t0mal pisze:Uszkodzony klin na wale, a przyczyną jest sparciały tłumik drgań w dużym kole pasowym na wale. Duże koło do wymiany, małe koło do przeglądu + nowa śruba na wał.
śrubę wraz z kołem zębatym rozrządu już wymieniłem bo właśnie też myślałem że wszystko mi się gibie przez wyrobiony klin... klin owszem był trochę ruszony... Po złożeniu się okazało ze dalej się gibie... przy drgającym silniku wygląda to tak jak by wszystko się gibało.... i koło pasowe i kółko klinowe... ale jak juz wspomniałem jak się dokładniej przyjrzałem patrząc na poruszające się koła względem obudowy rozrządu dostrzegłem że koło pasowe jest wporządku nie gibie się ani trochę... gibie się tylko kółko klinowe... Nie znam zasady działania tego tłumika drgań możne masz racje możne to właśnie przez to się tak gibie...
Może na początek właśnie poszukam kółka klinowego? nie wiecie czy nadało by się takie kółko z 1.8b montowanego np w passatach? znajomy ma taki silnik na części wydaje się być bardzo podobne może od niego bym pożyczył takie kółko na próbę....
karol8114 pisze:Co do sprężyny służy do naciągania paska alternatora, nie baw się w wymianę, poluzuj śruby na alternatorze i naciągnij go ręką.
tak też myślałem... i chodzi o to że nie chcę jej wymieniać ja jej tam po prostu nie mam... :/ poprzedni właściciel pewnie gdzieś ją posiał przy rozkręcaniu...