Rolka na alternatorze :(:(:(

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Rolka na alternatorze :(:(:(

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 13:23

Witam!!Problem tyczy sie prawdopodobnie rolki, chociaż to moje przypuszczenia tylko bo nie znam się na silniku jak i na jego podzespołach. Opisze po krótce na czym polega problem:z alternatora, dokładniej to chyba właśnie z tej rolki na której obraca się pasek wydobywa sie taki pisk;/, pisk nie jest aż tak strasznie przerażliwy ale słyszalny dla ucha i pisk którego wcześniej nie było. Mieszkam w małej miejscowości i mamy tu jednego elektryka, czuje się Panem:):) i ceny ma kosmiczne więc z racji tego sam chce się za to zabrać. Z góry dzięki za pomoc. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz lis 04, 2007 13:27

Czy to jest pisk który pojawia sie odpaleniu silnika a potem mija???

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 13:31

Ten pisk jest cały czas jak silnik pracuje:(:(:( a pisk przy odpalaniu to swoja drogą ale to na rozruszniku tuleka chyba ale to mi nie przeszkadza nie raz tylko zaskrzeczy jak odpalam ale nie zawsze

Awatar użytkownika
lokmen
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lokmen » ndz lis 04, 2007 13:36

Miałem identyczny problem. U mnie okazało się że pęknięta jest taka aluminiowa łapa, do której przykręca się pompę wspomagania.
Kolejną przyczyną może być też napinacz paska. Żeby to sprawdzić musisz kluczem sprobować przytrzymać naciąg paska a dokładniej docisnąć bo jak napinacz słabo działa rolka tak wibruje powodując zmiany naprężeń paska, który z kolei się ślizga i piszczy.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 13:39

Lokmen rozumiem ze masz na myśli rozrząd?? Pasek i rolke rozrządu?? hm.. ale słuchałem i przygłądałem sie temu zjawisku kilka razy i na moje to jest na 99% coś na alternatorze;/;/

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz lis 04, 2007 13:43

W silnikach diesla i TD rolka napinajaca pasek wieloklinowy jest tylko w wersji z klimą co innego w TDI. Jezeli masz klimę to czesto pada napinacz i rolka, jezeli nie ma klimy to pasek napinany jest alternatorem. Pisk moze byc wynikiem złego napiecia, zurzycia paska , zły pasek- polecany Contintech, pisk gumy w kole tłumika drgania- czesto pada i tak dalej.

Awatar użytkownika
lokmen
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: lokmen » ndz lis 04, 2007 13:44

Nie rozrząd. rozrząd jak by ci się poślizgnął to ...:) wyobraż to sobie...
Przy alternatorze jest taka rolka na pręcie przykręcana na klucz 13 ten przynajmniej tak jest u mnie w MKIII nie wiem jak u ciebie bo nie napisales jaki to gofer.

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 13:52

Więc inaczej spytam, auto kilka dni temu z Belgii przywiozłem, wszystke części już kupiłem mianowicie :
-pasek rozrządy (Gates)
-rolka napinająca (INA)
-filtr oleju
-filtr powietrza
-filtr paliwa
-olej (VAT) (holenderski olej, moim zdaniem bardzo dobry, z resztą holendrzy wszystko dobre robią hehe:):) (W myśl przysłowia: ''OLEJ VAT NA TYM JEŹDZI CAŁY ŚWIAT''
-płyn chłodniczy.

Co jeszcze polecilibyście mi wymienić?? Jakieś paski jeszcze?? Już nie chodzi tak bardzo o koszta ale chce by wszystko cykało jak trza:):):)

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz lis 04, 2007 13:58

bambusik pisze:Więc inaczej spytam, auto kilka dni temu z Belgii przywiozłem, wszystke części już kupiłem mianowicie :
-pasek rozrządy (Gates)
-rolka napinająca (INA)
-filtr oleju
-filtr powietrza
-filtr paliwa
-olej (VAT) (holenderski olej, moim zdaniem bardzo dobry, z resztą holendrzy wszystko dobre robią hehe:):) (W myśl przysłowia: ''OLEJ VAT NA TYM JEŹDZI CAŁY ŚWIAT''
-płyn chłodniczy.

