy: 1) na 12.000 km. wziął mi ok 0,6 l oleju, 2) na 12.000 km. ubyło mi ok 200 ml płynu chłodzącego, 3) wiem, że to odma - rura z tworzywa na samym dole pod chłodnicami - tam jest takie łączenie z metalową opaską i to miejsce jest lekko zaolejone, taki nalot z brudu i oleju, czytałem że to turbina pada, ale przy takim przebiegu ? Czy opisane zjawiska są normalne ? Dodam, że jeżdżę spokojnie - zanim się nie rozgrzeje i pamiętam o studzeniu turbiny. Co o tym myślicie ?
ad 1 nowy silnik może palić olej - szwagier kupił ostatnio nowego fokusa i jasno mial napisane że nawet do pół litra oleju- nie wiem czy te o.6l to nie za dużo niech sie bardziej obeznani wypowiedzą.
ad 2. A może od początku miałeś mało tego płynu
ad. 3 Opisz dokładnie tą rurkę bo wydaje mi się że mylisz pojęcia- odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej z gazów wydzielanych podczas spalania i skierowanie ich z powrotem do cylindrów.
ad. 3 Opisz dokładnie tą rurkę bo wydaje mi się że mylisz pojęcia- odma to odpowietrzenie skrzyni korbowej z gazów wydzielanych podczas spalania i skierowanie ich z powrotem do cylindrów.
Więc dokładnie nie wiem jak to się nazywa i do czego służy. Pod chłodnicami, na samym dole jest taka rura o średnicy ok. 7-8 cm z plastilku. Wchodzi i wychodzi chyba do chłodnicy lub chłodnic. Postaram się zrobić zdjęcie. W serwisie powiedzieli że to odma.lokmen pisze:ad 1 nowy silnik może palić olej - szwagier kupił ostatnio nowego fokusa i jasno mial napisane że nawet do pół litra oleju- nie wiem czy te o.6l to nie za dużo niech sie bardziej obeznani wypowiedzą.
[quote="lokmen"]ta rura o której mówisz to na 90% rura od intercoolera bo odma wychodzi z misy olejowej i nie ma przekroju 7-8 cm ma (gora 2) i zgadzam się z kolegą że jeżeli tam jest olej to oznacza tylko 1o, iż turbina sra olejem ale przy tym przebiegu to wydaje się az nieprawdopodobne.
BTW auto masz od nowości?[/quote
Załączam fotki może to coś pomoże w diagnozie. Auto jest sprawne, dobrze przyspiesza, nie dymi, czy to naprawdę oznacza usterkę turbiny ? Dodam, że nie leci z tego olej tylko złącza które są na zdjęciach są zawilgocone. Auto kupiłem roczne z przebiegiem 6400km.
Sorry jeśli coś pochrzaniłem z tymi zdjęciami. Jestem tu od dziś !
[ Dodano: 17 Wrz 2007 22:37 ]
Może ktoś rzuci okiem na te fotki i coś poradzi ? Problem opisałem w poprzednich postach. Chyba jakiś mało interesujący problem poruszyłem i stąd małe zainteresowanie...
BTW auto masz od nowości?[/quote
Załączam fotki może to coś pomoże w diagnozie. Auto jest sprawne, dobrze przyspiesza, nie dymi, czy to naprawdę oznacza usterkę turbiny ? Dodam, że nie leci z tego olej tylko złącza które są na zdjęciach są zawilgocone. Auto kupiłem roczne z przebiegiem 6400km.
Sorry jeśli coś pochrzaniłem z tymi zdjęciami. Jestem tu od dziś !
[ Dodano: 17 Wrz 2007 22:37 ]
Może ktoś rzuci okiem na te fotki i coś poradzi ? Problem opisałem w poprzednich postach. Chyba jakiś mało interesujący problem poruszyłem i stąd małe zainteresowanie...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.