Problem z turbiną k14
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Mam pytanko odnośnie turbiny. Jestem w trakcie Swapu JP na SB, tylko troszkę się zawiodłem. Chodzi o to że po odpaleniu silnika zauważyłem,że z turbinki (k14), wraz z powietrzem lecą mi kropelki płynu chłodzącego w stronę intercoolera i w związku z tym moje pytanie. W jaki sposób jest rozwiązane uszczelnienie chłodzenia turbiny, bo raczej to nie jest normalne Pytam zanim się zabiorę za rozbiórkę, będę mądrzejszy a na dziś dam spokój bo od temp nie czuję już nóg Może ktoś posiada jakieś fotki z rozbiórki schematy czy coś podobnego będę wdzięczny. Dodam tylko że, turbina jest zdrowa brak jakichkolwiek luzów, z tym że, silnik stał jakiś rok ale to chyba nie wielki problem.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Qball
w silniku SB chłodzona trubina wodą to garett t2
a K14 to nie ma chłodzenia wodą, chyba że były jeszcze jakieś inne ale tego nie wiem
dużo ludzi zaślepia chłodzenie turbiny wodą i zostaje tylko olejem i nic się złego nie dzieje.
jest zimno i jak nie masz ogrzewanego garażu to też możesz sobie zaślepić a na wiosnę cos pomyśleć
w silniku SB chłodzona trubina wodą to garett t2
a K14 to nie ma chłodzenia wodą, chyba że były jeszcze jakieś inne ale tego nie wiem
dużo ludzi zaślepia chłodzenie turbiny wodą i zostaje tylko olejem i nic się złego nie dzieje.
jest zimno i jak nie masz ogrzewanego garażu to też możesz sobie zaślepić a na wiosnę cos pomyśleć
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
O widzę że, kolega całkiem z bliska nawet. Nie będę się sprzeczał ale wydaje mi się że chodzi o k14.
Garett ma chyba wytłaczaną na zimnej stronie muszli nazwę a turbiny typu k14-k24 tabliczkę znamionową.
Wszystko chyba bo nie miałem czasu nawet dobrze jej się przyjrzeć sprawdziłem tylko luzy przy zakupie.
Całe te chłodzenie dla mnie to dziwne. Dużo większe turbiny nie mają chłodzenia cieczą sama oliwa starczy, więc zastanawiam czemu ta jest inna
Garett ma chyba wytłaczaną na zimnej stronie muszli nazwę a turbiny typu k14-k24 tabliczkę znamionową.
Wszystko chyba bo nie miałem czasu nawet dobrze jej się przyjrzeć sprawdziłem tylko luzy przy zakupie.
Całe te chłodzenie dla mnie to dziwne. Dużo większe turbiny nie mają chłodzenia cieczą sama oliwa starczy, więc zastanawiam czemu ta jest inna
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
całkiem bliska to skąd jesteś?
mam w samochodzie k14 i jest tylko olejem chłodzona tak samo jak i k24 chyba że były k14 od wersji silnika SB i one mają chłodzenie wodą ale nie słyszałem o tym
a w SB mam garetta t2 i jest wodą chłodzony a w T3 olejem
mam w samochodzie k14 i jest tylko olejem chłodzona tak samo jak i k24 chyba że były k14 od wersji silnika SB i one mają chłodzenie wodą ale nie słyszałem o tym
a w SB mam garetta t2 i jest wodą chłodzony a w T3 olejem
Problem z turbiną k14
K14 w SB też ma chłodzenie wodno-olejowe. Pomysł jest bardzo dobry, bo skutecznie chłodzi łożyska sprężarki, nawet jak ktoś o nią nie dba.
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Okolice Myszyńca pow. ostrołęcki. Często przejeżdżam przez Pułtusk .Mumin90 pisze:całkiem bliska to skąd jesteś?
Nie mówię że zły ale po prostu trochę problematyczny może być. Czyli z tego co rozumiem mogę to zaślepić i już.t0mal pisze:K14 w SB też ma chłodzenie wodno-olejowe. Pomysł jest bardzo dobry, bo skutecznie chłodzi łożyska sprężarki, nawet jak ktoś o nią nie dba.
A tak spytam gdybym chciał naprawić to czy uszczelnić to jakieś foto poglądowe, bądź pytanie co tam jest uszczelniaczem oring,uszczelka czy coś innego
A może ktoś kto ma etke może mi wrzucić chociaż schemat k14, bo swojej nie mogę uruchomić .
