NIebieski dym i nierówne obroty...
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
NIebieski dym i nierówne obroty...
Witam
Mam taki problem, mianowicie auto po dłuższym postoju podczas odpalania puszcza mi niebieskiego dyma i chwile szarpie.
Czytałem na forum jaka może być przyczyna, najprawdopodobniej uszczelniacze, tylko że głowica była regenerowana jakies 2 m-ce temu, czy możliwe jest że podczas regeneracji nie zostały wymienione uszczelniacze? I skąd szarpanie autem, przez jakies 10 sekund.
Po podpięciu pod waga wywala błędy:
01117
00522 - czunik temp. płynu chłodzącego, być może w tym należało by upatrywać przyczyny, możliwe jest że świeczki wogole nie grzeją przez to? Tylko też dziwi mnie ten błąd bo nie dalej jak 4 m-ce temu wymieniałem ten czujnik( na orgniał).
Koledzy co o tym sądzicie?
[ Dodano: 08 Lut 2010 00:32 ]
Dodam jeszcze że przy obecnych temperaturach tzn. nie spadahących poniżej -6 w nocy(przynajmniej w mnie) musze kręcic jakies 5s żeby auto odpaliło, mam wrażenie że troche długo
Mam taki problem, mianowicie auto po dłuższym postoju podczas odpalania puszcza mi niebieskiego dyma i chwile szarpie.
Czytałem na forum jaka może być przyczyna, najprawdopodobniej uszczelniacze, tylko że głowica była regenerowana jakies 2 m-ce temu, czy możliwe jest że podczas regeneracji nie zostały wymienione uszczelniacze? I skąd szarpanie autem, przez jakies 10 sekund.
Po podpięciu pod waga wywala błędy:
01117
00522 - czunik temp. płynu chłodzącego, być może w tym należało by upatrywać przyczyny, możliwe jest że świeczki wogole nie grzeją przez to? Tylko też dziwi mnie ten błąd bo nie dalej jak 4 m-ce temu wymieniałem ten czujnik( na orgniał).
Koledzy co o tym sądzicie?
[ Dodano: 08 Lut 2010 00:32 ]
Dodam jeszcze że przy obecnych temperaturach tzn. nie spadahących poniżej -6 w nocy(przynajmniej w mnie) musze kręcic jakies 5s żeby auto odpaliło, mam wrażenie że troche długo
-
- Nowicjusz
Rozmawiałem kiedyś z mechanikiem i powiedział mi że jeżeli z rury wydechowej leci niebieski dym to auto ma walnięte wtryski. Dlatego też może szarpać gdyż jeden wtrysk może podawać za dużo bądź za mało paliwa.
[ Dodano: 08 Lut 2010 09:23 ]
A czy po wymianie czujnika temperatury byłeś podpiąć auto pod Vag-a. Jeżeli nie to błąd mógł być w komputerze od czasu wymiany. Wystarczy że z czujnika ściągnąłeś wtyczkę i mogło wywalić błąd w komputerze.
[ Dodano: 08 Lut 2010 09:23 ]
A czy po wymianie czujnika temperatury byłeś podpiąć auto pod Vag-a. Jeżeli nie to błąd mógł być w komputerze od czasu wymiany. Wystarczy że z czujnika ściągnąłeś wtyczkę i mogło wywalić błąd w komputerze.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Sprawdź Vag-iem temp. płynu na zimnym silniku i bedziesz wiedział czy masz czujnik dobry czy nie. (powinna być mniej więcej taka sama co pokazuje termometr za oknem w domu)
A świece żarowe najlepiej sprawdź najpierw każdą z osobna a później włacz test Vag-iem i sprawdź napiecie na listwie zasilajacej swiece.
15 min roboty.
A świece żarowe najlepiej sprawdź najpierw każdą z osobna a później włacz test Vag-iem i sprawdź napiecie na listwie zasilajacej swiece.
15 min roboty.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
311 jak najbardziej, w bloku pomiarowym 08, 1 grupa, 4 poz (coolant temp.)grzechu_ny pisze:Dam rade spawdzić Vagiem 311? W jakich blokach?
Test masz w bloku 03, przejdź aż bedziesz miał napis "glow plug relay", ECU będzie wtedy włączać i wyłączać na przemian przekaźnik od świec żarowych i możesz sprawdzić czy masz napięcie na listwie 'żarówką'.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Jak iskrzą to są dobre, czyli mogą nie grzać tylko z powodu braku zasilania. Jak sprawdzić zasilanie to napisałem wcześniej.grzechu_ny pisze:Świece są ok, iskrzą po podłączeniu do aku, chodzi mi o to jak sprawdzić czy na pewno grzeją?
(Przyczyny braku zasilania: uszkodzony bezpiecznik. przekaźnik lub czujnik temp. płynu)
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
W takim razie czy moge w ten sposób sprawdzić czy grzeją, czy jest zasilanie?grzechu_ny pisze: a czy mógł bym sprawdzić świece w ten sposób, że spróbuje odpalić auto bez grzania, tzn zaraz po włączeniu zapłonu spróbować odpalić, jeżeli nie bedzie różnicy w przypadku gdy zagrzeje świece, tzn że nie grzeja...?
mk4 AHF
Sprawdź jeszcze kąt wtrysku. (blok pomiarowy08/grupa000/basic settings/tdi timing/żółty punkt na środkowej linii.)
[ Dodano: 08 Lut 2010 11:57 ]
Lepiej sprawdź tak jak napisałem.
[ Dodano: 08 Lut 2010 12:00 ]
Zresztą jak silnik odpalisz i zgasisz (nawet od razu) to drugi raz zapali dobrze bez podgrzewania świec. Przynajmniej powinien, chyba że -20 będzie.
[ Dodano: 08 Lut 2010 11:57 ]
Można ale silnik musi byś zimny (nie odpalany cały dzień) ale to słabe sprawdzanie jest. Jak ktoś nie ma kompa to se tak może kombinować a jak Ty dysponujesz interfejsem i programem to można sprawdzić porządnie.grzechu_ny pisze:grzechu_ny napisał/a:
a czy mógł bym sprawdzić świece w ten sposób, że spróbuje odpalić auto bez grzania, tzn zaraz po włączeniu zapłonu spróbować odpalić, jeżeli nie bedzie różnicy w przypadku gdy zagrzeje świece, tzn że nie grzeja...?
W takim razie czy moge w ten sposób sprawdzić czy grzeją, czy jest zasilanie?
Lepiej sprawdź tak jak napisałem.
[ Dodano: 08 Lut 2010 12:00 ]
Zresztą jak silnik odpalisz i zgasisz (nawet od razu) to drugi raz zapali dobrze bez podgrzewania świec. Przynajmniej powinien, chyba że -20 będzie.
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Zdejmij kabel/listwe że świecy i podłącz żarówkę między końcówkę listwy a masę pojazdu, włacz test i żarówka powinna zapalać się i gasnąć, słychać też będzie klikanie przekaźnika. Bedziesz miał pewność że ECU włącza zasilanie. Zostanie sprawdzić tyko czujnik temp. płynu i to koniecznie na zimnym silniku! (sprawdź ile pokazuje jak tyle co na zewnątrz to jest ok jak zawyża o więcej niż 5st to wymień czujnik)