Po wymianie rozrządu
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Po wymianie rozrządu
Wczoraj odebrałem w końcu mojego golfa 19 TDI AFN od mechanika wymieniał mi rozrząd bo przeskoczył na pompie auto bardzo ciężko paliło. Dzisiaj rano go odpaliłem i dalej cos jest nie tak podłączyłem VAG COM i mianowicie dalej niezmieniły się parametry kontu wtrysku VAG 01 04 000 przed oddaniem
42 / 255 / 000 / 40 / 093 / 193 / 075 / 154 / 137 / 090 /
Po wymianie
42 / 255 / 000 / 21 / 095 / 197 / 096 / 177 / 114 / 088 /
Zadzwoniłem do niego czy ustawiał kąt wtrysku to mi powiedział że on tego nie robi bo po zmianie rozrządu powinno wszystko być OK. a z pompom kazał mi jechać do dobrego pompiarza bo jest rozregulowana.
Teraz moje pytanie czy jest możliwość aby pompa sama się przestawiła bo wydaje mi się że jest przestawiona bliżej silnika ale nie jestem pewien ale jakoś między pompom a wtryskami jest mniej miejsca i czy dobrze to rozumie przesuwając pompę lekko w stronę przeciwną od silnika opóźnię kąt wtrysku? I czy jestem sam to w stanie zrobić?
Zapomniałem dodać jeszcze jedno mechanik kazał mi natychmiast wymienić koło pasowe i tłumik drgań na wałku rozrządu bo ma luzy.
42 / 255 / 000 / 40 / 093 / 193 / 075 / 154 / 137 / 090 /
Po wymianie
42 / 255 / 000 / 21 / 095 / 197 / 096 / 177 / 114 / 088 /
Zadzwoniłem do niego czy ustawiał kąt wtrysku to mi powiedział że on tego nie robi bo po zmianie rozrządu powinno wszystko być OK. a z pompom kazał mi jechać do dobrego pompiarza bo jest rozregulowana.
Teraz moje pytanie czy jest możliwość aby pompa sama się przestawiła bo wydaje mi się że jest przestawiona bliżej silnika ale nie jestem pewien ale jakoś między pompom a wtryskami jest mniej miejsca i czy dobrze to rozumie przesuwając pompę lekko w stronę przeciwną od silnika opóźnię kąt wtrysku? I czy jestem sam to w stanie zrobić?
Zapomniałem dodać jeszcze jedno mechanik kazał mi natychmiast wymienić koło pasowe i tłumik drgań na wałku rozrządu bo ma luzy.
skoro masz vaga to sam to zrobisz bez problemu,jeżeli chcesz...
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=142235&start=0
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=142235&start=0
Sprzedam tłokorozdzielacz z falą z pompy 11mm
-
- Użytkownik
- Kontakt:
nie na wałku rozrządu tylko na wale korbowym.pisiek.phil pisze:Zapomniałem dodać jeszcze jedno mechanik kazał mi natychmiast wymienić koło pasowe i tłumik drgań na wałku rozrządu bo ma luzy
masz przestawiony rozrząd dalej. z vaga widać bo jest poza zakresem. .pisiek.phil pisze:42 / 255 / 000 / 21 / 095 / 197 / 096 / 177 / 114 / 088 /
a może to on zepsuł koło na wale odkręcając śrube centralna a nie te na imbo i zakręcił starą bez niczego. i głupa struga.
fuck air ride
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rozrząd
Witam sprawdz jak koledzy piszą małe koło na wale korbowym moze byc za słabo dokręcone mojemu znajomemu golf III tdi nie chciał zapalać a jak się okazało to poszedł klin na wale korbowym
-
- Nowicjusz
Czy mogę sam przestawić na pompie o jeden ząbek tylko czy do przodu czy do tyłu bo jak rozumię to kąt jest przyśpieszony. Mam klucz do napinacza więc nie widze problemu tylko czy czegoś nie spie....
[ Dodano: 09 Sty 2010 13:47 ]
Jeszcze jedno odkąd pamiętam to te dwa dolne koła (napędzające alternator i wspomaganie miały takie same bicia a zrobiłem 50 tys i nic się nie działo ). Teraz po zmianie rozrządu zapala podczas jednego kręcenia a przed wymianą za 5 / 8 razem a może wtedy przeskoczył o dwa zęby.
[ Dodano: 09 Sty 2010 13:47 ]
Jeszcze jedno odkąd pamiętam to te dwa dolne koła (napędzające alternator i wspomaganie miały takie same bicia a zrobiłem 50 tys i nic się nie działo ). Teraz po zmianie rozrządu zapala podczas jednego kręcenia a przed wymianą za 5 / 8 razem a może wtedy przeskoczył o dwa zęby.
- Adamm
- V.I.P.
- Auto: Octavia II BLS++ / Passat B4 1Z+
- Kontakt:
pisiek.phil, najlepiej jakbys rozpial rozrzad
poluzowal pompe
ustawil ja na srodku regulacji, skrecil ponownie
spial rozrzad na blokadach i dopiero wtedy regulowal kat wtrysku
poluzowal pompe
ustawil ja na srodku regulacji, skrecil ponownie
spial rozrzad na blokadach i dopiero wtedy regulowal kat wtrysku
Moje auto w budowie --> http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=245535
MASZ PROBLEM Z NASTAWNIKIEM?? --> napisz do mnie
mechanika pojazdowa aut grupy VAG
-
- Nowicjusz
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
pisiek.phil, pompa jest przykrecona na otworach regulacyjnych. luzujac sruby i ruszajac nia przod tyl ustawiasz kat wtrsyku, ustaw ja na srodku, ustaw porzadnie rozrzad, a nastepnie odpal auto sprawdz kat wtrysku i go ewentualnie doreguluj
tak bedzie najlepiej i najpewniej
tak bedzie najlepiej i najpewniej
-
- Nowicjusz
Adamm sam nie ustawie rozrządu dlatego ustawiał mi mechanik brak przyrządów a co do pompy to tą czynność sam jestem w stanie zrobić tylko nie wiem czy oto Ci chodziło http://forum.vwgolf.pl/vi...=142235&start=0
- Adamm
- V.I.P.
- Kontakt:
pisiek.phil, cos nie tak z linkiem jest
rozrzad dasz rade sam
walek blokujesz plaskownikiem, pompe odpowiedniej srednicy bolcem a na kole zamachowym masz znak
zadna filozofia
rozrzad dasz rade sam
walek blokujesz plaskownikiem, pompe odpowiedniej srednicy bolcem a na kole zamachowym masz znak
zadna filozofia
-
- Nowicjusz
A na wykresie TDI TIMING gdzie masz punkt?
Jak odpala auto ?
Pompy nie przestawia sie na kole ot tak sobie, jak masz rozrząd zsynchronizowany tak jak fabryka w wolsburgu przewidziała to ma być ok, wystarczy skorygować początek wtrysku w niewielkim zakresie. Jak są duże rozbieżności to albo mechanior poskładał rozrząd na flamaster albo klin na wale puścił. Nie ma innych opcji, a Vag-iem można można sprawdzić co trzeba.
Jak odpala auto ?
Pompy nie przestawia sie na kole ot tak sobie, jak masz rozrząd zsynchronizowany tak jak fabryka w wolsburgu przewidziała to ma być ok, wystarczy skorygować początek wtrysku w niewielkim zakresie. Jak są duże rozbieżności to albo mechanior poskładał rozrząd na flamaster albo klin na wale puścił. Nie ma innych opcji, a Vag-iem można można sprawdzić co trzeba.