Wieczorem lepsze przyspieszenie i cichsza praca silnika MK3

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

NiCom
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Wieczorem lepsze przyspieszenie i cichsza praca silnika MK3

Post autor: NiCom » czw maja 18, 2006 00:16

Witam,

Niektorym moze wydac sie dziwne (lub glupie) pytanie ale nie tylko ja zauwazylem, ze jezdzac autem wieczorem samochod ma lepsze przyspieszenie a przede wszystkim silnik ciszej pracuje. Co moze miec wplyw na takie zachowanie. Kolega podpowiada ze moze wilgotnosc powietrza, choc w dzien gdy pada deszcz nie zauwazylem zeby silnik pracowal ciszej lub zeby auto mialo lepszego kopa.

Czy u Was jest podobnie??

yoka2005
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: yoka2005 » czw maja 18, 2006 08:06

Wieczorkiem jest chłodniejsze i mniej wilgotne powietrze i co za tym idzie lepsze spalanie

ryba_71
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: ryba_71 » czw maja 18, 2006 09:02

Oczywiście chodzi o zawartość tlenu w jednostce obiętości pobranej przez silnik do spalania (cieplejsze powietrze jest rzadsze, lżejsze - zjawisko balonów na ciepłe powietrze)

Awatar użytkownika
daszczyk
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: daszczyk » czw maja 18, 2006 09:24

co do bardziej cichej pracy to nie zwróciłem uwagi czy u mnie tak jest ??!! ale jeśli chodzi o przyśpieche to wydaje mi sie że jest taka sama, tylko odczucie jest inne. Chodzi o ludzkie (oko) wzrok, masz zawężone pole widzenia przez otaczajacą ciemność i mózg tak to oddbiera że szybciej się zbiera. Podobny efekt jest na wąskiej drodze jak jedziesz to tez ma lepsza przyspiechę ( pozornie) niż na autostradzie ;))

pozdrawiam

Seba

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » czw maja 18, 2006 10:12

daszczyk pisze:co do bardziej cichej pracy to nie zwróciłem uwagi czy u mnie tak jest ??!! ale jeśli chodzi o przyśpieche to wydaje mi sie że jest taka sama, tylko odczucie jest inne. Chodzi o ludzkie (oko) wzrok, masz zawężone pole widzenia przez otaczajacą ciemność i mózg tak to oddbiera że szybciej się zbiera. Podobny efekt jest na wąskiej drodze jak jedziesz to tez ma lepsza przyspiechę ( pozornie) niż na autostradzie ;))

pozdrawiam
też jestem za tą wersją, różnica czy +18 czy +10 (dzień, wieczór) nie jest tak duza by była odczuwalana...

różnica +18 a -15 to tak ... u mnie o 0,5 sek do 100 km/h :P

Awatar użytkownika
dziechu
Forum Master
Forum Master
Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
Silnik: 1Z

Post autor: dziechu » czw maja 18, 2006 11:52

Ja sie wcale nie dziwie, ja tez wieczorkiem znacznie lepiej chodze niz rano. Widac golfik ma wieczorem lepsze samopoczucie. Rano moze jakies stany depresyjne. Polecam 1 tabletke Prozacu, raz dziennie do baku;)

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » czw maja 18, 2006 12:52

ryba_71 pisze:Oczywiście chodzi o zawartość tlenu w jednostce obiętości pobranej przez silnik do spalania (cieplejsze powietrze jest rzadsze, lżejsze - zjawisko balonów na ciepłe powietrze)
W wolnossącym dieslu jak najbardziej, w doładowanym niestety juz nie, co pokazuje ponizszy wykres:

Obrazek

co do cichszej pracy to ja też to zauważylem i moim zdaniem wiąze sie to z alastycznością zuzytych elementów amortyzujących - poduszki pod silnikiem itp - w zimnym sa one twardsze i lepiej spełniają swoją role.

