kopci mocno przy dodawaniu gazu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
witam.
mam silnik 1.9 tdi AHU 90 km, zczipowany, ale fachowcy od chiptungu mowia ze to nie powod kopcenia, wiec szukam gdzie indziej.:
Gdy dodaje gazu to za mna ukazuje sie chmura dymu, czarnego dymu.
Tankuje paliwo na stacji. Oleju nie bierze prawie wcale.
Wymienilem mu filtr powietrza.
NA VAg nie ma zadnych bledów. Tzn wtryski sa wrecz ksiazkowe. Mysle nad przeplywka ale komputer nie wykazuje bledu.
Problemem jest termostat do wymiany bo jezdze na temp 70-80 stopni, wymienie go w najblizszym czasie.
Mysle ze nizsza temperatura raczej nie wplywa na az takie kopcenie.
Nie czyscilem jeszcze ukladu dolotowego, ani nie zaslepialem EGR.
Bledu EGR tez nie wskazuje komputer.
W czym moze lezec przyczyna?
mam silnik 1.9 tdi AHU 90 km, zczipowany, ale fachowcy od chiptungu mowia ze to nie powod kopcenia, wiec szukam gdzie indziej.:
Gdy dodaje gazu to za mna ukazuje sie chmura dymu, czarnego dymu.
Tankuje paliwo na stacji. Oleju nie bierze prawie wcale.
Wymienilem mu filtr powietrza.
NA VAg nie ma zadnych bledów. Tzn wtryski sa wrecz ksiazkowe. Mysle nad przeplywka ale komputer nie wykazuje bledu.
Problemem jest termostat do wymiany bo jezdze na temp 70-80 stopni, wymienie go w najblizszym czasie.
Mysle ze nizsza temperatura raczej nie wplywa na az takie kopcenie.
Nie czyscilem jeszcze ukladu dolotowego, ani nie zaslepialem EGR.
Bledu EGR tez nie wskazuje komputer.
W czym moze lezec przyczyna?
Ostatnio zmieniony śr paź 28, 2009 11:40 przez mono_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Użytkownik
- Silnik: AHF
- Kontakt:
nie traci mocy wogole. nie ma raczej dziurki nigdzie bo by to bylo slyszalne mysle, chodzi mi o swist.
Pali wiecej troszke bo jadac z gliwic do wladyslawowa kilka dni temu spalil mi 7 litrow srednio, chodz szalalem nim i mialem 5 osob w aucie.
dostaje za duzo paliwa a za malo powietrza. Moze byc gdzies uklad dolotowy zatkany? jakies waskie gardlo np? czy zaslepienie EGR powprawi coś? a moze katalizator sie posypal? sam szukam ... niewiem
Wciaz zakladam ze chip nie ma wplywu, jak wyklucze wszystklie mozliwosci wtedy zajme sie nowym programem.
Pali wiecej troszke bo jadac z gliwic do wladyslawowa kilka dni temu spalil mi 7 litrow srednio, chodz szalalem nim i mialem 5 osob w aucie.
dostaje za duzo paliwa a za malo powietrza. Moze byc gdzies uklad dolotowy zatkany? jakies waskie gardlo np? czy zaslepienie EGR powprawi coś? a moze katalizator sie posypal? sam szukam ... niewiem
Wciaz zakladam ze chip nie ma wplywu, jak wyklucze wszystklie mozliwosci wtedy zajme sie nowym programem.
mono_,
a jekis masz ciśnienie doładowania?
a na pełne auto i ciężką nogę kierownika wynik 7l/100km to nie jest dużo.
powiedz nam jakie masz cśnienie doładowania.
może wystarczy je podnieść poprzez odpowiednie zmiany w mapach obciążeń i wtedy powinno być git.
no chyba że to już kres wydajności turbiny wtedy jeśli jej nie wymienisz na większą chcąc zachować moc, nie rozwiążesz problemu inaczej niż przez odjęcie paliwa
a jekis masz ciśnienie doładowania?
