Sprawdzenie lub wymiana oleju w skrzyni biegów

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

topeksmyc
Nowicjusz
Nowicjusz

Sprawdzenie lub wymiana oleju w skrzyni biegów

Post autor: topeksmyc » ndz lis 11, 2007 01:05

witam, mam passata z 2001 AFV i chce sprawdzic w nim olej w skrzyni biegow.skrzynia manualna 6-cio biegowa. Gdzie jest "wlew" i jak mam sie za to zabrac. pozdro

EmigrantGB
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: EmigrantGB » ndz lis 11, 2007 11:48

Witam!
Wlew będący jednocześnie przelewem znajduje się z boku skrzyni. Natomiast spust naturalnie od dołu ale jeżeli chcesz odkręcić korek spustowy będziesz potrzebował specjalny klucz do korka jest to torx ale musi być z dość dużym otworkiem na środku ja za niego dałem 50zł. Jeżeli chcesz wymienić cały olej będziesz potrzebował 2.4l specjalnego oleju o specyfikacji G052 911 ja kupiłem go w serwisie sprzedają go w litrowych butelkach za trzy litry zapłaciłem 260zł. Powodzenia

mój golfik piękny styl prosto z Holandii przybyłem nim kilka chwil w tulipanach stal i trochę sobie zgnił hehe/stoi i tęskni za mną a ja niestety rozglądam się za innym autem ale sercem zawsze z MKII/ Passat 3BG nowy nabytek/MK2 nadal w stajni

topeksmyc
Nowicjusz
Nowicjusz

A gdzie wlew??

Post autor: topeksmyc » wt lis 13, 2007 18:21

za poprzednia odpowiedz dziekuje, bardzo konkretna. dzieki

czy zatem wlemem jest ten zawor przelewowy ?? ktoredy sie wlewa olej??

pozdrawiam

EmigrantGB
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: EmigrantGB » wt lis 13, 2007 23:13

Tak wlew który znajduje się z boku skrzyni jest jednocześnie przelewem. Wlewasz najlepiej olejnicą aż się przeleje.

mój golfik piękny styl prosto z Holandii przybyłem nim kilka chwil w tulipanach stal i trochę sobie zgnił hehe/stoi i tęskni za mną a ja niestety rozglądam się za innym autem ale sercem zawsze z MKII/ Passat 3BG nowy nabytek/MK2 nadal w stajni

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”