Wymiana rozrządu 1.6TD RA
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Wymiana rozrządu 1.6TD RA
Witam. zakupilem audi 80 1.6TD 80KM oznaczenie silnika RA. chce wymienic pasek rozrzadu wraz z rolka napinajaca. i tu rodzi sie pytanie. czy do wymiany potrzebuje jakies specjalne narzedzia? chodzi mi glownie o zablokowanie kol pompy rozrzadu, walka rozrzadu i walu korbowego. czy mozna po prostu ustawic kola na znaki bez jakiegokolwiek przyrzadu blokujacego i zdjac pasek bez strachu ze cos samoczynnie sie nie obroci?
tam jest zo prosty rozrząd potrzebny jest kołek blokujący pompę jednak śmiało mozesz go zastąpić dowolnym stalowym swożniem czy śróbą o takiej średnicy aby na styk wszedł w otwór koła pompy . a wałek rozrządu blokujesz z tyłu po zdjęciu pokrywy zaworów nacięcie musi być w lini głowicy. jak ci auto chodi ok. to najprościej weź marker zaznacz położenie kół i tyle. dla pewności nie odpalaj po ustawieniu tylko ręcznie przekręć wał dwa obroty do przodu tak jak chodzi silnik i sprawdz jescze te znaki .
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
walek ma miejsce na blokowanie, ale prawidlowo kółko walka rozrzadu powinno sie zbic ze stozka przy ustawianiu, tak jak mowi vision,
motowalus, w podwieszonych tematach masz ksiazke "sam naprawiam" 1.6d td - tam masz wszystko bardzo dobrze opisane
motowalus, w podwieszonych tematach masz ksiazke "sam naprawiam" 1.6d td - tam masz wszystko bardzo dobrze opisane
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
oto schemat rozrządu 1.6 td
[ Dodano: 26 Gru 2008 13:38 ]
vision to mówi że pompy sie nie blokuje wysłałem wam schemat bo co ja będe się spierał a kółko zbija się jak trzeba jesli znaki sie pokrywają i płetwa wchodzi luźno po wymianie to nie ma sensu zdejmowac kkoła bo po co wytłumacz mi .
Ustaw wał na znak(na kole zamachowym),pompę wtryskową na bolec,wałek rozrządu zablokuj płaskownikiem(z tyłu wałka jest wcięcie),poluzuj śrubę wału rozrządu,następnie napinacz.Przy zakładaniu-zamontuj pasek i napinacz,napnij napinacz(nie za mocno) i go dokręć ,dokręć śrubę wału rozrządu sprawdź znaki,powyciągaj płaskownik i bolec.Jeśli coś źle napisałem niech koledzy sprostują.
dlatego nie polecam go od razu zbijać komus kto nigdy tego nie robił jesli płetwa blokujaca po wymianie paska wchodzi bez kłpotów w wałek to ma dobrze wymieniony rozrząd bez zbijania koła czy sie zgodzisz .
[ Dodano: 26 Gru 2008 14:03 ]
a jak już wszyscy tu tacy szczegółowi to powinno sie jeszcze wkręcić czujnik zegarowy w pompę wtryskową i dokładnie ustawić kont wtrysku. ale komu się chce tak bawić co?
[ Dodano: 26 Gru 2008 14:03 ]
a jak już wszyscy tu tacy szczegółowi to powinno sie jeszcze wkręcić czujnik zegarowy w pompę wtryskową i dokładnie ustawić kont wtrysku. ale komu się chce tak bawić co?
- zaprzal
- VW Baron
- Kontakt:
To_mas, w oslonie rozrzadu jest taki specjalny otworek bardzo pomocny przy zbijaniu kola
woj-tek, wiadomo, ze jak walek jest na znaku i pasek idealnie wchodzi na kolo walka to nie ma najmniejszego sensu go zaczepiac. Co do ustawiania na zegarek to niektorym sie chce - tylko jak auto to stary kibel i na przyklad cisnienie wtryskow ma rozregulowane to ten zegarek tez mozna o kant dup* pobic
woj-tek, wiadomo, ze jak walek jest na znaku i pasek idealnie wchodzi na kolo walka to nie ma najmniejszego sensu go zaczepiac. Co do ustawiania na zegarek to niektorym sie chce - tylko jak auto to stary kibel i na przyklad cisnienie wtryskow ma rozregulowane to ten zegarek tez mozna o kant dup* pobic
Ostatnio zmieniony pt gru 26, 2008 15:13 przez zaprzal, łącznie zmieniany 1 raz.
[b]nie odpowiadam na PW![/b] prosze o kontakt przez [url]turbodiesel.pl[/url]
wiec ogolnie pompe i walek rozrzadu trzeba zablokowac? czy mozna w ogole nie blokowac pompy i walka rozrzadu, zrobic znaki markerem zeby niczego nie przestawic i zachowujac wielka ostroznosc wymienic rozrzad? chodzi mi o to czy samoczynnie cos sie obroci...
i jeszcze jedno. chcac obrocic silnik zeby ustawic go na znakach chwycic kluczem za srube kolka rozrzadu na wale korbowym? bo tak sie zastanawiam czy w ogole dam rade skoro w dieslach mamy taki duzy stopien sprezenia.
i jeszcze jedno. chcac obrocic silnik zeby ustawic go na znakach chwycic kluczem za srube kolka rozrzadu na wale korbowym? bo tak sie zastanawiam czy w ogole dam rade skoro w dieslach mamy taki duzy stopien sprezenia.
Ostatnio zmieniony pt gru 26, 2008 19:27 przez motowalus, łącznie zmieniany 1 raz.