Szumiący pasek wieloklinowy
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam,
Od jakiegos czasu szumi mi pasek wieloklinowy(po rozruchu jest bardzo glosny, po jakims czasie lagodnieje gdzies tak w 30% ale nadal go slychac) i nie jest to raczej ciagle szumienie(tzn. slychac szum caly czas ale dzwiek sie wzmaga i maleje z czestotliwoscia). I teraz moje pytanie jak spryskam jego zew czesc woda lub szmatka z woda przetre to cisza no i jak woda wyparuje to znowu to samo co to moze oznaczac? Raczej to nie lozysko napinacza szumi?
Pozdrawiam,
Od jakiegos czasu szumi mi pasek wieloklinowy(po rozruchu jest bardzo glosny, po jakims czasie lagodnieje gdzies tak w 30% ale nadal go slychac) i nie jest to raczej ciagle szumienie(tzn. slychac szum caly czas ale dzwiek sie wzmaga i maleje z czestotliwoscia). I teraz moje pytanie jak spryskam jego zew czesc woda lub szmatka z woda przetre to cisza no i jak woda wyparuje to znowu to samo co to moze oznaczac? Raczej to nie lozysko napinacza szumi?
Pozdrawiam,
- seba198666
- Gadatliwa bestia
może masz już słaby napinacz i nie napina paska jak trzeba.u mnie tak było po wymianie cisza.mogą szymieć również łożyska alternatora
seba
Chłopaki nie chce zakładać nowego tematu...
Co ile należy wymieniać pasek wielorowkowy?
Auto MK4, 1999, 1.9 tdi, AHF

Co ile należy wymieniać pasek wielorowkowy?
Auto MK4, 1999, 1.9 tdi, AHF

- DieselPower
- Ma gadane
Re: Szumiący pasek wieloklinowy
.. ja wymieniałem przy rozrządzie ale jeszcze był dobry czyli 60000,
fakt że mam osłonę pod silnikiem, w razie awarii mam zapasowy w samochodzie pasek wielorowkowy i klinowy.
U mnie paski to koszt rzędu 40zł a jak się urwie na trasie to warto mieć zapas.
Kwestia tego ile jezdzisz.
fakt że mam osłonę pod silnikiem, w razie awarii mam zapasowy w samochodzie pasek wielorowkowy i klinowy.
U mnie paski to koszt rzędu 40zł a jak się urwie na trasie to warto mieć zapas.
Kwestia tego ile jezdzisz.
Przeglądam forum =]
Zależy jak i ile jeździsz, w jakich warunkach...
U mnie zdarza się ze i 120 tyś km wytrzyma (Conti) a bywało że po 60ciu miał już tak ziarenek piasku nawbijane i tyle pęknięć że trzeba było wymieniać.
U mnie zdarza się ze i 120 tyś km wytrzyma (Conti) a bywało że po 60ciu miał już tak ziarenek piasku nawbijane i tyle pęknięć że trzeba było wymieniać.
https://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=538082&p=7130128#p7130128
Jeżdżę raczej jak emeryt, warunki miejskie. Chociaż raz na dwa tygodnie zdarza się trasa >100km i wtedy auto dostaje w palnik
Pasek był zakładany z 20 tysia temu i na razie nic się nie dzieje. Dzięki za podpowiedzi

Pasek był zakładany z 20 tysia temu i na razie nic się nie dzieje. Dzięki za podpowiedzi