Jak odróżnic pęknięcię głowicy od wydmuchnej uszczelki.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Jak odróżnic pęknięcię głowicy od wydmuchnej uszczelki.
Wywalało mi płyn ze zbiorniczka przy wyższej prędkości się okazało ze oring z korka spadł. Założyliśmy oring i teraz układ jest szczelny ale po zagrzaniu auta węże się robią twarde ( dolny i górny) i jak odkręcę korek na ciepłym to mi wywala płyn.
ale do czego dążę.
Wczoraj podjechałem na parking pogadałem z kolegą, postałem chwilę, odpalam a tu biała chmura z tyłu jakby ni skąd ni z owąd i i chodzi jakby na trzy gary. Delikanie przygazowałem i praca silnika się lekko unormowała i dymienie się zmniejszyło ale na wolnych obrotach nadal lekko występuje. Jak jadę nawet spokojnie to bardzo szybko się przegrzewa silnik i trzyma się minimalnie powyżej normy.
Najlepsze jest to ze ten intensywny dym raz wali ostro np. jak stoję przy rondzie i nierówno silnik chodzi a raz bardzo delikatnie ( przeważnie jak już jadę na wyższysch) obrotach.
Najbardziej kopci jak postoi na ciepłym z 10 minut i znów go opalę. Leca lekkie bąbelki ze zbiorniczka przy przegazowaniu ale oleju w płynie nie ma. Płynu w oleju też. Termostat wymieniony. Proszę o pomoc..
ale do czego dążę.
Wczoraj podjechałem na parking pogadałem z kolegą, postałem chwilę, odpalam a tu biała chmura z tyłu jakby ni skąd ni z owąd i i chodzi jakby na trzy gary. Delikanie przygazowałem i praca silnika się lekko unormowała i dymienie się zmniejszyło ale na wolnych obrotach nadal lekko występuje. Jak jadę nawet spokojnie to bardzo szybko się przegrzewa silnik i trzyma się minimalnie powyżej normy.
Najlepsze jest to ze ten intensywny dym raz wali ostro np. jak stoję przy rondzie i nierówno silnik chodzi a raz bardzo delikatnie ( przeważnie jak już jadę na wyższysch) obrotach.
Najbardziej kopci jak postoi na ciepłym z 10 minut i znów go opalę. Leca lekkie bąbelki ze zbiorniczka przy przegazowaniu ale oleju w płynie nie ma. Płynu w oleju też. Termostat wymieniony. Proszę o pomoc..
Najprawdopodobniej będzie to uszczelka pod głowicą, u mnie były takie same objawy z tym dymieniem na niskich obrotach i dmuchaniem powietrzem do płynu chłodniczego i wyganiało mi płyn, a kopcił bo spalało płyn ale nie było go w oleju, lepiej nie jezdzić z takimi objawami dłużej, u mnie była to tylko uszczelka pod głowicą ale moze być tez walnięta głowica chociaż wątpię
mechanik mi mówił, że jak rano nie będę mógł przekręcić rozrusznikiem to żebym nie kręcił dalej bo płyn jest w komorze spalania i pokrzywie korbowody. Tak też się stało, znaczy się po całym dniu postoju chciałem odpalić i nawet nie drgnął, coś jakby słaby akumulator. Zostawiłem go i już nie próbowałem. A płynu też zleciało nie wiadomo gdzie o 2-3cm.
- Marcin TDI
- -Diesel Power-
- Kontakt:
jak chcesz sprawdzic czy masz glowice pwknieta to wez ja na sprawdzenie szczelnosci. i tak bedziesz mial sciagana glowice i tak to nie zaszkodzi sprawdzic
MK4 Variant viewtopic.php?f=89&t=562077" onclick="window.open(this.href);return false;