Głośny klekot i pływający kąt wtrysku
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam!
Moja Borówka mnie dziś dobiła.. rozkładam ręce i nie wiem co robić.
Jedziemy i nagle przez 2-3 sek odgłos "trrrrr" z zaworów (taki szybki głośny klekot).. samochód złapał strasznego muła - praca silnika normalna tylko straszny muł.Podłączyłem kompa i patrzę kąt wtrysku spóźniony na maksa.. (255) no to wyregulowałem.. powiem że musiałem mocno przestawić.. z 5mm. Po tym zabiegu silnik chodzi OK... muł znikł. Po jakimś czasie podjeżdżam pod blok i znów to samo.. tylko tym razem na stałe.. takie strasznie głośne klekotanie.. podłączyłem kompa na szybko, a kąt wtrysku znów przestawiony i skacze jak głupi... między 90-110, a poprzednio ustawiłem tak na 45-49. Nagrałem odgłos: http://w698.wrzuta.pl/audio/4uXaLKRli0p/alh_klekot" onclick="window.open(this.href);return false;
Moja Borówka mnie dziś dobiła.. rozkładam ręce i nie wiem co robić.
Jedziemy i nagle przez 2-3 sek odgłos "trrrrr" z zaworów (taki szybki głośny klekot).. samochód złapał strasznego muła - praca silnika normalna tylko straszny muł.Podłączyłem kompa i patrzę kąt wtrysku spóźniony na maksa.. (255) no to wyregulowałem.. powiem że musiałem mocno przestawić.. z 5mm. Po tym zabiegu silnik chodzi OK... muł znikł. Po jakimś czasie podjeżdżam pod blok i znów to samo.. tylko tym razem na stałe.. takie strasznie głośne klekotanie.. podłączyłem kompa na szybko, a kąt wtrysku znów przestawiony i skacze jak głupi... między 90-110, a poprzednio ustawiłem tak na 45-49. Nagrałem odgłos: http://w698.wrzuta.pl/audio/4uXaLKRli0p/alh_klekot" onclick="window.open(this.href);return false;
Ustaw wg tej porady .,.. http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=142235" onclick="window.open(this.href);return false;
Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON
Kąt wtrysku umiem ustawić.. sęk w tym że się sam przestawił dwa razy i silnik nie pracuje normalnie. Zastanawiam się czy może rozrząd w jakiś sposób "pływa"..
sprawdź napięcie paska rozrządu oraz czy napinacz czy jest w prawidłowej pozycji
bo tylko tam bym szukał przyczyny,
możesz sprawdzić czy rozrząd jest na znakach
bo żeby przeskoczył to mało prawdopodobne
a ktoś nie majstrował niedawno przy rozrządzie?
oby to się tylko śruby na regulacji pompy poluźniły
i nie odpalaj teraz auta przed sprawdzeniem rozrządu bo tłoki mogą spotkać się z zaworami
bo tylko tam bym szukał przyczyny,
możesz sprawdzić czy rozrząd jest na znakach
bo żeby przeskoczył to mało prawdopodobne
a ktoś nie majstrował niedawno przy rozrządzie?
oby to się tylko śruby na regulacji pompy poluźniły
i nie odpalaj teraz auta przed sprawdzeniem rozrządu bo tłoki mogą spotkać się z zaworami
Latem była wymieniana pompa wody.. nic więcej nie było robione..
Śruby na pompie raczej się nie poluźniły .. dwa razy? Przy regulacji dość mocno dokręciłem. Sprawdzę ten rozrząd.. bo najbardziej podejrzany.
Śruby na pompie raczej się nie poluźniły .. dwa razy? Przy regulacji dość mocno dokręciłem. Sprawdzę ten rozrząd.. bo najbardziej podejrzany.
- Łuki_79
- Forum Master
- Lokalizacja: *̡͌l̡*̡̡ ̴̡ı̴̴̡ ̡̡__|̲̲̲͡͡͡▫ ̲͡ ̲̲̲͡͡π̲̲͡͡ ̲̲͡▫̲̲͡͡ ̲|̡̡̡__ ̡ ̴̡ı̴̡̡ *̡͌l̡* wieś w POS
Sprawdz wtyczkę przy pompie,od której idzie przewód do N108,może coś nie łączy w niej
Na vagu sprawdz w grupie 004 BS czy N108 przestawia początek kąta wtrysku early/late (wczesny/pózny)
Na vagu sprawdz w grupie 004 BS czy N108 przestawia początek kąta wtrysku early/late (wczesny/pózny)
sprawdz rozrzad na znaki
i sprawdz czy koło na pompie dokrecane 3ma srubami si enie przestawiło ,bo lubi sie przestawiac
i sprawdz czy koło na pompie dokrecane 3ma srubami si enie przestawiło ,bo lubi sie przestawiac
No i zagadka się rozwiązała... Napinacz rozrządu do wymiany.. rozpad się w rękach.. 1,5 roku temu wymieniony kompletny rozrząd.. Może mechanik źle zamontował.. nie wiem jak to mogło się rozlecieć..
ktoś źle go zamontował
dobrze że tyle czasu przejeździł i nie zrobił przykrości na koniec
dobrze że tyle czasu przejeździł i nie zrobił przykrości na koniec