Zwężka z filtrze powietrza - lepsze przyspieszenie
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- MaSa_Golf
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zwężka z filtrze powietrza - lepsze przyspieszenie
Kiedys przegladajac forum rafilem na ten temat
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... c&start=25
przeczytalem, zapomnialem...
Dzisiaj dlubalem przy golfie i przypomniala mi sie ta zwezka.
Troche musialem sie posilowac, ale wkoncu ja wyciagnalem.
Efekty:
- Głośniejszy silnik
+ Bardziej zrywne auto, wyczuwalna roznica, golf od srednich obrotow (nie wiem dokladnie ile, obrotek mi umarl jakis czas temu, na oko to okolo 2500obr) jest zrywniejszy
+ Mniej kopci - bedzie mozna podkrecic zupe
+ Cisnienie doladowania podnioslo sie o 0,1 B
Oczywiscie po tym zabiegu cale powietrze jest filtrowane, nie omija filtra powietrza
Co do zrywnosci to sa to wrazenia czysto subiektywne, niczym nie mierzone. Najlepiej jakby ktos mial mozliwosc sprawdzenia np. G-Techem, albo najlepiej na hamowni czy wywalenie zwęzki cos daje czy tylko mi sie zdaje
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.ph ... c&start=25
przeczytalem, zapomnialem...
Dzisiaj dlubalem przy golfie i przypomniala mi sie ta zwezka.
Troche musialem sie posilowac, ale wkoncu ja wyciagnalem.
Efekty:
- Głośniejszy silnik
+ Bardziej zrywne auto, wyczuwalna roznica, golf od srednich obrotow (nie wiem dokladnie ile, obrotek mi umarl jakis czas temu, na oko to okolo 2500obr) jest zrywniejszy
+ Mniej kopci - bedzie mozna podkrecic zupe
+ Cisnienie doladowania podnioslo sie o 0,1 B
Oczywiscie po tym zabiegu cale powietrze jest filtrowane, nie omija filtra powietrza
Co do zrywnosci to sa to wrazenia czysto subiektywne, niczym nie mierzone. Najlepiej jakby ktos mial mozliwosc sprawdzenia np. G-Techem, albo najlepiej na hamowni czy wywalenie zwęzki cos daje czy tylko mi sie zdaje
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 17:17 przez MaSa_Golf, łącznie zmieniany 1 raz.
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Wywalenie zwężki pewno poprawia przepływ powietrza[ zwiększona średnica]
ale jest głośniejszy..
ja zwężke zostawiłem, a dołożyłem dodatkową rure z obudowy filtra w dół zderzaka [obok kratki] tak aby zasysał zimne powietrze, jeszcze wywaliłem plasik który jest między osłoną silnika a zdeżakiem [pod nadkolem] w ciepłe dzni jest zauważalna różnica,
ale jest głośniejszy..
ja zwężke zostawiłem, a dołożyłem dodatkową rure z obudowy filtra w dół zderzaka [obok kratki] tak aby zasysał zimne powietrze, jeszcze wywaliłem plasik który jest między osłoną silnika a zdeżakiem [pod nadkolem] w ciepłe dzni jest zauważalna różnica,
topbrakes.pl
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie
Hamulce na ulicę i do Sportu: klocki hamulcowe, tarcze hamulcowe, przewody w stalowym oplocie
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Zgadza sie, ale warto wypuścić rure w okolice zderzaka/nadkola aby sprężarka zasysała zimne powietrze, szczególnie ja sie nie ma IC-ka, to troche pomagabongo pisze:Jak jest turbo,to wywalenie zwężki moim zdaniem nie poprawi za bardzo osiągów.Bo to nie jest wolnossak.Jeśli by poprawiało to większoś klekotów jezdziła by na stożkach....
topbrakes.pl
- andrew.zbyrko
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
tak i niebongo pisze:Nie do końca się zgodzę,bo co z tego że turbo zassie zimne powietrze,jak i tak się zagrzeje?Po to jest intercooler.
turbo ogrzewa powietrze na 2 sposby: praca sprężania, i przez wymiane ciepła muszli
praca sprężania ogrzewa powietrze o określoną wartość[w zależnści od cisnienia] im większa będzie temp na wejściu to tym większa na wysciu[powiekszona o temp pracy sprężania] + temp wymiany ciepła muszli.
ta rura wpuszczona w zdeżak nie przyniesie dużych zmian temp. o kilka może kilkanaście st C, ale zawsze coś
topbrakes.pl
- souler
- VWGolf.pl Killer
- Kontakt:
zło i glupotaandrew.zbyrko pisze:warto wypuścić rure w okolice zderzaka
[ Dodano: Sro Paź 29, 2008 18:13 ]
bongo pisze:Aczkolwiek znam przypadek jednego AAZ który właśnie przez umiejscowienie rury zasysającej w zderzaku zassał sobie wodę
Po wjechaniu w głęboką kałużę...
Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo
souler, ja widziałem takie coś w Mondeo TDCi i to całkiem fabrycznym jak woda poszła przez rurę do filtra powietrza i dalej do silnika, bo inżynier jakiś wymyślił w najniższym punkcie rury doprowadzającej powietrze dziurkę którą to chyba powinny małe ilości wody wypływać. Koleś wjechał w dużą kałużę, zassało wody i chyba jedna korba nawet się zgięła.
Ostatnio zmieniony śr paź 29, 2008 19:25 przez 1 6 D, łącznie zmieniany 1 raz.
- skibszczok
- Użytkownik
- Kontakt: