Rozrząd-Pomocy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Rozrząd-Pomocy
Witam
Silnik JR
Wymieniałem rozrząd ale cos poszło nie tak i teraz musze go ustawić.
I tu moje pytanie wiem ze trzeba wykręcić plastikowy korek ze skrzyni i tam ma być zero
, rozrząd blokuje sie płaskownikiem 5mm.
Ale co z pompą wtryskową jak ją ustawić we właściwe miejsce?
Czy wystarczy zablokować ją tak jak jest to pokazane na niektórych schematach?czy moze znak na kole musi sie z czymś zgrać?
Silnik JR
Wymieniałem rozrząd ale cos poszło nie tak i teraz musze go ustawić.
I tu moje pytanie wiem ze trzeba wykręcić plastikowy korek ze skrzyni i tam ma być zero
, rozrząd blokuje sie płaskownikiem 5mm.
Ale co z pompą wtryskową jak ją ustawić we właściwe miejsce?
Czy wystarczy zablokować ją tak jak jest to pokazane na niektórych schematach?czy moze znak na kole musi sie z czymś zgrać?
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Masz tu schemacik:
Koło pompy ma być zablokowane na sztywno trzpieniem o średnicy bodaj 16mm.
[ Dodano: 23 Lip 2009 13:18 ]
Koło pompy ma być zablokowane na sztywno trzpieniem o średnicy bodaj 16mm.
[ Dodano: 23 Lip 2009 13:18 ]
Jak zablokujesz koło,tak jak na schemacie,to znak na kole pokryje Ci się z pionową wytłoczką na blasze osłonowej tuż za kołem.Gwardia pisze:Czy wystarczy zablokować ją tak jak jest to pokazane na niektórych schematach?czy moze znak na kole musi sie z czymś zgrać?
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jeszcze jedno pytanie.
znalazłem znak na kole zamachowym(nie zero ale wycięcie głebokości kilku mm) ale pozostałym elementom brakuje do niego około 5-6 zębów.
skoro im tyle brakuje tu musze wszystko ustawić do znaku na kole zamachowym? dobrze myśle?
znalazłem znak na kole zamachowym(nie zero ale wycięcie głebokości kilku mm) ale pozostałym elementom brakuje do niego około 5-6 zębów.
skoro im tyle brakuje tu musze wszystko ustawić do znaku na kole zamachowym? dobrze myśle?
Ostatnio zmieniony pt lip 24, 2009 19:43 przez Gwardia, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Dzięki za wszystkie porady ale teraz jestem dalej niż w czarnej du***.
Zostawiłem rozebrany rozrząd bo musiałem jechać dostawczakiem.W między czasie za naprawe wziął sie mój ojciec i taki pożal sie boże mechanior.Złożyli nie sprawdzili odpalili.A mnie ku*** czeka teraz remont głowicy bo sie zawory skrzywiły:grrr:
Wniosek: Nigdy nie odkładaj pracy na potem
Zostawiłem rozebrany rozrząd bo musiałem jechać dostawczakiem.W między czasie za naprawe wziął sie mój ojciec i taki pożal sie boże mechanior.Złożyli nie sprawdzili odpalili.A mnie ku*** czeka teraz remont głowicy bo sie zawory skrzywiły:grrr:
Wniosek: Nigdy nie odkładaj pracy na potem
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Tam nie ma żadnej filozofii.Gwardia pisze:jakieś linki na tematy związane z demontażem i remontem głowicy
Spuszczasz płyn i rozkręcasz wszystko sobie powoli.
Wszystko wychodzi w trakcie roboty,czyli co odkręcić,a co nie.
Kiedyś musi być ten pierwszy raz.
A jeśli chodzi o remont głowicy,to i tak będziesz musiał ją zawieźć do warsztatu,bo pewnikiem prowadnice zaworów będą do roboty.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Teraz juz wiem...ściągnąłem książke "Sam reguluje i naprawiam" i jestem juz oświecony ...głowice musze zawieżć do specjalisty bo na pewno nie wymienie zaworów sam...jedyne czego sie boje to werdyktu ze głowica jest pęknięta...a od jutra szukam specjalisty od głowic w okolicy
jeszcze nasuneło mi sie takie pytanie...czy musze wymieniać śruby w głowicy tak jak przeczytałem czy nie?
jeszcze nasuneło mi sie takie pytanie...czy musze wymieniać śruby w głowicy tak jak przeczytałem czy nie?
