spaliła mi się linijka w liczniku kilometrow
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
spaliła mi się linijka w liczniku kilometrow
Witam dziś odpalilem auto patrze na wskażnik przejechanych kilometrow a tu nie wyświetla mi jednej cyfry z przebiegu calkowitego wyswietla mi jedna pionową kreseczkę chodzi o to ze zamiast przebiegu 95487 z czworki prawie mi nie pokazuje (znikła) Moje pytanie to czemu tak się stało?? (nigdy sie z takim czymś nie spotkałem (nawet w zegarkach elektronicznych) czy jest to spowodowany wstrzasami an ktore moj samochod jest narazony jadąc drogą (drogę mam fatalną ) i tak trzepie że sruby sie popuszczają:) CZY DA SIę TO JAKOś NAPRAWIć ??
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
To bardzo typowy objaw utraty styku wyswietlacza LCD. Wyswietlacz LCD sklada sie z (miedzy innymi) szklanej plytki z napylonymi stykami. Ta plytka jest dociskana przez gume przewodzaca do plytki drukowanej. Jezeli straci sie styk miedzy guma a plytka drukowana lub plytka wyswietlacza - zaleznie od styku - traci sie cala linijka, kilka rzedow, kolumna lub czesc kolumny itd. W 99% przypadkow wystarczy wyswietlacz rozebrac, przetrzec styki i gumki sucha, czysta szmatka i zlozyc ewentualnie lekko mocniej sciskajac gumki przewodzace. Ale musi to zrobic ktos znajacy budowe LCD. 15min. po wymontowaniu zestawu licznikow. Budowe takiego zestawu mozesz zobaczyc na zdjeciach w opisie zmiany kolorow podswietlania zegarow.