AFN i problem z paliwem

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Rewola
Mały gagatek
Mały gagatek

AFN i problem z paliwem

Post autor: Rewola » sob mar 20, 2010 12:16

Witam wszystkich.
Mam problem z cofającym się paliwem, a konkretnie to po dłuższym postoju nie mogę go odpalić. Po takim postoju jak ściągnę ten zaworek (nr1 na zdjęciu - wymieniony na nowy) to w filtrze jest pusto i po zalaniu tego filtra i dłuższym kręceniu w końcu załapie, ale kopci przez jakiś czas na biało. Dodatkowo zamontowałem zaworek zwrotny na zasilaniu przed filtrem (nr 2 na zdjęciu), ale nic to nie dało. Aha dodam, że wymieniłem wczoraj filtr na nowy (MANN) więc przyczyna nie leży raczej po stronie filtra. Co może być przyczyną takiego zjawiska ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 12:18 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.

[url=http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=167468/]Mój MK3 AFN![/url]

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob mar 20, 2010 15:47

Zarówno odpowietrznik filtra jak i zawór zwrotny działają prawidłowo tylko w jednym kierunku.Pomylenie kierunków będzie właśnie tak skutkowało.
Z tego co wiem,to zawór zwrotny powinno montować się na powrocie miedzy pompę a filtrem... :bajer:

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Rewola
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Rewola » sob mar 20, 2010 16:25

Michaś_1977 pisze:Zarówno odpowietrznik filtra jak i zawór zwrotny działają prawidłowo tylko w jednym kierunku.Pomylenie kierunków będzie właśnie tak skutkowało.
Z tego co wiem,to zawór zwrotny powinno montować się na powrocie miedzy pompę a filtrem... :bajer:
Czyli przed zaworkiem nr 1 ? Jak tak to w jakim kierunku powinien być przepływ ?
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 16:27 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob mar 20, 2010 18:21

Rewola pisze:Czyli przed zaworkiem nr 1 ?
Tak.
Rewola pisze:Jak tak to w jakim kierunku powinien być przepływ
Jak to w jakim?...Przecież to powrót,więc strzałka powinna być w kierunku filtra/baku :bajer: ...

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Awatar użytkownika
Rewola
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Rewola » sob mar 20, 2010 19:12

ale ten zaworek nr 1 jest wymieniony na nowy. Więc jeszcze przed tym zamontować dodatkowy ?

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob mar 20, 2010 20:43

Rewola pisze:ale ten zaworek nr 1 jest wymieniony na nowy.
Dobrze,ale czy ustawiłeś go w odpowiednim kierunku.Na nim jest strzałka.
Rewola pisze:Więc jeszcze przed tym zamontować dodatkowy ?
Ten z nr.2 powinien być między pompą a tym z nr.1,czyli na powrocie z pompy do filtra/baku...

[ Dodano: 20 Mar 2010 19:47 ]
A tak na dobrą sprawę,to tego z nr.2 nie musi być wcale i wszystko powinno być git.Wystarczy sprawdzić wszystkie łączenia wężyków,zaciski,oring pod zaworkiem nr.1,wężyki przelewowe między wtryskami itd.
Temat wałkowany setki razy :bajer: ...
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 20:48 przez Michał_1977, łącznie zmieniany 1 raz.

Obrazek

Awatar użytkownika
munior
Forumowy spamer :)
Forumowy spamer :)
Kontakt:

Post autor: munior » sob mar 20, 2010 22:20

Michaś_1977 pisze:A tak na dobrą sprawę,to tego z nr.2 nie musi być wcale i wszystko powinno być git.Wystarczy sprawdzić wszystkie łączenia wężyków,zaciski,oring pod zaworkiem nr.1,wężyki przelewowe między wtryskami itd.
Temat wałkowany setki razy
Ten nieszczęsny podgrzewacz to chybiony wynalazek i jego nieszczelność bardzo często powoduje łapanie powietrza przez układ zasilania .Najlepszy rozwiązaniem jest założenie filtra paliwa bez podgrzewcza .Ja mam u siebie dodatkową pompkę gruszkę która sama jest zaworkiem zwrotnym :grin: i czasami zdarza się że przez ten nieszczęsny podgrzewacz układ zasilania złapie powietrze i po kilku godzinach przewód zasilający jest pusty :grrr: dzieje się to najczęściej po dobrym nagrzaniu silnika .Na szczęście parę miechnięć pompką i jest pełny
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 22:23 przez munior, łącznie zmieniany 2 razy.

Sprzedam : Czysciutki ori nastawnik HDK z każdą wtyczką wystepujacą w tdi ,Tuningowy komputer 16 i 8 bit ,części do ecu 16 i 8 bit .Uszczelnioną pompę wtryskową do tdi ,wszystkie części do pomp vp37 ,dezaktywuję immo w sterownikach 1,9 tdi 028906021,038906018

Awatar użytkownika
mariusz75
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: mariusz75 » sob mar 20, 2010 22:33

Walczyłem z takim samym problemem przez około 3 miesiące, a przyczyna jest a bynajmniej w moim przypadku była banalna.
Auto łapało powietrze w miejscu połączenia czarnego przewodu gumowego z sztywnym przezroczystym elementem. Zaznaczyłem Ci na focie.

