GT TDI Spozniona reakcja przyspieszenia
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
GT TDI Spozniona reakcja przyspieszenia
Mam dziwny objaw w moim aucie.Otoz po nacisnieciu pedalu gazu samochod reagoje z pewnym opoznieniem, a potem zrywa sie energicznie do jazdy.Wymienialem air flow meter bo kompoter wykazywal mi taki blad i auto powoli sie rozpedzalo.Teraz jest lepiej ale nie wiem skad takie opoznienie 1-2 sekund po wcisniecu gazu.prosza o szybka podpowiedz.Dzieki
- jasiek21
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tak mi daje w dupę moje GT TDI, że już nie pamiętam jak się diagnozę robi.damcio151 pisze:tutaj chyba pomyłka, zamiast 007, ma być 008
Dwa, że jednak wskaźnik doładowania + odczucia z jazdy pozwalają na najlepszą diagnozę.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228972.html][img]http://images.spritmonitor.de/228972.png[/img][/url]
moze kolega sie przesiadl z auta co ma sterowanie na linke i takie odczucie ma bo wiekszosc aut ze sterownaiem pedalem gazu elektronicznie odczuwa ze jest jakkies inne. Nawet w oplach jest tak mozliwosc zmiany agresywnosci reagowania silnika na wciskanie pedalu elektronicznego za pomoca techa2.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
- jasiek21
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
nieprawda, podczas jazdy on są domyślnie ustawione na maksymalne doładowanie, zapieczone kierownice powodują overboosty, w sytuacji kiedy zawór nie może ich poruszyć, żeby zmniejszyć doładowanie.asocha1 pisze:W momencie przyspieszania kierownice przestawiają się w pozycję najwiekszej wydajności a jeśli jest to utrudnione np. poprzez zapieczone kierownice, to reakcja się opóźnia.
Musisz zrobić logi, i wtedy będziemy myśleć.
Napisz jakie to auto, bo niewiele wiadomo.
Ja obstawiam uszkodzoną gruchę lub źle wyregulowaną sztangę.
[url=http://www.spritmonitor.de/en/detail/228972.html][img]http://images.spritmonitor.de/228972.png[/img][/url]
Tak prawda na wolnych obrotach turbina jest ustawiona na najwieksze doladowanie ale niekoniecznie musi byc dawane duze cisnienie z racju małej sily napedowej spalin. Tak jak tez sie mowi ze "turbina sie zalancza" jest nieprawda ona jest caly czas zalaczona tylko jest rozlanczana gdy mamy juz wieksze oborty i cisnienie doladowujace jest juz max. Czujnik cisnienia na dwa zadania: czuwac zeby cisnienie nie bylo za duze jak i tez na podstawie cisnienia i obrotow silnika ustala mniejwiecej gorny pułap obrotow walka turbiny bo za wysokie obroty doprowadza do smierci turbiny ale tez i chcemy miec jak najwieksza moc silnika. chipowanie silnika polega a zmianie map tak zeby podniesc dawke paliwa oraz cisnienie doladowania ale w bezpieczny sposob powiedzmy o 10-20%
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to
a co ma ten wykład do tematuwesol pisze:Tak prawda na wolnych obrotach turbina jest ustawiona na najwieksze doladowanie ale niekoniecznie musi byc dawane duze cisnienie z racju małej sily napedowej spalin. Tak jak tez sie mowi ze "turbina sie zalancza" jest nieprawda ona jest caly czas zalaczona tylko jest rozlanczana gdy mamy juz wieksze oborty i cisnienie doladowujace jest juz max. Czujnik cisnienia na dwa zadania: czuwac zeby cisnienie nie bylo za duze jak i tez na podstawie cisnienia i obrotow silnika ustala mniejwiecej gorny pułap obrotow walka turbiny bo za wysokie obroty doprowadza do smierci turbiny ale tez i chcemy miec jak najwieksza moc silnika. chipowanie silnika polega a zmianie map tak zeby podniesc dawke paliwa oraz cisnienie doladowania ale w bezpieczny sposob powiedzmy o 10-20%
ludzie domyślać się można wielu rzeczy, ale to tylko przypuszczenia ... bez logów ciężko coś ustalić, więc poczekajmy na nie
moje autko to VW golf GT TDI 1.9 ASZ engin 130 koni mechanicznych.Tak jak pisalem jezdzi super ale denerwujacy jest ten opozniony zryw i nagle pedzi jak szalony.
[ Dodano: 21 Wrz 2008 16:29 ]
skanowalem go vagiem VCDS Release 805.1 nie ma zadnych bledow co ciekawe sprawdzalem go na logach kanalow 003,008,010,011 wszystko wydaje miescic sie w normach jakie tam pokazuje komputer ale jeszcze to sprawdze dokladnie.Dziekuje za kazda podpowiedz jaka sie tu pojawia.
[ Dodano: 21 Wrz 2008 16:29 ]
skanowalem go vagiem VCDS Release 805.1 nie ma zadnych bledow co ciekawe sprawdzalem go na logach kanalow 003,008,010,011 wszystko wydaje miescic sie w normach jakie tam pokazuje komputer ale jeszcze to sprawdze dokladnie.Dziekuje za kazda podpowiedz jaka sie tu pojawia.