Zmiana dawki startowej dla zimnego silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Zmiana dawki startowej dla zimnego silnika
Potrzebuje inf. jak zwiekrzyc dawke startową dla zimnego silnika Vagiem i gdzie dokładnie tam to zrobić. U ojca w ALH na ciepło pali od strzała, ze świecami od strzała, bez świec na zimno za 3 obrotem rozrusznika- nie ma tragedii ale może byc lepiej. Kąt wtrysku 54 - stabilny, pompa szczelna, wtryski i kompresja bardzo dobra, pompa po regeneracji, nowy akumulator i rozrusznik- ok. Chyba że będzie coś innego.
A czy w VAG-u jest możliwość zmiany dawki startowej dla ciepłego silnika ?, czy to jest to samo co opisujecie wyżej???Dodam że jak jest zimny pali dobrze a jak jest rozgrzany już słabiej chciałbym najpierw spróbować regulacji VAG-iem, a dopiero jak to nie pomoże to korekta softu .....
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2008 15:19 przez jaro001, łącznie zmieniany 2 razy.
dawka startowa to dawka startowa...
pomożejaro001 pisze: pomorze
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2008 14:44 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
Jeżeli na zimnym pali ci bez problemu a gorzej na ciepłym, to zmiana wielkości dawki startowej nic nie da , trzeba skorygować mape startową (nie mylić z wielkością dawki startowej)jaro001 pisze:Dodam że jak jest zimny pali dobrze a jak jest rozgrzany już słabiej chciałbym najpierw spróbować regulacji VAG-iem, a dopiero jak to nie pomorze to korekta softu .....
[url=http://www.motostat.pl/vehicle-stats/20938][img]http://www.motostat.pl/user_images/20938/icon5.png[/img][/url]
damcio151 sorki za błędy już się poprawiłem
A przed tą zmianą mapy startowej nie lepiej na początek spróbować zwiększyć ta dawkę startową ?? z tego co czytałem w różnych tematach to robi się to w kanale 05 tak ??? bo też ludzie piszą o kanale 01. Jeszcze jedno pytanko czy silnik musi pracować na biegu jałowym, czy wystarczy tylko włączenie stacyjki?
A przed tą zmianą mapy startowej nie lepiej na początek spróbować zwiększyć ta dawkę startową ?? z tego co czytałem w różnych tematach to robi się to w kanale 05 tak ??? bo też ludzie piszą o kanale 01. Jeszcze jedno pytanko czy silnik musi pracować na biegu jałowym, czy wystarczy tylko włączenie stacyjki?
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2008 15:24 przez jaro001, łącznie zmieniany 1 raz.
jak pali źle na ciepłym to zwiększenie dawki startowej w adaptacjach pomaga przesuwa się całą mapę , niestety zakres regulacji jest niewielkihomsky pisze:Jeżeli na zimnym pali ci bez problemu a gorzej na ciepłym, to zmiana wielkości dawki startowej nic nie da , trzeba skorygować mape startową (nie mylić z wielkością dawki startowej)
jak pisałem wyżej zmieniając dawkę startową przesuwa się całą mapę ... homsky, musiał się pomylićjaro001 pisze:A przed tą zmianą mapy startowej nie lepiej na początek spróbować zwiększyć ta dawkę startową ??
powinno wystarczyć właczenie stacyjkijaro001 pisze:Jeszcze jedno pytanko czy silnik musi pracować na biegu jałowym, czy wystarczy tylko włączenie stacyjki?
tak kanał 05 i dodajeszjaro001 pisze:damcio151 czyli tak jak pisałeś wyżej :
select/engine/login/12233/adaptacja/kanał 05
kanał 05 a nie 01 i zmienić wartość "+" tak ???
01 to dawka paliwa , ale nie startowa ... dawka odczytana z nastawnika ( można sprawdzić w meas block 001 pole 2)
Ostatnio zmieniony pt paź 17, 2008 16:01 przez damcio151, łącznie zmieniany 1 raz.
tak ta w MB 001 pole numer 2 u mnie wynosi 3,8 - 4 czyli jest okdamcio151 pisze:tak kanał 05 i dodajeszjaro001 pisze:damcio151 czyli tak jak pisałeś wyżej :
select/engine/login/12233/adaptacja/kanał 05
kanał 05 a nie 01 i zmienić wartość "+" tak ???
01 to dawka paliwa , ale nie startowa ... dawka odczytana z nastawnika ( można sprawdzić w meas block 001 pole 2)
mi chodzi tylko o rozruchową czyli kanał 05, jak myślisz jaką tam wartość od razu wpisać?? masz jakieś sugestie bo tam jest dość ograniczony poziom zmian