Ostatnio zmieniony czw lip 23, 2009 22:23 przez Gwardia, łącznie zmieniany 1 raz.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Praca wre :] w miedzy czasie wrzuce zdjecia dla potomnych
zostało mi tylko do odkręcenia śruby głowicy i powrót oleju z turbiny do miski olejowej:)
moim zdaniem nieźle wziąwszy pod uwage że w między czasie sieknąłem trase 400km
Ale gdy tak na szybkosci oblukaem sruby gowicy to one tak dziwnie wzgladaja...ani imbus ani co...ale chyba odkreci sie imbusem...oby
zostało mi tylko do odkręcenia śruby głowicy i powrót oleju z turbiny do miski olejowej:)
moim zdaniem nieźle wziąwszy pod uwage że w między czasie sieknąłem trase 400km
Ale gdy tak na szybkosci oblukaem sruby gowicy to one tak dziwnie wzgladaja...ani imbus ani co...ale chyba odkreci sie imbusem...oby
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
nawet nie próbuj tam wkładać imbusa .Gwardia pisze:oblukaem sruby gowicy to one tak dziwnie wzgladaja...ani imbus ani co...ale chyba odkreci sie imbusem...oby
Tam jest torx 12stokątny i tylko nim odkręcaj.Jak nie masz,to daj sobie na wstrzymanie i pożycz,kup lub...ukradnij ,ale nie próbuj imbusem,bo jak obrobisz śrubę,to masakra
[ Dodano: 24 Lip 2009 23:55 ]
Gwardia, tak mi jeszcze wpadło do głowy,że jak zdejmiesz głowicę,to może jeszcze wymień pierścienie tłokowe przy okazji
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Heh....próbowałem dopasować imbusa ale nie dało rady, więc poszedłem po sklep na pepsi i pijąc to pepsi dofadałem sie z kolegą ze on 2 tyg wcześniej miał taki sam przypadek w T4 i ma ten klucz....
I w tym momencie wszystko jest juz rozkręcone
[ Dodano: 25 Lip 2009 12:31 ]
Michaś nie wiem jak ja ci sie odwdzięcze za te wszystkie rady
I w tym momencie wszystko jest juz rozkręcone
[ Dodano: 25 Lip 2009 12:31 ]
Michaś nie wiem jak ja ci sie odwdzięcze za te wszystkie rady
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Jak już będziesz skręcał,to użyj klucza dynamometrycznego i stosuj się do wskazówek odnośnie kolejności i siły dokręcania śrub,bo to bardzo ważne.
Mogę Ci zaproponować założenie uszczelki pod głowicę od 1,9TDI.Jest ona cała metalowa i gdybyś chciał kiedyś zwiększyć ciśnienie w turbo,to wytrzyma więcej niż zwykła.Co prawda,ma ciut większą średnicę tworów na cylindry,ale to nie rzutuje.Ja sam na takiej jeżdżę
Pamiętaj przy kupnie uszczelki,że musi mieć tyle samo karbów (malutkich otworków lub nacięć oznaczających grubość uszczelki) co ta na którą wyjąłeś z silnika.
Pozdr.
Mogę Ci zaproponować założenie uszczelki pod głowicę od 1,9TDI.Jest ona cała metalowa i gdybyś chciał kiedyś zwiększyć ciśnienie w turbo,to wytrzyma więcej niż zwykła.Co prawda,ma ciut większą średnicę tworów na cylindry,ale to nie rzutuje.Ja sam na takiej jeżdżę
Pamiętaj przy kupnie uszczelki,że musi mieć tyle samo karbów (malutkich otworków lub nacięć oznaczających grubość uszczelki) co ta na którą wyjąłeś z silnika.
Pozdr.