Prawidłowa temperatura oleju w czasie jazdy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
Prawidłowa temperatura oleju w czasie jazdy
Przez przypadek niedawno zacząłem zerkać na wskazania komputera pokładowego w Passacie AFN i dość niepokoi mnie wysoka temperatura oleju w czasie dość umiarkowanej jazdy. Olej jak w opisie Motul 10W40 (przejechane na nim ok.8 tyś km), z zasady dbam o silniki w swoich vw, więc filtry, oleje i sposób jazdy to podstawa.
Próbowałem różne style jazdy. Dokładniej wyniki poniżej:
- przy umiarkowanej jeździe w temp.otoczenia +10 do +15 stopni (trasa 40km z prędkościa 100km/h, czasami jakieś wyprzedzanie do 130 km/h) - temperatura oleju 98 do 105 stopni (na końcu trasy)
- przy spokojnej jeździe (bez wyprzedzania, ta sama trasa 80 do 90 km/h) - temperatura oleju 95 do 98 stopni
Czy to wina oleju, czy silnika, czy może tak ma być (na forum odnajduje tylko wyniki 90-95 stopni jako prawidłowe przy takim stylu jazdy)
Dodam, że kilka miesięcy temu, gdy przyszło nam jeździć w temperaturach - 15 do -22 stopnia, rano auto dochodziło do temp oleju 70 stopni po ok.6 km, 82 - 84 stopnie po 15-18 km i to był max, nie dochodziła do 90 stopni
Temperatura płynu ok - 90 stopni
Próbowałem różne style jazdy. Dokładniej wyniki poniżej:
- przy umiarkowanej jeździe w temp.otoczenia +10 do +15 stopni (trasa 40km z prędkościa 100km/h, czasami jakieś wyprzedzanie do 130 km/h) - temperatura oleju 98 do 105 stopni (na końcu trasy)
- przy spokojnej jeździe (bez wyprzedzania, ta sama trasa 80 do 90 km/h) - temperatura oleju 95 do 98 stopni
Czy to wina oleju, czy silnika, czy może tak ma być (na forum odnajduje tylko wyniki 90-95 stopni jako prawidłowe przy takim stylu jazdy)
Dodam, że kilka miesięcy temu, gdy przyszło nam jeździć w temperaturach - 15 do -22 stopnia, rano auto dochodziło do temp oleju 70 stopni po ok.6 km, 82 - 84 stopnie po 15-18 km i to był max, nie dochodziła do 90 stopni
Temperatura płynu ok - 90 stopni
Głównie,to zasługa małej chłodniczki oleju.Niestety wymiennik woda olej nie jest w tym przypadku najlepszym rozwiązaniem,zwłaszcza zważywszy na jego wielkość.wegi pisze:Czy to wina oleju, czy silnika, czy może tak ma być
Załóż chłodniczkę od asz-ta,arl-a,2.0 tdi,to gwarantuję,że temp.oleju spadnie.
AFN 165,5@380,8
- morfeusz86r
- Forum Master
Ja nie mam komputera pokladowego. Zainstalowalem sobie wskazniki Auto Gauge na silniczkach krokowych. Czujnik temperatury oleju wkrecilem w wolne miejsce w podstawie filtra oleju (wykrecona sruba imbusowa). Niepokoi mnie z kolei to, ze moim zdaniem temp. oleju jest za niska. Z trudem przy palowaniu ciezko mi przeskoczyc prog 90C. Normalnie podczas jazdy w trasie mam 80-82C, zas przy delikatnym poslugiwaniu sie gazem to 70-75C max. Silnik to oczywiscie AFN po programie i wtryskach 216.
Przy filtrze jest chłodnica oleju więc pewnie dlatego temp. jest taka niska. W misce jest na pewno wyższa temperatura.micky pisze:Czujnik temperatury oleju wkrecilem w wolne miejsce w podstawie filtra oleju
SPRZEDAM: Przełącznik zespolony kierunków i wycieraczek wersja z kompem golf IV
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
Pompa wody prawie nowa silnik AHF (ALH,ASV,AGR)
- bradley
- Forum Master
wegi, masz seryjne MFA i czujnik wkrecony w podstawke filtra oleju, tak?
Jesli tak to mozesz sprobowac wykrecic ten czujnik i wrzucic go do goracej wody i mierzyc zwyklym termometrem (oczywiscie skala pomiarowa musi byc odpowiednia
) i porownac wskazania z MFA.
A tak swoja droga to jadac z 3 osobami na pokladzie przez Salmopol, 3 bieg, slonce, 25C, olej na samym szczycie gorki wskoczyl na 102C, a przeciez nie pilowalem auta na obrotach
Jesli tak to mozesz sprobowac wykrecic ten czujnik i wrzucic go do goracej wody i mierzyc zwyklym termometrem (oczywiscie skala pomiarowa musi byc odpowiednia

A tak swoja droga to jadac z 3 osobami na pokladzie przez Salmopol, 3 bieg, slonce, 25C, olej na samym szczycie gorki wskoczyl na 102C, a przeciez nie pilowalem auta na obrotach

VW Vento 1.9TDI 1Z++ :)
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
[i]Na potęge Posępnego Czerepu, mocy przybywaj!
Captain Planet, he's our hero. Gonna take pollution down to (Euro)0[/i]
- wegi
- Użytkownik
- Kontakt:
ale jednak w ubiegłym roku, przy znacznie wyższych temperaturach sierpniowych i wrześniowych, na tym samym oleju Motul 10W40 temperatura nigdy nie przekraczała 94 stopniindyczes pisze:Wszystko masz ok, śpij spokojnie![]()
. Jakośc oleju ma tutaj również znaczenie.
Toyota RAV4 II D-4D 2005
VW Golf II 1,6 TD 1V 1991
dawniej:
VW Passat B4 1,9 TDI AFN 1996
VW Golf II 1,6 D JP 1991
VW Golf III 1,6i + LPG ABU 1993
VW Golf III 1,9 TD Variant 1997
VW Golf II 1,6 TD 1V 1991
dawniej:
VW Passat B4 1,9 TDI AFN 1996
VW Golf II 1,6 D JP 1991
VW Golf III 1,6i + LPG ABU 1993