Zapytanie o zmiane map startowych oraz Chipowanie ECU
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zapytanie o zmiane map startowych oraz Chipowanie ECU
Zwracam sie z prosba do doswiadczonych forumowiczow o udzielenie mi wyczerpujacej odpowiedzi na moje pytania.
Chcialbym troszke pogrzebac w swoim bolidzie nap zmienic paramerty pracy silnika, mapy startowe ,zwiekszajac cisnienie doladowania itp.
Wiem ze nie jest to proste, potrzebne sa wiadomosc i specjalne oprogramowanie ale moim zawodem jest automatyka a scisle programowanie sterownikow maszyn. Dlatego tez uwazam ze nie powinienem miec wiekszych problemow.
Bardzo prosze o pomoc i opis. Szczegolnie oprogramowania, polaczenia z ECU, mozliwosci ingerencji w parametry pracy itp.
Mam troszke doswiadczenia z Vagiem ale wszyscy wiemy nie mozna prawie nic zmienic tym programem a jak juz bardzo w malych zakresach, jest dobry ale do kontroli parametrow pracy silnika.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow i czekam na kompetentne odepowiedzi
Daro
Chcialbym troszke pogrzebac w swoim bolidzie nap zmienic paramerty pracy silnika, mapy startowe ,zwiekszajac cisnienie doladowania itp.
Wiem ze nie jest to proste, potrzebne sa wiadomosc i specjalne oprogramowanie ale moim zawodem jest automatyka a scisle programowanie sterownikow maszyn. Dlatego tez uwazam ze nie powinienem miec wiekszych problemow.
Bardzo prosze o pomoc i opis. Szczegolnie oprogramowania, polaczenia z ECU, mozliwosci ingerencji w parametry pracy itp.
Mam troszke doswiadczenia z Vagiem ale wszyscy wiemy nie mozna prawie nic zmienic tym programem a jak juz bardzo w malych zakresach, jest dobry ale do kontroli parametrow pracy silnika.
Pozdrawiam wszystkich forumowiczow i czekam na kompetentne odepowiedzi
Daro
nie ma glupich ludzi sa tylko trosze inni
Dlaczego?
ja jednak sadze ze ktos na tym forum znajacy sie na rzeczy wypowie sie.
Dodajac do tematu mam jeszcze pytanko.
Jakim jezykiem jest pisany program sterowania silnika w ECU?
Wiem ze przy chipowaniu wymieniane sa uklady scalone lub uklad w zaleznosci od modelu. Zrobienie kopi kosci to nie problem ale ale ingerencja w program zapisany w tych ukladach to juz zagadka dla mnie.
Z gory dzieki za pomoc pozdrawiam daro
ja jednak sadze ze ktos na tym forum znajacy sie na rzeczy wypowie sie.
Dodajac do tematu mam jeszcze pytanko.
Jakim jezykiem jest pisany program sterowania silnika w ECU?
Wiem ze przy chipowaniu wymieniane sa uklady scalone lub uklad w zaleznosci od modelu. Zrobienie kopi kosci to nie problem ale ale ingerencja w program zapisany w tych ukladach to juz zagadka dla mnie.
Z gory dzieki za pomoc pozdrawiam daro
Pod warunkiem że tuner po zmianie programu nie założył podstawki kodującej - w takim przypadku to zczytany program jest bezużyteczny.daro31ie pisze: Zrobienie kopi kosci to nie problem ale ale ingerencja w program zapisany w tych ukladach to juz zagadka dla mnie.
Ostatnio zmieniony wt sty 08, 2008 09:45 przez ventil, łącznie zmieniany 1 raz.
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
W zyciu nikt Ci nie powie jak zmienic mapy, to jest interes i nikt Ci tego nie powie.
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Mój golfik: MK4 ASZ CTR
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
NASZE PRACE CTR: http://www.facebook.com/ctrtuning" onclick="window.open(this.href);return false;
I to wlasnie POLSKA. Zawisc to cecha ktorej nalezy sie tylko wstydzic. Ja jednak zyje nadzieja ze wypowiedza sie forumowicze ktorzy wiedza na czym to wszystko polega.Dario84 pisze:W zyciu nikt Ci nie powie jak zmienic mapy, to jest interes i nikt Ci tego nie powie.
Czekam nie cierpliwie.
Pozdrawiam wszystkich Daro31
- Dario84
- Forum Master
- Kontakt:
Daro31 to jest duza kasa, musisz na wlasna reke dzialac nikt Ci nie pomoze... ja tez dzialalem na wlasna reke ze swoim samochodem... takie zycie
CTR Tuning: CHIPTUNING, DIAGNOSTYKA, MECHANIKA, ELEKTRONIKA SAMOCHODOWA, HAMOWNIA GG:3995871 tel 693784122
Bez urazy ale to Ty wlasnie powinenes sie wstydzic. Myslisz ze jak skumales VAGa to juz mozesz programy pisac. Nie masz nawet pojecia od czego sie zabrac i oczekujesz ze poprowadzimy krok po kroku....moze jeszcze manuala zapodamy?daro31ie pisze: I to wlasnie POLSKA. Zawisc to cecha ktorej nalezy sie tylko wstydzic. Ja jednak zyje nadzieja
Chlopie albo jaja sobie robisz albo zacznij od pokornego zglebiania tajnikow wiedzy od madrzejszych. Ale nie na zasadzie ze MAMY CI TO NAPISAC bo TY tak chcesz ale po prostu czytania korespondowania itd...