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Widzę że, bez rozbiórki się nie obędzie. Narazie plan na jutro to zaślepienie tego chłodzenia
+ zwalenie głowicy bo prawdopodobnie ze starości po odpaleniu uszczelka poszła się je ć
+ oddanie głowicy do planowania, sprawdzenia szczelności ewentualnie wymiany uszczelniaczy
+ zakup uszczelki metalowej pod głowicę (nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło )
Lepszy elring czy goetze
+ zwalenie głowicy bo prawdopodobnie ze starości po odpaleniu uszczelka poszła się je ć
+ oddanie głowicy do planowania, sprawdzenia szczelności ewentualnie wymiany uszczelniaczy
+ zakup uszczelki metalowej pod głowicę (nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło )
Lepszy elring czy goetze
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
To i to dobre.Dobry też jest Victor Reinz,jednak jak kupuję,to staram się wziąć tego Elring'a.Qball pisze:Lepszy elring czy goetze
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
http://czesci-silnikowe.abc24.pl/" onclick="window.open(this.href);return false; zamierzam stąd zamówić. znalazłem nie dawno i patrzę że cenowo jest jak najbardziej wporządku
A może ktoś z nimi współpracował .
A może ktoś z nimi współpracował .
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Podbijam temat zamiast zakładać nowy więc dlatego post pod postem.
Znowu mam problem z turbina tak mi się wydaje. Chodzi o to, że jadąc słyszę dziwne dźwięki z komory silnika i podejrzewam właśnie turbinę
Zauważyłem że, dźwięk(coś jakby gwizd,huczenie łożysk) słychac tylko jak jadę na 5 biegu na pozostałych nic. A podejrzewam turbine z tego względu, iż w momencie zdjęcia nogi z gazu jadąc na biegu wszystko cichnie czyli w momencie gdy nie ma praktycznie spalin. Powoli oswajam się z myślą że turbinka jest do i należy ją wymienić. Ale czy aby na pewno?!
Tylko czemu to słychać tylko na 5 biegu opory itp.? Ale przecież ilośc spalin jest chyba zależna od obrotów (ilości paliwa) i nie ważne na jakim biegu było słychać by łożyskowanie turbiny. Juz jestem głupi może ktoś mi to wyjasnić jakoś racjonalnie.
Znowu mam problem z turbina tak mi się wydaje. Chodzi o to, że jadąc słyszę dziwne dźwięki z komory silnika i podejrzewam właśnie turbinę
Zauważyłem że, dźwięk(coś jakby gwizd,huczenie łożysk) słychac tylko jak jadę na 5 biegu na pozostałych nic. A podejrzewam turbine z tego względu, iż w momencie zdjęcia nogi z gazu jadąc na biegu wszystko cichnie czyli w momencie gdy nie ma praktycznie spalin. Powoli oswajam się z myślą że turbinka jest do i należy ją wymienić. Ale czy aby na pewno?!
Tylko czemu to słychać tylko na 5 biegu opory itp.? Ale przecież ilośc spalin jest chyba zależna od obrotów (ilości paliwa) i nie ważne na jakim biegu było słychać by łożyskowanie turbiny. Juz jestem głupi może ktoś mi to wyjasnić jakoś racjonalnie.
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
Problem z turbiną k14
Moim zdaniem to problem w skrzyni, skoro tylko na 5 biegu jest a turbina niemal na każdym pompuje identycznie, może oprócz 1 podczas normalnej jazdy, ale tak np to przy mocniejszym bucie to i na 3-4-5 begu powinieneś słyszeć to samo.
- Michał_1977
- _
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Niestety czeka Cię wymiana skrzyni.Przerabiałem to w 3 skrzyniach i zawsze 5ka gwizdała.Qball pisze:Zauważyłem że, dźwięk(coś jakby gwizd,huczenie łożysk) słychac tylko jak jadę na 5 biegu na pozostałych nic
- Qball
- Mały gagatek
- Kontakt:
Problem z turbiną k14
Tak tez właśnie to mnie zaczęło zastanawiać. No przy mocniejszym depnięciu na 4 jeszcze cichutko coś słychać ale na 5 jest masakra.ja4rqu pisze:Moim zdaniem to problem w skrzyni, skoro tylko na 5 biegu jest a turbina niemal na każdym pompuje identycznie, może oprócz 1 podczas normalnej jazdy, ale tak np to przy mocniejszym bucie to i na 3-4-5 begu powinieneś słyszeć to samo.
Dzięki ja4rqu
Na szczęście . Wolę skrzynie wymienić niż turbinkę, po swapie mi została skrzynka to się przerzuci i po problemie mam nadzieje.
Bo kilka rzeczy jest po swapie do ogarnięcia a wszystko wiadomo $$$.
Michale jak zwykle dzięki serdeczne .