piszczy klima, ale jescze działa

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

jerrydd
Nowicjusz
Nowicjusz

piszczy klima, ale jescze działa

Post autor: jerrydd » sob wrz 20, 2008 13:25

mam problem z klimatronic'kiem pisczy niezależnie czy auto zimne czy ciepłe po włączeniu klimy zaczyna piszczeć jakby łożyska były nienasmarowane. jak włącze na econo przestaje.
auto mam od listopada więc jescze nie servisowałem go nigdy. Wcześniej był we flocie firmy farmacełtycznej i servisowany był zgodnie z zaleceniami producenta (jeździła nim szwagierka to wiem)
auto z 2003r MK4
czy to moze byc spręzarka ?
jaki ewentualny koszt naprawy przewidujecie ?

Awatar użytkownika
Turbonalepa
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Turbonalepa » sob wrz 20, 2008 13:39

Witam.

Jeżeli piszczy a po włączniu trybu eco przestaje (wtedy się sprężarka wyłącza) to znaczy, że piszczy raczej pasek (może i sprężarka). Sprawdź stan paska i jego naciąg lub wymień bo koszt nie jest wielki. Może być tak, że jak chodzi sprężarka to daje obciążenie i jak jest zużyty pasek lub źle naciągnięty to poprostu się zaczyna uslizgiwać i piszczy. Jeżeli po wymianie/naciągnięciu dalej będzie piszczało to trzeba będzie się sprężarce przyjżeć.

Pozdrawiam.

Czyszczenie nastawników, czyszczenie turbin VNT, diagnoza VAG, ustawienie kąta wtrysku, korekta liczników, itp. itd.:
Turbonalepa - tel. 602859936, GG 1549145

jerrydd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jerrydd » ndz wrz 28, 2008 15:47

moze mi ktoś opisać gdze jest pasek lkimatyzatora bo podchodziłem do tego juz 2 razy i znalazłem tylko pasek rozrządu.
czy w ogóle on jest widoczny, trzeba coś zdemontować zeby sprawdzić naciąg paska klimatyzatora?

areczek149
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: areczek149 » ndz wrz 28, 2008 17:23

kolego ten pasek to jest ten sam co napedza alternator itp pod zadną osłona go nieznajdziesz heh:) bo pd osłona jest rozrzad:) przesmaruj pasek mydłem z obudwu stron jak go zdemontujesz najprostrza zasada a tak jak kolega tam wyzej pisał że może piszczeć bo klima daje obciążenie jak cos to pisz pozdro :)

jerrydd
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: jerrydd » czw paź 09, 2008 15:00

zadaje mi sie ze to wentylator tak piszczeć zaczą bo pasek naciągnięty dobrze. jak wyłączę silnik to jeszcze obraca sie wentylator i słychać ze piszczy. nie wiem tylko czy to łożysko czy coś innego bo ma identyczny luz jak to drugie niepiszczące
chyba czeka mnie wizyta u mechanika w celu ustalenia co "w trawie piszczy "
Ostatnio zmieniony czw paź 09, 2008 15:01 przez jerrydd, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”