Wiekszosc osob na tym forum ma znacznie wieksze pojecie w temacie niz Ty a nadal nie sa zdolni i nie czuja sie na silach by samemu dlubac.
Jest tez prostrza metoda. Na stronie Vtechu Pirowski w swoim felietonie podal wiele cennych info gdzie znalesc pirackie softy, jakim sprzetem robic itd.
Odrobina samozaparcia i moze cos zlapiesz.
Ale jak Ci silnik wyciagnie kopyto nie miej pretensji.
Nowa siedziba - GDANSK ul. PRZEMIAN 2 (boczna od starogardzkiej)
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
http://www.tune-up.pl -Tuning Gdansk
Dzieki Jest tez prostrza metoda. Na stronie Vtechu Pirowski w swoim felietonie podal wiele cennych info gdzie znalesc pirackie softy, jakim sprzetem robic itd.
Ale jak Ci silnik wyciagnie kopyto nie miej pretensji
Brawo pierwsza wypowiedz .Rob 555
Ale czy tak trudno uzyskac informacje o rodzaju jezyka pisania programow sterujacych silnikow. Sama informacja to tylko wiadomosc nie umiejetnosc.
Pozdrawiam
Ale jak Ci silnik wyciagnie kopyto nie miej pretensji
Brawo pierwsza wypowiedz .Rob 555
Ale czy tak trudno uzyskac informacje o rodzaju jezyka pisania programow sterujacych silnikow. Sama informacja to tylko wiadomosc nie umiejetnosc.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 08:15 przez daro31ie, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
czyżbyś zakupił transport piecówrob555 pisze:Bez urazy ale to Ty wlasnie powinenes sie wstydzic. Myslisz ze jak skumales VAGa to juz mozesz programy pisac. Nie masz nawet pojecia od czego sie zabrac i oczekujesz ze poprowadzimy krok po kroku....moze jeszcze manuala zapodamy?daro31ie pisze: I to wlasnie POLSKA. Zawisc to cecha ktorej nalezy sie tylko wstydzic. Ja jednak zyje nadzieja
Chlopie albo jaja sobie robisz albo zacznij od pokornego zglebiania tajnikow wiedzy od madrzejszych. Ale nie na zasadzie ze MAMY CI TO NAPISAC bo TY tak chcesz ale po prostu czytania korespondowania itd...
Wiekszosc osob na tym forum ma znacznie wieksze pojecie w temacie niz Ty a nadal nie sa zdolni i nie czuja sie na silach by samemu dlubac.
Jest tez prostrza metoda. Na stronie Vtechu Pirowski w swoim felietonie podal wiele cennych info gdzie znalesc pirackie softy, jakim sprzetem robic itd.
[ Dodano: 09 Sty 2008 12:55 ]
kolego posiadasz licencje na ten program, że tak się chwalisz publicznie ?TomTDI pisze:wyłączenie EGR wypełnić mapę wartościami 8500
BTW:najpewniejsze jest mechaniczne odłączenie EGRu
Ostatnio zmieniony śr sty 09, 2008 14:10 przez mirass, łącznie zmieniany 1 raz.
www.vagtune.pl tel. 502730289
mirass pisze:czyżbyś zakupił transport piecówrob555 pisze:Bez urazy ale to Ty wlasnie powinenes sie wstydzic. Myslisz ze jak skumales VAGa to juz mozesz programy pisac. Nie masz nawet pojecia od czego sie zabrac i oczekujesz ze poprowadzimy krok po kroku....moze jeszcze manuala zapodamy?daro31ie pisze: I to wlasnie POLSKA. Zawisc to cecha ktorej nalezy sie tylko wstydzic. Ja jednak zyje nadzieja
Napisalem tylko zapytanie a tutaj fala agresji i to nie wiem dlaczego?
Jak pisalem wyzej zawodowo zajmuje sie programowaniem wiec posiadam wiele programow za ktore moja firma zaplacila kilkadziesiat tysiecy euro. Jestem w stanie zakupic software z licencja tyko dla wlasnej zabawy.
Niestety nie rozumie tej sytuacji, gdzie prosze o podanie nap. jezyka w jakim jest napisany program a dostaje przeczytajcie wyzej.
Pozdrawiam wszystkich daro31
[ Dodano: 09 Sty 2008 12:55 ]kolego posiadasz licencje na ten program, że tak się chwalisz publicznie ?TomTDI pisze:wyłączenie EGR wypełnić mapę wartościami 8500
BTW:najpewniejsze jest mechaniczne odłączenie EGRu
[ Dodano: 10 Sty 2008 05:54 ]
ojej ale sie narobilo???????
Dzieki Adamm masz u mnie