Co jeszcze polecilibyście mi wymienić?? Jakieś paski jeszcze?? Już nie chodzi tak bardzo o koszta ale chce by wszystko cykało jak trza:):):)
Proponuje jeszcze pasek wieloklinowy Contintech i pasek klinowy, sprawdzic swiece zarowe przed zimą i akumulator. Wymienic rozrzad u osoby która robi tylko VW. Poczytaj o gibajacym sie kole pasowy. Czesta przypadłosc po przywiezeniu dieselka VW z zagranicy jak osoby nieodpowiednia zabierze sie za wymiane rozrzadu. Po wymianie rozrzadu sprawdzic kat wtrysku- ale to przy jednej robocie i bedzie :bigok:

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 14:00

Pink Floyd:) Dzieki za pomoc ale napisz troszke jaśniej hihih ja jestem w końcu stolarzem:0 Pasek wieloklinowy?? to jaki pasek?? Do czego może tak spytam??

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz lis 04, 2007 14:13

bambusik pisze:Pink Floyd:) Dzieki za pomoc ale napisz troszke jaśniej hihih ja jestem w końcu stolarzem:0 Pasek wieloklinowy?? to jaki pasek?? Do czego może tak spytam??
Pasek rozrzadu napędza pompę wtryskowa i wałek rozrzadu od wału korbowego i jest pod osłoną, widoczny szeroki pasek wieloklinowy napedza alternator pompe wodną, a niżej mały pasek klinowy pompę wspomagania . Tzn ze masz 3 paski w sowim aucie :grin:

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 14:23

hehehe teraz ''jak kawe na ławę'' mi to wylałeś:):) DZIĘKI!! Mam też jeszcze inny problem ale nie wiem czy moge go w tym temacie poruszyc, wiec sprobuje. Tyczy sie on skrecanie, dokladnie jak stoje w miejscu i skrecam kolami w lewo bądż prawo tak lekko autem trzesie i slychac taki delikatny jakis halas ale prawie ze nieslyszalny ;/;/. Zastanawiam się co jest tego powodem bo kreci sie leciutko wiec moze wlasnie pasek??????

Awatar użytkownika
PinkFloyd
Lord GTI
Lord GTI

Post autor: PinkFloyd » ndz lis 04, 2007 14:25

bambusik pisze:hehehe teraz ''jak kawe na ławę'' mi to wylałeś:):) DZIĘKI!! Mam też jeszcze inny problem ale nie wiem czy moge go w tym temacie poruszyc, wiec sprobuje. Tyczy sie on skrecanie, dokladnie jak stoje w miejscu i skrecam kolami w lewo bądż prawo tak lekko autem trzesie i slychac taki delikatny jakis halas ale prawie ze nieslyszalny ;/;/. Zastanawiam się co jest tego powodem bo kreci sie leciutko wiec moze wlasnie pasek??????
Pewnie stuka przegłub lub daje znac ze juz do wymiany- jezeli w czasie jazdy, jezeli stoi warto sprawdzic napiecie paska od pompy i pompe wspomagania
Ostatnio zmieniony ndz lis 04, 2007 14:27 przez PinkFloyd, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bambusik
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: bambusik » ndz lis 04, 2007 14:31

Nie nie nie !! To nie przegłub, przegłub przy ruszaniu dał by się odczuć, ale mam na mysli stanie w miejscu, ale mniejsza juz o to tez podejrzewam pasek :):)oby tylko:)::) :helm:
Teraz jeszcze pytanie troszke z innej baczki, odnośnie wymiany amortyzatorów bo tez wymienie ale z tyłu tylko bo przód jest ok. Nie zmienialem w sumie jeszcze wiec spytam czy po za amortyzatoarmi bede musial cos jeszcze kupic?? Odboje czy jakies tuleje?? bo kiedys cos mi sie o uszy obiło?? Pozdrawiam ! Chce zrobic tak aby mi tam z tyłu juz nic nie pukneło:):):
Ostatnio zmieniony ndz lis 04, 2007 14:32 przez bambusik, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”