Cztery miesiące temu kupiłem termostat WAHLERA i git po przejechaniu 8 km 90. Ostatnio kiedy w nocy u mnie było 8 stopni na plusie przejechałem 22 km i raptem 80 stopni złapał. Obecnie jak jeżdżę po mieście to po 12 km złapie 90 i trzyma a poza miastem przynajmniej musze te 20 km przejechać i tu moje pytanie
Czy mógł mi paść termostat(wahler)?
Czy to przez zmieniającą się pogodę?
Dodam że zmieniłem też świece żarowe od podgrzewania płynu i dalej to samo.
Co z tą temperaturą?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- tomassss24
- Użytkownik
- Kontakt:
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Te świece działają w temperaturze otoczenia poniżej 7 stopni celciusza i dopiero wtedy dogrzewają płyn chłodzący, a do tego obciążenie alternatora nie może przekroczyć o ile dobrzepamiętam 50 %deemek pisze:Dodam że zmieniłem też świece żarowe od podgrzewania płynu i dalej to samo.
Włączone światła, radio + wzmacniacz i dmuchawa na 3 to już jest ok 40 -50 % obciążenia aku.
Te świece to tak bardziej sam fakt bajeru, niż coś co faktycznie dogrzeje auto nawet jak poprawnie działają, a powstały w trosce o ekologie a nie komfort podróżujących i miej to na uwadze
[ Dodano: 18 Paź 2008 23:17 ]
Rozgrzej auto do ok 70 -80 stopni na liczniku i sprawdź ręką czy dolny wążod chłodnicy jest ciepłydeemek pisze:Czy mógł mi paść termostat(wahler)?
CIEPŁY- uszkodzony termostat (stale otwarty)
ZIMNY - termostat się nie otwar (na razie OK.)
Potem przejedź troche na pełnym bucie (dobrze rozgrzej auto tak by termostat się otwarł) i znowu sprawdź temp. na dplnym wężu
CIEPŁY - wszystko OK. pracuje normalnie
ZIMNY - uszkodzony nie otwarł się lub za słabo rozgrzałeś auto ( Takie uszkodzenie termostatu że się nie otwiera jest bardzo rzadki, ale bywa i miałem kilka takich przypadków )
[ Dodano: 18 Paź 2008 23:25 ]
Myśle że tak, moje autko też potrzebuje teraz ok dwa razy tyle kilometrów niż latem żeby nabrać temp.deemek pisze:Czy to przez zmieniającą się pogodę?
Ostatnio zmieniony sob paź 18, 2008 23:23 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE