Wysoka temperatura płynu chłodzącego.
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wysoka temperatura płynu chłodzącego.
Witam!! Mój znajomy kupił niedawno Audi A4 TDI z 2002r. 90KM .
Pojawił się problem, mianowicie przy jeździe z obrotami powyżej 2tys. obr/min rośnie mu temperatura płynu chłodniczego do nawet 120st.!! Gdy zmniejszy obroty i jedzie spokojnie temp. spada do 90st.C . Gdy stoi np. w korkach ten objaw niema miejsca , trzyma 90st.C.
Podejrzewam walnięta uszczelkę pod głowicą, ale może ktoś ma inny pomysł ??:)
Proszę o pomoc i poradę!!
Pozdrawiam!
Pojawił się problem, mianowicie przy jeździe z obrotami powyżej 2tys. obr/min rośnie mu temperatura płynu chłodniczego do nawet 120st.!! Gdy zmniejszy obroty i jedzie spokojnie temp. spada do 90st.C . Gdy stoi np. w korkach ten objaw niema miejsca , trzyma 90st.C.
Podejrzewam walnięta uszczelkę pod głowicą, ale może ktoś ma inny pomysł ??:)
Proszę o pomoc i poradę!!
Pozdrawiam!
jeśli pojawiają się przy tych objawach wycieki płynu chłodzącego przez korek zbiorniczka wyrównawczego to wszystko wskazuje na uszczelkę głowicy, niech kolega rozpędzi się by temperatura wzrosła ponad normę a następnie niech zatrzyma samochód i niech pracuje na wolnych obrotach, podnieście maskę i obserwujcie zbiorniczek wyrównawczy płynu oraz wentylator chłodnicy.
Na początku sprawdźcie termostat. Siedzi tylko na 2 śrubkach, a wymiana trwa 5 minut. Warto też sprawdzić odpowietrzenie układu bardzo często się zatyka - to również jest prosta czynność bo wystarczy dmuchnąć do odpowietrznika (nie powinno być oporu). Bardzo prawdopodobna opcja to pompa wody, często mają plastikowe koła łopatkowe które z czasem dostają luzów zaczynają się obracać niezależnie od obrotów wirnika (spada wydajność), niestety pracy jest tyle co przy rozrządzie.
[ Dodano: 02 Cze 2010 22:41 ]
By wykluczyć uszczelkę, odpalcie auto i jeszcze przed osiągnięciem 90 stopni sprawdźcie węże idące do chłodnicy, jeśli nie będą bardzo twarde uszczelka odpada.
[ Dodano: 02 Cze 2010 22:41 ]
By wykluczyć uszczelkę, odpalcie auto i jeszcze przed osiągnięciem 90 stopni sprawdźcie węże idące do chłodnicy, jeśli nie będą bardzo twarde uszczelka odpada.
Ostatnio zmieniony śr cze 02, 2010 22:42 przez kwietek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Mały gagatek
Odpowietrznik to rurka cienka idąca do zbiorniczka, możesz ją zdjąć i dmuchnąć lub pociągnąć (tylko nie pij płynu). Od termostatu jest dobrze zacząć bo tak jak pisałem siedzi na 2 śrubkach i wymiana jest banalnie prosta, jak będziecie kupować to tylko Wahlera, Wernety mają dość krótką żywotność i po 2-3 miesiącach problem może powrócić.
nie ma, jedyne co jest to ta rurka idąca do ziborniczka, czasem się poprostu zapycha syfem i powietrze nie ma którędy uciec. W moim przypadku musiałem ją wymontować i zalać płukanką + wrzątkiem. Pierw bezpośrednio do rurki od strony zbiorniczka, potem od strony grubej rury. Jej końce zatkałem korkiem i zabezpieczyłem objemką, tak by płukanka odrazu nie wypłynęła. Wymontowałem ją, bo wlanie płukanki do układu może skończyć się rozszczelnieniem (auto miało wtedy 17 lat)