golf IV 1.9 TDI Delikatne drgania

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario1989 » sob maja 10, 2014 23:35

Witam

Odkupiłem od ojca golfa 4 1.9 tdi 90km 2000r
Mam te auto od około 2 tygodni i jestem strasznie przeczulony jeśli chodzi o sprawoność samochodów dużo siedzę ostatnio na forach vw.
Jest to mój pierwszy samochód diesel wiec nie mam o nich zbyt wielkiego pojęcia.

Samochód jest w bardzo dobrym stanie ojciec na bierząco wymieniał na czas oleje filtry rozrząd itp.

Slinik ma na chwile obecna przejechane 280tys w rodzinie od około 7 lat

Dużo naczytałem się o dwumasie i trochę mnie to martwi bo jak mamy ten samochód to nie było nic z nim naprawiane.

Piszę tu ponieważ chciał bym się dowiedzieć od czego to może być.

Ogólnie samochód zapala jak nowy cyka od razu chodzi bardzo równo i cicho.

Ale mam odczucie ze jak odpalam go z rana to jak by delikatnie ale to naprawde delikatnie było czuć w kabinie takie trzęsienie gdy wcisnę sprzęgło i puszczę to ustaje całkowicie. jak wcisnę je jeszcze kilka razy pod rząd to jak by z powrotem delikatne wstrząsy wróciły. Dodam też ze z silnika nie dochodzą żadne niepokojące dzwięki.
Gdy samochód się już nagrzeje to mogę non stop wciskać sprzegło i drganie już nie wraca,
Czy to może być od dwumasy ?
Czytałem troche na forach ze mam sie rozpędzić do 50 km wbić 5 bieg i gaz na maxa robiłem tak samochodem nie trzęsło ani nic tylko było czuć ze za wysoki bieg do tej prędkości ale normalnie powolutku przyspiesza.
Drugi test jaki wykonywałem to na zaciągnietym ręcznym na 3 ząbek próbowałem ruszać z 3 biegu i też spokojnie ruszy,
Sprzegło ładnie łapie w połowie

I jest jeszcze jedna rzecz która mnie niepokoi nie wiem czy może mieć to coś wspólnego z tymi delikatnymi drgawkami ale jak go gaszę to co której zgaszenie jak by zadrgało silnikiem czytałem ze może to być od zabródzonej klapy gaszącej? próbowałem nią ruszać ale nie wydaje się zeby chodziala zbyt ciężko.

Wszystkie odpowiedzi będa dla mnie cenne z góry dziękuje i proszę o wyrozumiałość

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz maja 11, 2014 06:49

mario1989 pisze:przejechane 280tys
Przebieg by pasował do oryginalnej dwumasy,bo ona jest tak skonstruowana,że zazwyczaj pada w okolicach takiego przebiegu.
mario1989 pisze:jak go gaszę to co której zgaszenie jak by zadrgało silnikiem
To też może być spowodowane uszkodzeniem dwumasy. Stukanie pojawia się w momencie gaszenia?

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Re: golf IV 1.9 TDI Delikatne drgania

Post autor: mario1989 » ndz maja 11, 2014 09:29

Jak już napisałem w ogóle nie słychać żadnych stoków ani przy gaszeniu ani przy zapalaniu jak i na biegu jałowym.
A wstrząs silnikiem nie jest duży poprostu to czuć i nie występuje za każdym razem, czasem jak go gasze to nie czuć drgania a czasem czuć mocniej.

Ale testy które wykonałem nie potwierdzały by ze dwumas jest w dobrym stanie ?

Dodam też ze jakiś czas temu około miesiąca temu była wymieniana poduszka silnika oraz rozrząd mechanik prawdopodonie o jeden ząbek przestawił bo samochód troche stracił na mocy w przyszłym miesiącu ma mi to nastawić jak należy, może to tak wpływać na te drgania ?

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Post autor: ciachotdi » ndz maja 11, 2014 09:34

raczej to będzie dwumas - ja ostatnio wymieniałem u siebie

a ja mam pytanie trochę z innej beczki czy można odczytać z dwumasa datę produkcji gdyż nie wiem gdzie takiej szukać, są numery części ale produkcji :panna:

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario1989 » ndz maja 11, 2014 09:46

A jakie miałes objawy i jakie koszta ?

