ALH Piszczący pasek wielorowkowy POMOCY
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- djsysieek_mk4
- Nowicjusz
Witam Więc szukając rozwiązania mojego problemu na forum skorzystałem z kilku porad, ale dalej moj problem nie został rozwiązany do dnia dzisiejszego. Z piszczącym paskiem walczę od ponad roku. Problem pojawia się z rana podczas porannego rozruchu ( ale tylko w okresie duzej wilgotności powietrza, w zimę i w lato nie ma tego problemu) Piszczenie pojawia się po ok 2 sekundach od odpalenia a zazwyczaj po ok 5-10 min piszczenie zanika. Pierwszo co zrobiłem to wymieniłem pasek wielorowkowy, napinacz INA, rolke napinacza poroblem dalej istniał więc dalej wymieniłem koło pasowe wraz ze sprzęgiełkem spręzarki klimatyzacji, koło pasowe wspomagania i pasek orginalny z serwisu VW, problem dalej nie zniknął. wina sprzęgiełka alternatora? ręce opadają Przebieg 165 tys. ALH
ALH+ ||seria 95,2 KM 210,8 NM || mod 114 KM 253,6 NM ||
- italiano_83
- V.I.P.
- Auto: Alfa Romeo Giulietta 1.4 MA Turbobenzina
- Silnik: 1.4T
To już chyba nic poza kołem pasowym alternatora nie zostałodjsysieek_mk4 pisze:wina sprzęgiełka alternatora? ręce opadają Przebieg 165 tys. ALH
Jak to nie ?!?
Koło pasowe na wale...
A tak na poważnie to przestań inwestować taką straszna kasę na niepotrzebne rzeczy tylko kup spray na piszczące paski (16,50zł w IC). Pryśniesz raz na jakiś czas i na około 2-4 tyg spokój z piszczeniem...
Koło pasowe na wale...
A tak na poważnie to przestań inwestować taką straszna kasę na niepotrzebne rzeczy tylko kup spray na piszczące paski (16,50zł w IC). Pryśniesz raz na jakiś czas i na około 2-4 tyg spokój z piszczeniem...
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
- djsysieek_mk4
- Nowicjusz
Re: ALH Piszczący pasek wielorowkowy POMOCY
Przy ostatniej naprawie było dokłanie sprawodze i 2 mechaników powiedziało, ze jest w dobrym stanie ( brak jakich kolwiek luzów czy ubydtków) i nie kwalifikuje się do wymiany. Tez myslałem nad jakims spray-em ale mechanior mi odradził :/Piasek pisze:Jak to nie ?!?
Koło pasowe na wale...
Duży przebieg i tyle.
Wymieniaj koło na wale, po prostu wielorowek wytarty.
Wymieniaj koło na wale, po prostu wielorowek wytarty.
Re: ALH Piszczący pasek wielorowkowy POMOCY
jest jeszcze jedna opcja kolego kupiles moze pasek boscha albo contitecha ? bo te typy teraz tak maja ze lubia od nowosci piszczec. Ja kupilem najtanszy DAYCO i narazie jest gitara.
U mnie nigdy nie piszczał a przecież firmówka (ALH) ma ponad 370 tyś km przebiegu (nie licząc tysięcy motogodzin klepania na wolnych zimą)
A spróbuj może dobrać jakiś ciut krótszy pasek
Może pomoże...
Inaczej się ustawi sprężyna napinacza czy coś i zwiększy siłę nacisku na tyle że problem piszczenia ustąpi...
A spróbuj może dobrać jakiś ciut krótszy pasek
Może pomoże...
Inaczej się ustawi sprężyna napinacza czy coś i zwiększy siłę nacisku na tyle że problem piszczenia ustąpi...
piszczeć może równie dobrze rolka prowadząca czyli ta rolka, która znajduje się bezpośrednio nad kołem pasowym sprężarki klimatyzacji. W takim przypadku najlepiej jest wejść pod auto w kanale, kluczem poluzować do maksimum napinacz paska wielorowkowego i zdjąć ten pasek a następnie ręką sprawdzić co piszczy lub stawia opór kręcąc kolejno każdym kołem, po którym biega pasek wielorowkowy.
No ale napisał że wymienił
czyli rozumiem że kompletny, wraz z rolkądjsysieek_mk4 pisze:napinacz INA
-
- Użytkownik
- Auto: Skoda Rapid Liftback 1,0TSI 110KM MY2019
- Silnik: DKRC
- Kontakt:
Wymień koło pasowe altka. U mnie w innym silniku, troszke popiskiwał pasek i wogóle telepało nim. Wymieniałem paski (rożne długości, producenci), napinasz paska, rolka napinacza. W końcu wymieniłem sprzęgiełko na altku i problem ustał. Więc udaj się do sklepu, wydaj niestety ok. 150 PLN na sprzęgiełko altka i wymieniaj. Nastąpi cisza
No tanie to niestety (cholera :/) nie jest...
Tylko kup markowe (INA, Ruville, SKF), żadnych cudów typu CQ (w IC) bo rozleci się w 5 tyś km...
Tylko kup markowe (INA, Ruville, SKF), żadnych cudów typu CQ (w IC) bo rozleci się w 5 tyś km...
-
- Mały gagatek
- Kontakt:
Witam, zobacz ten post, opisałem tam swój problem z piszczącym paskiem, może i u Ciebie jest tego przyczyna. Pozdrawiam. (http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f= ... 3&start=15" onclick="window.open(this.href);return false;)
Już nie mam Golfika :( , ale jest:
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
Renault Espace III 2.2dt G8T716 1999r.
Opel Astra F 1.6 1996r.
- djsysieek_mk4
- Nowicjusz
dzięki koledzy będę probował wymienic sprzęgiełko alternatora i zobaczymy co z tego wyjdzie.
umówiłem sie na wtorek z mechaniorem na naprawę. Podczas naprawy cos jeszcze powiedziec zeby sprawdził mechanik przy okazji wymiany sprzęgiełka?
umówiłem sie na wtorek z mechaniorem na naprawę. Podczas naprawy cos jeszcze powiedziec zeby sprawdził mechanik przy okazji wymiany sprzęgiełka?
Witam. Mam pytanie do kolegi .......djsysieek_mp4,...... Kolego jeśli juz wymieniłeś sprzęgiełko alternatora to daj znac jaki efekt uzyskałes. Ja mam ten sam problem co Ty. Pasek mi piszczy od 4 miesięcy. Wymieniłem go, dalej piszczy... juz miałem zamiar kupowac napinacz (ok.250 zł) ale przypadkiem zerknołem na to forum i widze że nie ma co sie spieszyc z wymianą napinacza. Jeśli doszedłeś do przyczyny piszczenia paska w Twoim aucie to byłbym wdzięczny jakbys się podzielił swoją wiedzą. Pozdrawiam!!