Uszczelka wału korbowego
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Uszczelka wału korbowego
Witam!
Mam mały problem z uszczelnieniem wału korbowego. Jakiś czas temu wymieniałem sprzęgło, gdzie dodatkowo było wymieniane uszczelnienie wału. Tylko różniło się od oryginalnego tym że jest to uszczelnienie jakieś plastikowe co spowodowało że strasznie olej wyciekał z silnika, zostało założone jakieś używane ale oryginalne (które jest gumowe) i dalej cieknie ale mniej. Byłem w ASO ale ta "sierota" z serwisu nie potrafi mi powiedzieć jaka tam jest uszczelka czy gumowa czy plastikowa.
Dlatego zwracam się z prośbą do Was czy możecie mi pomóc jaka firma produkuję takie uszczelnienia gumowe? Najlepiej w okolicy śląska. Chyba że jest to inna przyczyna?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam!
Mam mały problem z uszczelnieniem wału korbowego. Jakiś czas temu wymieniałem sprzęgło, gdzie dodatkowo było wymieniane uszczelnienie wału. Tylko różniło się od oryginalnego tym że jest to uszczelnienie jakieś plastikowe co spowodowało że strasznie olej wyciekał z silnika, zostało założone jakieś używane ale oryginalne (które jest gumowe) i dalej cieknie ale mniej. Byłem w ASO ale ta "sierota" z serwisu nie potrafi mi powiedzieć jaka tam jest uszczelka czy gumowa czy plastikowa.
Dlatego zwracam się z prośbą do Was czy możecie mi pomóc jaka firma produkuję takie uszczelnienia gumowe? Najlepiej w okolicy śląska. Chyba że jest to inna przyczyna?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi
Pozdrawiam!
Re: Uszczelka wału korbowego
Możesz mieć spore bicie na wale i stąd szybkie zużycie uszczelki. Nie wiem jaki masz silnik ale np. do 1,9 1Z masz uszczelkę 068103171f oczywiście gumowa. W każdym lepszym sklepie motoryzacyjnym powinni mieć ją na stanie.
A80 B4 1,9 MTDI
A80 B4 2,8 AAH Quattro
A80 B4 2,8 AAH Quattro
Uszczelka wału korbowego
Przepraszam nie napisałem
Silnik to : 1,9 TDI 90/66 (KM/KW) AGR 1J2
Ale jak mam spore bicie na wale to nowa uszczelka powinna wytrzymać chociaż tydzień a nie 1 godzinę prawda? czy źle to kombinuję? Dlatego chce kupić gumową uszczelkę i zobaczyć jak się zachowa po jej założeniu.
Silnik to : 1,9 TDI 90/66 (KM/KW) AGR 1J2
Ale jak mam spore bicie na wale to nowa uszczelka powinna wytrzymać chociaż tydzień a nie 1 godzinę prawda? czy źle to kombinuję? Dlatego chce kupić gumową uszczelkę i zobaczyć jak się zachowa po jej założeniu.
Uszczelka wału korbowego
Plastikowy, hmm a nie był to przypadkiem taki różowy plastik?
Nie mów, że zostawiłeś pierścień montażowy
Jeśli chodzi Ci o uszczelniacz na wale od strony sprzęgła to są one wykonane z teflonu i z ACM. Guma się nie nadaje, bo gorzej znosi wysoką temperaturę i towarzystwo oleju.
Nie mów, że zostawiłeś pierścień montażowy
Jeśli chodzi Ci o uszczelniacz na wale od strony sprzęgła to są one wykonane z teflonu i z ACM. Guma się nie nadaje, bo gorzej znosi wysoką temperaturę i towarzystwo oleju.
Chester pisze:"sierota" z serwisu
A gdzie to zakładają używane uszczelniacze, jestem ciekawy?Chester pisze:zostało założone jakieś używane ale oryginalne (które jest gumowe)
Uszczelka wału korbowego
pierścień zdjąłem ponieważ inaczej by się nie zacisnęło.Nie mów, że zostawiłeś pierścień montażowy
założyłem używany aby dojechać w ogóle do domu i jakoś użytkować ten samochód ponieważ można powiedzieć że z niego żyje dlatego on musi jeździć. Teraz pod samochodem są 3-5 kropli oleju jak stoi całą noc a wcześniej przy nowym uszczelniaczu olej prawie leciał ciurkiem. I tu nie mówię że kapie podczas jazdy tylko stał 2 dni i non stop był wyciek oleju a podczas jazdy to nawet nie chce sobie wyobrażać:(A gdzie to zakładają używane uszczelniacze, jestem ciekawy?
Dlatego zastanawiam się aby dorobić zwykły gumowy pierścień na zamówienie czy zda to egzamin? Bo te twarde samo zaciskające się uszczelniacze są do d..y
Uszczelka wału korbowego
Nie ma mowy, guma nie uszczelni. Jedyne co mi przychodzi do głowy to to, że wał jest wytarty w miejscu przylegania uszczelniacza - czuć wtedy pod paznokciem taki rowek wyżłobiony.
Uszczelka wału korbowego
a wiesz o tym że ten niby plastikowy uszczelniacz musi minimum 4h być założony przed odpaleniem?
- waski1
- _
- Auto: Passat B7
Golf II Country
Skoda 1000MB
Golf MK2
Golf IV - Silnik: CFGB
- Kontakt:
Re: Uszczelka wału korbowego
Bardzo dobra uwaga i montaż na sucho bez oleju !!!Baryla pisze:a wiesz o tym że ten niby plastikowy uszczelniacz musi minimum 4h być założony przed odpaleniem?
Uszczelka wału korbowego
Dziękuję bardzo za zwrocenie uwagi przyznam szczerze że nie miałem pojęcia że w ten sposób się to montuję. Spytam mechanika czy tak robił a jak nie to kupię następną uszczelkę i postąpie według Waszych wskazówek.
A co sądzicie o uszczelkach w sklepie http://www.sklep.intercars.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false; ?
A co sądzicie o uszczelkach w sklepie http://www.sklep.intercars.com.pl" onclick="window.open(this.href);return false; ?