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario1989 » ndz maja 11, 2014 10:08

I jeszcze muszę dodać ze te delikatne drgania nie występują za kazdym razem wczoraj odpaliłem samochód to nie było ich czuć w ogóle

Awatar użytkownika
ciachotdi
diesel m@ster
diesel m@ster
Auto: Seat mii

Post autor: ciachotdi » ndz maja 11, 2014 10:16

u mnie objaw padającego dwumasu byłtylko jeden
-jak auto się toczyło na biegu jałowym nie równo pracował silnik (myślałem że to wina nastawnika)

Ja zmieniłem na sztywne sprzęgło. Używane koło zamachowe na szrocie, nowa tarcza sprzęgłowa, nowe łożysko oporowe, używany docisk w idealnym stanie. Robota u kumpla 250 zł. W sumie coś koło 600zł

Tematów jest rzeka na forum np.

http://www.google.pl/custom?domains=for ... cof=&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;

albo
http://www.google.pl/custom?domains=for ... cof=&hl=pl" onclick="window.open(this.href);return false;

Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem że na świecie jest
tylu idiotów

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario1989 » ndz maja 11, 2014 11:19

A i chciał bym dodać ze telepanie silnikiem podczas gaszenia jest takie same z wciśnietym sprzegłem jak i z puszczonym nie ma zadnej różnicy

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario1989 » ndz maja 11, 2014 11:44

Przed chwila poszedłem do samochodu i zgasiłem go ręcznie przyciskajac do konca mocno ta klape gaszącą i samochód zgasł o wiele spokojniej.

Już sam nie wiem czy to bedzie dwumas czy cos innego....

deskjet
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf IV
Silnik: ALH+

Post autor: deskjet » ndz maja 11, 2014 14:25

No to pewnie tu bedziesz mial przyczyne drgan podczas gaszenia.

ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm :bigok:

mario1989
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: mario1989 » ndz maja 11, 2014 14:42

Czyli jeśli drgania podczas gaszenia spowodowane są klapa gasząca to można te delikatne drgania które sie pojawiają sie co jakiś czas podcas pracy silnika wyeliminować spod hasła dwumasa ?
Czy nadal moje opisy wskazują na uszkodzoną dwumase ?

Przepraszam za zawracanie głowy ale wiem jak mechanicy potrafia ciągnąć kasę i mogę wymienić dwumase i okaże się ze to nie było to....

Drgania które występują na biegu jalowym są naprawdę nie duże zeby je wyczuć to najlepiej trzeba wyłaczyć radio i wtedy można sie wczuć jak delikatne drgania przechodza przez fotel.

deskjet
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Auto: Golf IV
Silnik: ALH+

Post autor: deskjet » ndz maja 11, 2014 14:54

Sorry nie doczytalem. Jesli drgania wystepuja rowniez na biegu jalowym to nie wina klapy. Jesli drgania na jalowym pojawiaja sie co jakis czas a nie wystepuja ciagle to poduszki mozna wykluczyc. Niestety wskazuje to na padajacy dwumas

ALH + 205 + CHIP 140KM/318Nm :bigok:

Awatar użytkownika
Michał_1977
_
_
Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM)
Silnik: Zły!
Kontakt:

Post autor: Michał_1977 » ndz maja 11, 2014 16:50

mario1989, nie pisz posta pod postem.Edytuj poprzedni!

:arrow: Zielony GTD-ARL 315HP/615Nm :satan: + Climatronic :zimny: + grzane skóry i inne wodotryski \:D/
Obrazek

Maszan
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Maszan » ndz maja 11, 2014 20:21

Moim zdaniem szukasz wydatkow na sile z ta dwumasa.Co do klapy to sprawdz czy ja cos nie blokuje i czy wezyki od silownika do elektrozaworka i dalej, nie sa sparciale i pozaginane oraz czy sam silownik jest szczelny.Jak sie niedomyka do konca to telepnie silnikiem przy gaszeniu.

VW Bora 1.9TDI 01' ASV+sprzedany.
VW Golf 4 1.4 99' LPG -sprzet zony :)
Seat Leon 1.6 16 05' LPG

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”