a na pełne auto i ciężką nogę kierownika wynik 7l/100km to nie jest dużo.
powiedz nam jakie masz cśnienie doładowania.
może wystarczy je podnieść poprzez odpowiednie zmiany w mapach obciążeń i wtedy powinno być git.
no chyba że to już kres wydajności turbiny wtedy jeśli jej nie wymienisz na większą chcąc zachować moc, nie rozwiążesz problemu inaczej niż przez odjęcie paliwa
-
- Nowicjusz
Witam!
Chmura za dieslem dorosłym to naturalna sprawa a jeśli jest zchipowany to już wogóle.
założyłem do swojego ALH 216 końcówki. i rwie jak szalony, no zostawiając za sobą chmurkę szczególnie na trójce. ale co mnie to obchodzi skoro koń chce się wyrwać spod to czym się martwić
Chmura za dieslem dorosłym to naturalna sprawa a jeśli jest zchipowany to już wogóle.
założyłem do swojego ALH 216 końcówki. i rwie jak szalony, no zostawiając za sobą chmurkę szczególnie na trójce. ale co mnie to obchodzi skoro koń chce się wyrwać spod to czym się martwić
- KemotZabrze
- Mały gagatek
A w którym momencie wylatuje najwięcej dymu? jak przyciśniesz z niższych obrotów i potem mniej kopci? czy cały czas dymi tak samo lub ze wzrostem obrotów więcej?
Re: kopci mocno przy dodawaniu gazu
W Moim AHU mam to samo od ponad 100 000 kilometrów jak go kupiłem, wszystko czyszczone, przeglądy o czasie, niewielkie spalanie, oleju nie bieże wogóle, silnik suchutki, przebieg ponad 280 tysięcy. I też puszcza dymek jak ruszam ze świateł lub przyspieszam ale jak pociągnę po obrotach powyżej 2tysięcy, jak wkręcam do 2tysięcy wszystko OK i nie dymi. Daj Sobie na spokój to jest TDI i tak ma być. Znajomi mają czy to Ford,opel w diselku i tamte pomimo niewielkiego wieku kopcą jeszcze mocniej niz nasze TDIki. Pozdrawiam.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
I nie wykaże dopóki przepływomierz nie wyzionie "kompletnie" ducha" - Do oceny przepływomierz potrzebny jest log 003 dynamiczny.mono_ pisze:Mysle nad przeplywka ale komputer nie wykazuje bledu.
Zrób logi to będzie widać , co to za program a, tak to można szukać po omacku do u...nej śmierci.
Jak możesz to 000, 001, 003, 013, Bs i 003, 008 010, 011 dynamiczne każdy osobno a potem 003,008.010 razem. A jak wątpisz w szczelność dolotu to 011 i 010 razem.
-
- Nowicjusz
Witam!
Podczas przyspieszania cały czas jest taka sama ilość dymu. dziś ustawiłem dawkę paliwa na 3-3.2mg/R i kopcenie zmniejszyło się. Auto też zaczęło chodzić ciszej. Odkręciłem niedawno dolot i tuż za EGR gdzie zaczyna się kolektor rozdzielać nagaru było tyle że mały palec ręki by nie przeszedł. Po wyczyszczeniu od razu inna jazda, golfik stał się płynniejszy.
Pozdrawiam.
Podczas przyspieszania cały czas jest taka sama ilość dymu. dziś ustawiłem dawkę paliwa na 3-3.2mg/R i kopcenie zmniejszyło się. Auto też zaczęło chodzić ciszej. Odkręciłem niedawno dolot i tuż za EGR gdzie zaczyna się kolektor rozdzielać nagaru było tyle że mały palec ręki by nie przeszedł. Po wyczyszczeniu od razu inna jazda, golfik stał się płynniejszy.
Pozdrawiam.