[MK2]Czy silnik z mk3 bedzie pasowal do mk2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Oczywiscie mowa o silniku 1.9 TDI. Pytam ponieważ po mojej ingerencji w stary silnik (m.in. wymiana rozrządu, uszczelki pod głowicą itp) się przegrzał aż dymek poleciał spod maski. Objaw jaki miałem to po jakiś 70 km przygrzania troszkę autkiem z Koszalina do Słupska fura stanęła niczym wryta no i dymek poleciał z pod maski po czym przezornie potraktowałem go z gaśnicy. Mechanik pierwszy raz widział coś takiego na oczy, a pracuje jakieś 20 lat w tej branży mianowicie silnik po za pianą z gaśnicy oblany jakimś czarnym mazidłem jak by ktoś wylał na niego roztopiony plastik. Nie rozpisując się silnik mam do wymiany czy potrzeba dużej ingerencji w przeróbki aby wsadzić do mk2 silnik od mk3? Oczywiście mowa o pojemności 1.9 TDI. A rocznikowo fura jest 1990.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
barywhite, he,he,Tobie chodzi o 1,9TDI,czy o 1,9TD,bo to znacząca różnica,a biorąc pod uwagę,że w profilu podałeś iż masz silnik 1,6TDI (nie ma takich w VW),to po prostu cusik mi tu nie gra
Natomiast jeśli chodzi Ci o swap na 1,9TD,to możesz się pobawić,ale nie wiem czy warto,bo ja osobiście nie zamieniłbym swojego 1,6TD na 1,9TD.W życiu...

Natomiast jeśli chodzi Ci o swap na 1,9TD,to możesz się pobawić,ale nie wiem czy warto,bo ja osobiście nie zamieniłbym swojego 1,6TD na 1,9TD.W życiu...

- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
barywhite,
jeśli chcesz tylko sam silnik przełożyć to możesz śmiało zamawiać pod warónkiem że jest to TDI VP czyli na pompie wtryskowej a nie pompowtryskiwaczach.
silnik PD też można włożyć ale to już wymaga i wiedzy i trochę rzeźby.
najprościej to można przeszczepić albo TD albo TDI np 1Z i zaqłożyć mechaniczną pompę.
jak stwierdzisz że jest za krótka skrzynia to wtedy trzeba jeszcze sprzęgło i układ zmiany biegów z cięgien na linki zmienić oraz cały zestaw pedałów.
.
ale jak chcesz zrobić to jednoczęsnie najtaniej i najprościej to załóż taki sam jak miałeś przy czym pamiętaj że silniki dieslowskie to nie są ścigacze.
jak chcesz ścigacza to mam tanio na zbyciu silnik 1.8 GTI 16V o symbolu PL
bo diesla szkoda do takiego upalania.
jeśli chcesz tylko sam silnik przełożyć to możesz śmiało zamawiać pod warónkiem że jest to TDI VP czyli na pompie wtryskowej a nie pompowtryskiwaczach.
silnik PD też można włożyć ale to już wymaga i wiedzy i trochę rzeźby.
najprościej to można przeszczepić albo TD albo TDI np 1Z i zaqłożyć mechaniczną pompę.
jak stwierdzisz że jest za krótka skrzynia to wtedy trzeba jeszcze sprzęgło i układ zmiany biegów z cięgien na linki zmienić oraz cały zestaw pedałów.
.
ale jak chcesz zrobić to jednoczęsnie najtaniej i najprościej to załóż taki sam jak miałeś przy czym pamiętaj że silniki dieslowskie to nie są ścigacze.
jak chcesz ścigacza to mam tanio na zbyciu silnik 1.8 GTI 16V o symbolu PL
bo diesla szkoda do takiego upalania.
to jak nazwac silnik diesla ktory ma turbine oraz chlodnice oleju td czy tdi?
[ Dodano: 06 Lis 2009 13:30 ]
sorry chlodnice powietrza a nie oleju
[ Dodano: 06 Lis 2009 13:30 ]
sorry chlodnice powietrza a nie oleju