Kontrolka oleju
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Kontrolka oleju
Po zmianie oleju kontrolka po przekręceniu licznika zapala się na czerwowno pożniej zmienia kolor i miga 4 razy. Jak zapale silnik nic się nie dzieje, chyba że przekręce gdy miga to mignie te 4 razy i zgaśnie.
Wcześniej tego nie miałem.
Co to może być
Wcześniej tego nie miałem.
Co to może być
GOLF 4 TDI 110 KM Silnik ASV.
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
1. Wyszukiwarka i wpisujesz ... "mrugająca kontrolka oleju" i czytasz
2. Jeśli mimo tego nic nie znajdziesz... to dokładny opis.. co się stało, jakim olejem był zalany silnik wcześniej jakim po wymianie.. stan oleju- ilość, ewentualnie jakieś inne spostrzeżenia po wymianie.. Skoro kontrolka nie zapala się w czasie pracy silnika dopatrywał bym się usterki czujnika ...
![chytry :chytry:](./images/smilies/chytry.gif)
2. Jeśli mimo tego nic nie znajdziesz... to dokładny opis.. co się stało, jakim olejem był zalany silnik wcześniej jakim po wymianie.. stan oleju- ilość, ewentualnie jakieś inne spostrzeżenia po wymianie.. Skoro kontrolka nie zapala się w czasie pracy silnika dopatrywał bym się usterki czujnika ...
Nie zabardzo rozumiem tego opisu na fotce
U mnie poo wymianie oleju z 10W-40 Mobil 1 na 10W-40 Motul (wczesniej tez go lałem).
Po przekreceniu stacyjki (bez zaplonu silnika) zapala sie na czerwo (tak jak wczesniej czyli normalne) ale pozniej zmienia kolor i miga 3 lub 4 razy (niedoliczylem dokladnie) pozniej gasnie. Gdy zapalam silnik jest wszystko OK.
Gdy odrazu zapalm silnik po przekreceniu stacyjnki tez miznia kolor mignie te 3-4 rzy jak bez dzialajacego silnika i gasnie o co chodzi.
U mnie poo wymianie oleju z 10W-40 Mobil 1 na 10W-40 Motul (wczesniej tez go lałem).
Po przekreceniu stacyjki (bez zaplonu silnika) zapala sie na czerwo (tak jak wczesniej czyli normalne) ale pozniej zmienia kolor i miga 3 lub 4 razy (niedoliczylem dokladnie) pozniej gasnie. Gdy zapalam silnik jest wszystko OK.
Gdy odrazu zapalm silnik po przekreceniu stacyjnki tez miznia kolor mignie te 3-4 rzy jak bez dzialajacego silnika i gasnie o co chodzi.
GOLF 4 TDI 110 KM Silnik ASV.
W MKIV w misce olejowej jest zamontowany zintegrowany czujnik poziomu i temperatury oleju, myślę, że masz padnięty czujnik bądź coś nie łączy, być może przy wymianie oleju coś naruszyłeś. Konkretnie to musisz podpiąć się pod VAGA i odczytać błąd jaki pokazuje migająca kontrolka, bez tego to wróżenie z fusów. Koszt czujnika jakieś 120 zeta. Chyba, że coś z czujnikiem ciśnienia oleju montowanym przy filtrze oleju, ale to jak mówię VAG i z bani. Pozdrawiam ![okej :okej:](./images/smilies/okej.gif)
![okej :okej:](./images/smilies/okej.gif)
Ostatnio zmieniony czw lis 12, 2009 12:09 przez Gebi, łącznie zmieniany 1 raz.