Dopiero wymiana wężyków na takie zwykłe paliwowe złożone z jednego kawałka pomogło od razu. Tu fota mojego auta. :food:

Obrazek Obrazek

DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE

Awatar użytkownika
Rewola
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Rewola » sob mar 20, 2010 22:45

Michaś_1977 pisze:
Rewola pisze:ale ten zaworek nr 1 jest wymieniony na nowy.
Dobrze,ale czy ustawiłeś go w odpowiednim kierunku.Na nim jest strzałka.
Rewola pisze:Więc jeszcze przed tym zamontować dodatkowy ?
Ten z nr.2 powinien być między pompą a tym z nr.1,czyli na powrocie z pompy do filtra/baku...

[ Dodano: 20 Mar 2010 19:47 ]
A tak na dobrą sprawę,to tego z nr.2 nie musi być wcale i wszystko powinno być git.Wystarczy sprawdzić wszystkie łączenia wężyków,zaciski,oring pod zaworkiem nr.1,wężyki przelewowe między wtryskami itd.
Temat wałkowany setki razy :bajer: ...
Rozumiem, że założyć go w miejscu którym zaznaczyłem na zdjęciu ? Oczywiście uwzględniając kierunek ze zdjęcia.

Obrazek

Aha czy po jakimś czasie jak chodzi silnik to po zgaszeniu filtr nie powinien być napełniony ropą? Zgasiłem silnik, patrzę w filtr, a ropy nie widać. Może się pompa kończy bo nie daje mi spokoju to kopcenie na biało :(
Ostatnio zmieniony sob mar 20, 2010 22:49 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » sob mar 20, 2010 22:56

Rewola pisze:Rozumiem, że założyć go w miejscu którym zaznaczyłem na zdjęciu ? Oczywiście uwzględniając kierunek ze zdjęcia.
Tak.
Rewola pisze:Aha czy po jakimś czasie jak chodzi silnik to po zgaszeniu filtr nie powinien być napełniony ropą?
Powinien być.Jak zlikwidujesz nieszczelność układu,to filtr będzie pełny...

Obrazek

Awatar użytkownika
Rewola
Mały gagatek
Mały gagatek

...

Post autor: Rewola » pt mar 26, 2010 10:28

Witam..
Odświeżam mój temat ponieważ stwierdziłem, że może się to komuś przyda :)
Problem po wymianie przewodów nie ustąpił. Wszystko było jasne ( Pompa wtryskowa padła ). Podczas przygotowania do wyciągnięcia pompy sprawdziłem ustawienie rozrządu i co ? Zdziwienie (przestawiony o 2 ząbki). Ale od czego ? Po ściągnięciu koła pasowego na wale i odkręceniu koła zębatego na wale wszystko jest jasne! Foto poniżej :bajer:
Przy okazji wymieniłem sobie kpl. rozrząd (i tak miał już 50tyś.)
Prawdopodobnie czeka mnie jeszcze wymiana tego koła pasowego bo prawdopodobnie przyczyna leży po jego stronie :grrr:
Przerabiał ktoś już może ten temat ?

Obrazek
Ostatnio zmieniony pt mar 26, 2010 10:29 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Tomek
_
_
Kontakt:

Post autor: Tomek » pt mar 26, 2010 11:28

Rewola pisze:Przerabiał ktoś już może ten temat ?
Wielu uzytkownikow... nawet nie wiesz jak wielu W TD , TDI

[...]Mam dwie kreski, - no to masz słaby zasięg

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » pt mar 26, 2010 13:10

Tomek pisze:nawet nie wiesz jak wielu W TD , TDI
Zwłaszcza w TD...ten klin to słaby punkt tych silników.
W TDI jest już to trochę lepiej rozwiązane...ale jak widać,też się psuje...
Kup do tego nową śrubę i dokręć jak w mądrej książce napisane-90Nm+90°.Można dać trochę kleju do gwintów :bajer:

Obrazek

Awatar użytkownika
Rewola
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Rewola » sob mar 27, 2010 13:17

Michaś_1977 pisze:
Tomek pisze:nawet nie wiesz jak wielu W TD , TDI
Zwłaszcza w TD...ten klin to słaby punkt tych silników.
W TDI jest już to trochę lepiej rozwiązane...ale jak widać,też się psuje...
Kup do tego nową śrubę i dokręć jak w mądrej książce napisane-90Nm+90°.Można dać trochę kleju do gwintów :bajer:
Faktycznie panowie z VW mogli się bardziej postarać w tym kierunku.
Oczywiście nowe koło założone i dokręcone nową śrubą. Gwint posmarowany specjalnym klejem. Do tego wymienione koło pasowe na nowe więc powinien być spokój. Kąt wtrysku ustawiony ok.46-49 i klekocik śmiga super :)
Ostatnio zmieniony sob mar 27, 2010 13:18 przez Rewola, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”