problem z obrotami(chwilowy)-Golf 2
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam , mam golfa 2 1.6 td (60 km 1v). Problem mam taki że jak jechałem z norwegii pare miesiecy temu z przyczepą kempingowa to miałem dziwne zachowanie silnika na autostradzie podczas ciagłej jazdy. Dla niewtajemniczonych z przyczepą jedzie sie z pedałem wcisnietym prawie do konca ok 70 km/h tym wehikułem czasu. Podczas jazdy np. 2500 ciągłych obrotów przez jakies 10 sek i powtarzajac sie dalej silnik dostawał wiekszych obrotów jak przytgazowałem ale jakby był na luzie....jechał te swoje 70 km/h ciagle ale kazde przygazowanie konczyło sie wiekszymi obrotami bez zwiekszania predkosci. Było tak może 3,4 razy. Potem zrobiłem 700 km i dojechałem do domu bez problemu, wiecej juz to nie wystapiło. prawdopodobnie coś w pompie ale pytanie o czym tu myślec...oto jest pytanie . Auto teraz jezdzi bezproblemowo.
Mója druga sprawa jest taka : bo musze te auto zabrac znów do norwegii a to diesel a tutaj przynajmij teraz jest -10/-8. A zima =ok -20. Chce dać mu nowy akumulator, olej 5w/40, swiece sa okej(nowe), spreżanie też takie jak fabryka podała. Norweska ropa jest o niebo lepsza niż Polska. Coś jeszcze?
Mója druga sprawa jest taka : bo musze te auto zabrac znów do norwegii a to diesel a tutaj przynajmij teraz jest -10/-8. A zima =ok -20. Chce dać mu nowy akumulator, olej 5w/40, swiece sa okej(nowe), spreżanie też takie jak fabryka podała. Norweska ropa jest o niebo lepsza niż Polska. Coś jeszcze?
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
staraj się nie jechać ciągle z butem w podłodze, objawy które podałeś pasują do ślizgajacego się sprzegla. Pewnie są to dopiero początki. A co do zimy to możesz jeszcze sprawdzić wtryski czy dobrze rozpylaja i kat wtrysku czy jest prawidłowy. Prawidłowa wartość to bodajrze 0.91-0.90
Re: problem z obrotami(chwilowy)-Golf 2
trafna uwaga. Tyle ze miałem wymieniane komplet sprzegła LUK przed wyprawą z przyczepa do norge. zrobiłem ok 9000 km tyle że auto naprawde dostało mocno...ale faktycznie zobacze sprzegło
jeszcze przed wyjazdem wymieniłem sobie koncówki wtrysku na nowe sd274...to kąt wtrysku odrazu ustawiali...tak z ciekawości?
- ja4rqu
- Gadatliwa bestia
raczej nie, chyba ze byś o to poprosil. Sprawdź czy nie ma nigdzie przy sprzegle śladów oleju. Kat wtrysku reguluje się przesuwajac pompe do przodu lub tylu. Do siebie czyli w stronę chłodnicy opóźniasz kat a w stronę silnika przyśpieszasz
Kolego wygląda na to, że chwilowo przypaliłeś sprzęgło, dzieje się tak przy holowaniu, jeśli jest ok, nie zawracaj sobie głowy i ciesz się z jazdy.
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Może tak Ci mechanik wymienił,jak mojemu bratu,gdy byłem w Anglii...maciejpa pisze:Tyle ze miałem wymieniane komplet sprzegła LUK przed wyprawą z przyczepa do norge.
Dał mechaniorowi komplet Valeo,a po moim powrocie i zdjęciu skrzyni,okazało się,że siedzi jakiś stary,zdezelowany Sachs
Albo tak:
lecz czy nowe sprzęgło LUK ma prawo tak szybko puścić?...karol8114 pisze:chwilowo przypaliłeś sprzęgło