Nie moge zapalić - rozrusznik ledwo kręci (baaardzo słabo)

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Nie moge zapalić - rozrusznik ledwo kręci (baaardzo słabo)

Post autor: Nodle » sob lis 22, 2008 17:30

Mam problem z odpaleniem silnika... gdy przekręcam kluczyk rozrusznik ledwo chodzi, bardzo cichutko jakby brakowało mu zasilania - przy tym resetuje się zegar, kontrolki ledwo swiecą.

Myślałem, że to akumulator... naładowałem przez noc i dalej to samo. Myślałem więc, że mam zryty aku. bo już stary. Podłączyłem zasilanie kablami z innego auta... wtedy działy się cyrki, najpierw gdy przekręcałem kluczyk gasły kontrolki, później wszystko z wyświetlacza - totalne zero (nic nie działało, radio, światła itp.)

Podłączyłem z powrotem mój aku. i wszystko wróciło do stanu początkowego - dalej nie zapala :/

Na popych pare dni temu zapalił od razu, dzis już nie mam jak sprawdzić. Co to może być?

Awatar użytkownika
Gobo90
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: Gobo90 » sob lis 22, 2008 17:58

wyjmij swoj aku i załuż inny na prube jak nie pomoze szukaj zwarcia podepnij do aga i zmierz przede wszystkim napiecie na aku

Awatar użytkownika
AndrzejP4
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: AndrzejP4 » sob lis 22, 2008 18:49

Miałeś niedoładowany akumulator. Przyszły mrozy, sprawność baterii spadła o 30%. Dodatkowo na pewno zasiarczyły Ci się płyty w aku, więc nawet ładowanie nie pomoże mu.

Jeżeli wiedziałeś, że jest rozładowany i go nie naładowałeś od razu, to już raczej nie ma co zbierać z niego:(

DanWlo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: DanWlo » sob lis 22, 2008 18:51

a ja bym proponował sprawdzić czy nie uciekła masa, sprawdź czy masa z aku ma dobry styk i czy jest dobre przejście na stykach.

MK3 TDI GT SPECJAL DanWlo

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images35.fotosik.pl/27/598a675a11260f55.jpg[/img][/url]

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nodle » sob lis 22, 2008 21:10

myślałem, że to przez klemy akumulatora, wymieniłem więc na nowe - dalej nie pomogło... podłączyłem inny akumulator, co prawda o mniejszej pojemności ale w bardzo dobrej kondycji - coś ponad 50Ah i ok 500A prąd rozruchowy (około bo nie pamiętam już dokładnie) - wtedy kontrolki świeciły wyraźniej, ale nie ruszył nawet rozrusznikiem, po przekręceniu kluczyka wszystko gasło.

Zapaliłem go na popych - zapalił od razu. Przejechałem ok. 3 km aby rozgrzać i okazało się, że jak jest ciepły to pali od razu. Później postał 2h na mrozie i już zaczęły się problemy z odpalaniem, ale jeszcze zapalał... rano zaś nie będzie palił.

Miałem rok temu problemy z wałem korbowym - tez nie chciał palić, ale kręcił wyraźnie rozrusznikiem... teraz nie chce za bardzo kręcić, ewidentnie brakuje napięcia/prądu bo nawet pompka centralnego załącza się na 3 razy dłuższy czas niż wcześniej by wytworzyć odpowiednie ciśnienie, kontrolki świecą troche niewyraźnie, aku pokazuje 10,7V.
Ale dziwne jest to, że jak przejade te 3km i silnik jest ciepły to kontrolki i światełko w kabinie zaś świecą wyraźnie, i zaś może normalnie zapalć...

może jakieś zwarcie gdzieś sie robi?

[ Dodano: 22 Lis 2008 20:27 ]
własnie siedze z VAGiem w aucie, niestety już w ogole nie zapala :/
napiecie akumulatora w vagu to grupa12 okienko3? jeśli tak to pokazuje 7.8V (Supply Voltage)

[ Dodano: 22 Lis 2008 20:40 ]
pojawiły się błędy vag:
00513 - Czujnik prędkości silnika
00668 - Napięcie baterii (terminal 30)

Ryszardo
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: Ryszardo » sob lis 22, 2008 22:42

A może to wina rozrusznika?? Tulejki są wyjechane i rozrusznik stawia bardzo duży opór, albo wogóle coś z nim jest po stronie elektrycznej?? Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
souler
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer
Kontakt:

Post autor: souler » sob lis 22, 2008 23:07

aku zlom. moj krecil normalnie, a 3 minuty pozniej juz nie dal rady nawet obrocic.

Był Dzik Power Diesel, jest Astra Turbo

tomch
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: tomch » ndz lis 23, 2008 03:30

Nodle pisze:kontrolki świecą troche niewyraźnie, aku pokazuje 10,7V.
W sprawnej baterii powinno być min 12V.
Nodle pisze:Ale dziwne jest to, że jak przejade te 3km i silnik jest ciepły to kontrolki i światełko w kabinie zaś świecą wyraźnie, i zaś może normalnie zapalć...
3km wystarczają aby tylko wzbudzić baterie, a nie na pełne naładowanie. Jeśli pokonujesz krótkie odległości musisz pomagać akumulatorowi ładowarką.

Nodle
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Nodle » ndz lis 23, 2008 10:46

mi wydaje sie, że aku. faktycznie już złom, ale wina zapalania leży jeszcze gdzieś indziej...

na moją logike jest gdzieś zwarcie, bo na innym dobrze naładowanym aku. nie zakręci nawet rozrusznikiem - po przekręceniu kluczyka gasną kontrolki.
Na moim słabo naładowanym aku nie dzieje się tak bo zwarcie jest zbyt małe (z racji małego napięcia i prądu z aku.).

Możliwe, ze zwarcie cały czas rozładowywuje aku.

Pewnie się myle :)

DanWlo
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: DanWlo » ndz lis 23, 2008 11:12

ja obstawiam rozrusznik, stawia taki opór ze aż gasną kontrolki, bendix zatarty albo jakieś tulejki, jak pojedziesz kawałek to silnik się nagrzewa rozgrzewa się troszkę rozrusznik od ciepła silnika i wtedy możne coś tam daje się przekręcić,

[ Dodano: 23 Lis 2008 10:17 ]
rozmawiałem przed momentem ze znajomym bo coś mi się kojarzyło że miał jakiś taki podobny problem i potwierdził że właśnie było coś z rozrusznikiem tylko teraz nie pamięta co tam dokładnie było ale kosztowała go regeneracja 80 zł czy coś kolo tego a tez mówi że wymieniał akumulatory w kółko i nie wiedział co się dzieje. pozdro

MK3 TDI GT SPECJAL DanWlo

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images35.fotosik.pl/27/598a675a11260f55.jpg[/img][/url]

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”