Witam!
Przeszukuję forum już jakiś czas ale nic nie znalazłem w tej kwestii.
Otóż w samochodzie mojego ojca po zgaszeniu silnika słychać i widać jak powietrze przedostaje się przezroczystym wężykiem idącym od filtra paliwa do pompy wtryskowej. Sprawdzałem szczelność przewodów, ich stan i nic. Żadnych przetarć itp. spraw. Mimo na górze wężyka (bliżej pompy) powstaje poduszka powietrzna i silnik gorzej pali. Jak tylko ją przepchnie to pali idealnie. Teraz pytanie-skąd tam się bierze powietrze? Mógł paść jakiś zaworek zwrotny w pompie? Coś w filtrze paliwa? To pierszy diesel w rodzinie zatem szukam po omacku. Jak to wyeliminować?
I druga sprawa-sprzęgło. Bierze tuż przy samej podłodze. Nie ślizga się, chodzi dobrze ale strasznie nisko. Co to oznacza? Koniec tarczy? Zapowietrzenie układu hydraulicznego?
Powietrze w przewodzie paliwowym (silnik AFN)
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Powietrze w przewodzie paliwowym (silnik AFN)
Ostatnio zmieniony pt maja 02, 2008 21:05 przez Gab., łącznie zmieniany 1 raz.
"Nie igram ze śmiercią - zabawiam się życiem..."
Re: Powietrze w przewodzie paliwowym (silnik AFN)
Witam! kiedy był zmieniany filtr paliwa, brudny będzie tak robił. Może zanieczyszczony ssak w zbiorniku i utrudniony przepływ, cały czas się odpowietrza.
Nie wiem kiedy był zmieniany filtr-samochód jest kupiony kilka dni temu. Zawór zwrotny-czyli wykręcam ten króciec przy pompie i on w nim jest?leo... pisze:w pompie zaraz za kroccem paliwa jest zawór zwrotny - prawdopodobnie rozyspał się - zawór ten jest odpowiedzialny za utrzymywanie paliwa w przewodzie paliwowym ...
tak - kończy się tarcza sprzęgła - w AFN;ie jest sprzęgło hydrauliczne - nie wymaga regulacji - układ wysprzeglania sam sie wyreguluje
"Nie igram ze śmiercią - zabawiam się życiem..."