Pozdor
Corvax | A4 1.8tQ BEX | MK7 Alltrack 1.8TSI CJSB

Awatar użytkownika
fryta79
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: fryta79 » pt maja 19, 2006 11:34

kiedyś w TVN Turbo facet pokazywał Mercedesa 190 diesla któremu to do kolektora ssącego doprowadził parę wodną ze zbiorniczka umieszczonego na siedzeniu pasażera. Parę uzyskiwał dzięki wężownicy okręconej na kolektorze wydechowym stwierdził że auto mniej pali i bardziej miękko pracuje. Nocą powietrze jest bardziej wilgotne i może to jest powód cichszej pracy silnika, najlepiej zauważyć to można jadąc we mgle
:bigok: oby nie za szybko

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pt maja 19, 2006 11:45

4 st C wiecej w kolektorze dolotowym to rzekomo 1 kucyk w polu zamiast pod maską...

więc zamiast np 40 stC zimą masz 60 st C latem i 5 rumaków poszło ... :)

tak sie zastanawiam przy okazji mojego 1 modu czy nie ważniejszy IC od wtrysków ?

róznnica pomiędzy AFN i ASV w zasadzie kosmetyczna a IC da dużo więcej...

tzn autko nie spuchnie latem w korku czy przy ostrej jeździe..

z tego co wiem Aligator w Kato robi jakieś większe SMIC wchodzące bez przeróby..

ale to chyba nie ten dział..

jeżeli ktoś ma doświadczenie z tym w mk3 to poprosze na priva [email protected] lub w moim temacie w dziale speed - w podpisie link

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pt maja 19, 2006 14:37

cowboy pisze: tak sie zastanawiam przy okazji mojego 1 modu czy nie ważniejszy IC od wtrysków ?
Zrób próbe VAGiem w czasie jazdy - obserwój temp za IC jesli bedzie sie utrzymywac w przedziale 50-60 st to nie ma co kombinować, bo nawet na duzym FMICu ponizej 50st nie zejdziesz.

Pozdor

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pn maja 22, 2006 08:35

Corvax pisze:
cowboy pisze: tak sie zastanawiam przy okazji mojego 1 modu czy nie ważniejszy IC od wtrysków ?
Zrób próbe VAGiem w czasie jazdy - obserwój temp za IC jesli bedzie sie utrzymywac w przedziale 50-60 st to nie ma co kombinować, bo nawet na duzym FMICu ponizej 50st nie zejdziesz.
no nie myślałem i FIMC-u tylko o większym SIMC-u :) podobno można nabyć takie za 800 PLN bez przerówbek zderzaka itd.. jakbym zostawił swojego pwenie byłoby taniej :)

no ale fakt trzeba w upalny dzień posmigać z VAG-iem i zobaczyć jak to bedzie wyglądac...rzeczywiście masz racje przy wynikach poniżej 60 st C nie ma co sie pakować w koszty...

Zastanawiam sie jak duża jest różnic pomiędzy wtryskami AFN i ASV ?

no i pytako mam jeszcze ile dmucha max turbina w AFN - i ile można bezpiecznie zwiększyc cisnienie zakładając że turbinka przeleciała około 180 000 km?

pozdro

cowboy

Awatar użytkownika
Corvax
V.I.P.
V.I.P.
Kontakt:

Post autor: Corvax » pn maja 22, 2006 11:38

Zastanawiam sie jak duża jest różnic pomiędzy wtryskami AFN i ASV ?
róznica jest we wtrysku wstepnym - wtrysk zasadniczy jest taki sam - jak masz ASV w dobrej cenie to warto - aha wtryski to jesli mówimy o sensownych przyrostach tylko nowe.

Pozdor

Awatar użytkownika
cowboy
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: cowboy » pn maja 22, 2006 14:16

czy ktoś wie jakie ma cisnienie turbina w AFN (zmienna geometria) ?

bo znalazłem że na maxa od 1800 do 2200 mBar...czyli powyżej 2 Barów ?

coś za dużo mi się widzi - nawet wskaźniki doładowania sa do 1,5 Bara wyskalowane..

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”