Jakie prawidłowe podciśnienie w ARL-u?
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Witam, mam taki problem założyłem do Golf V 1.9 TDi 105 KM turbo od ARL-a i wstaje bardzo późno bo dopiero około 2500obr/min (regulacja sztangi nic nie daje).
Cały układ turbo-kolektor ssący jest szczelny, wężyki podciśnieniowe są OK, przepływka OK.
I teraz tak myślę, że może jest za małe podciśnienie i ciężko mu wciągnąć gruszkę bo z ARL-a jest większa.
Czy ktoś wie jakie powinno być prawidłowe podciśnienie w ARL-u? U mnie jest od -0.8 do -0.9.
Cały układ turbo-kolektor ssący jest szczelny, wężyki podciśnieniowe są OK, przepływka OK.
I teraz tak myślę, że może jest za małe podciśnienie i ciężko mu wciągnąć gruszkę bo z ARL-a jest większa.
Czy ktoś wie jakie powinno być prawidłowe podciśnienie w ARL-u? U mnie jest od -0.8 do -0.9.
Jest prawidłowe i zaręczam, że we wszystkich silnikach z turbo ze zmienną geometrią jest (a przynajmniej) powinno być takie samo. To, że gruszka jest większa to niczego nie zmienia tak samo gdyby ktoś zamontował sobie 2 metry wężyka pomiędzy N75 a turbo zamiast tak powiedzmy odcinka przewodu o długości 60 cm - to niczego nie zmienia. Znam z autopsji forumowiczów, którzy pisali, że sprawdzili cały układ podciśnienia i że jest OK a kiedy do mnie przyjechali to okazało się, że na gruszkę przy turbo prawie wcale nie dochodzi podciśnienie. Wężyki sprawdzali (i owszem) ale już plastikowych przewodów (tzw. kapilar w Passatach i Audi A4 wcale - bo to przecież nie wężyki) a jak im to porozpinałem to większość kapilar plastikowych albo poprzepalana od kolektora ssącego albo przetarta na wylot na ich wieszakach. Pytanie teraz takie : czy jesteś w stanie wykonać logi statyczne BS i normalne czyli MB i dynamiczne na obecnym turbo i je tu wkleić ? Sprawdziłeś stan tego turbo z ARL'a zanim je zamontowano w Twoim aucie - stan skrzydełek na jego wirnikach itd ?
Sprawdź wtryski.
Jak będą lekko nawet nie domagać to będzie puźno turbo wstawało.Tez może być taka przyczyna,
Jak będą lekko nawet nie domagać to będzie puźno turbo wstawało.Tez może być taka przyczyna,
[img]http://forum.vwgolf.pl/images/photos/d9acee05471a6c296a0c6.jpg[/img]
Logów nie jestem w stanie wykonać. W nim już siedzi druga turbina z ARL-a i jest to samo, pierwsza była po regeneracji i też późno wstawała a teraz jest używka i identycznie późno wstaje. Już nie mam pomysłu jaka może być przyczyna :/
Dodam jeszcze, że na fabrycznej turbinie z BKC wstawał bardzo ładnie z dołu.
Dodam jeszcze, że na fabrycznej turbinie z BKC wstawał bardzo ładnie z dołu.
Soft jest z niego tylko zmodyfikowany przez mojego tunera. Turbo było regulowane na samochodzie i już trochę lepiej wstaje bo od 2200 obr/min.
A taki wyszedł wykresik na 4 biegu:
A taki wyszedł wykresik na 4 biegu:
Zmieniłem turbinę na turbo od ASZ i bez zmian..
Ma ktoś może jakiś pomysł?
Ma ktoś może jakiś pomysł?