delikatne szarpnięcie przy odpalaniu i gaszeniu silnika
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Odkąd pamiętam jak mam golfa podczas odpalania i gaszenia silnika następuje delikatne szarpnięcie.
Nie jest to rzucaniem silnika, ale odczuwalne szarpnięcie. Na początku myślałem, że tak musi być, ale...
Sprawdzałem w innych silnikach pd: atd, axr, bnm. Tam nie ma takiego czegoś. Podczas odpalania i gaszenia jest ok.
U mnie to szarpnięcie występuje obojętne czy silnik zimny, czy rozgrzany.
Podczas pracy silnika na postoju, czy podczas ruszania z miejsca i jazdy nie ma żadnych szarpań, nic się nie telepie. Chodzi tylko o sam moment odpalenia i gaszenia.
Teraz taka mała ciekawostka, 1-2 razy na 10 odpalę lub zgaszę tak jak powinno być, bez żadnego szarpnięcia, aksamitnie i delikatnie
Wymieniłem wężyki podciśnienia, być może jakaś nieszczelność i nieprawidłowe działanie klapy gaszącej, ale po wymianie dalej to samo.
Czy może to być uszkodzona klapa gasząca, poduszka silnika, lub ewentualnie i ostatecznie niestety dwumas?
Nie jest to rzucaniem silnika, ale odczuwalne szarpnięcie. Na początku myślałem, że tak musi być, ale...
Sprawdzałem w innych silnikach pd: atd, axr, bnm. Tam nie ma takiego czegoś. Podczas odpalania i gaszenia jest ok.
U mnie to szarpnięcie występuje obojętne czy silnik zimny, czy rozgrzany.
Podczas pracy silnika na postoju, czy podczas ruszania z miejsca i jazdy nie ma żadnych szarpań, nic się nie telepie. Chodzi tylko o sam moment odpalenia i gaszenia.
Teraz taka mała ciekawostka, 1-2 razy na 10 odpalę lub zgaszę tak jak powinno być, bez żadnego szarpnięcia, aksamitnie i delikatnie
Wymieniłem wężyki podciśnienia, być może jakaś nieszczelność i nieprawidłowe działanie klapy gaszącej, ale po wymianie dalej to samo.
Czy może to być uszkodzona klapa gasząca, poduszka silnika, lub ewentualnie i ostatecznie niestety dwumas?
GTB...
Sprawdź podporę skrzyni biegów tą tzw. dolną poduszkę. To ona najczęściej odpowiada za te objawy.
Tam lubi uwalić się gwint w skrzyni w który wkręca się śrubę od tej podpory ale być może poluzowała się
tylko śruba lub zużył się element gumowy w tej podporze.
Tam lubi uwalić się gwint w skrzyni w który wkręca się śrubę od tej podpory ale być może poluzowała się
tylko śruba lub zużył się element gumowy w tej podporze.
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Dzięki wielkie za podpowiedź
Chodzi o tą poduszkę?
http://allegro.pl/poduszka-silnika-tyln ... 41697.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Chodzi o tą poduszkę?
http://allegro.pl/poduszka-silnika-tyln ... 41697.html" onclick="window.open(this.href);return false;
GTB...
- speedi93
- Mały gagatek
- Auto: Golf IV
- Silnik: ALH+
- Kontakt:
Re: delikatne szarpnięcie przy odpalaniu i gaszeniu silnika
Sorry ze się podepnę, ale czy miał ktoś do czynienia z poliuretanem w tej poduszce?
ALH + GTB17 + FMIC + WZM230 + 107J = 194HP 397Nm
Dzisiaj zauważyłem, że bardziej przy odpalaniu jest to szarpnięcie.
Przy gaszeniu jest ok, ale raz na jakiś czas szarpnie. Natomiast przy odpalaniu za każdym razem.
Przy gaszeniu jest ok, ale raz na jakiś czas szarpnie. Natomiast przy odpalaniu za każdym razem.
GTB...
Tak, dokładnie chodzi o nią.-michau- pisze:Chodzi o tą poduszkę?
http://allegro.pl/poduszka-silnika-tyln" onclick="window.open(this.href);return false; ... 41697.html
A są takie podpory z poliuretanem ? Nawet nie wiem no ale też się tym nie interesowałem.speedi93 pisze:Sorry ze się podepnę, ale czy miał ktoś do czynienia z poliuretanem w tej poduszce?
W zasadzie, w życiu można dojść do wszystkiego. Ale dojechać łatwiej.
Panowie, dzisiaj robiłem mały sprawdzian. Maska do góry i obserwacje. Kolega siedział w aucie, odpalał i gasił silnik, oraz wrzucił 1 bieg i starał się ruszyć energicznie do przodu.
Co widziałem, silnik zdecydowanie telepie się i trzęsie do tyłu w stronę wnętrza auta. Zarówno przy gaszeniu, przy odpalaniu i próbie szybkiego ruszania z 1 biegu.
Czyli chyba jednak będzie ta dolna poduszka pod silnikiem.
Co widziałem, silnik zdecydowanie telepie się i trzęsie do tyłu w stronę wnętrza auta. Zarówno przy gaszeniu, przy odpalaniu i próbie szybkiego ruszania z 1 biegu.
Czyli chyba jednak będzie ta dolna poduszka pod silnikiem.
GTB...
Byłem u mechanika sprawdzić środkową poduszkę, na oko wygląda dobrze, aczkolwiek ta guma w środku może być już licha.
Ostatnio przy gaszeniu prawie całkowicie ustało to szarpnięcie, ale przy odpalaniu jest prawie cały czas.
Ostatnio przy gaszeniu prawie całkowicie ustało to szarpnięcie, ale przy odpalaniu jest prawie cały czas.
GTB...
Będę śledził temat. Napisz jak sobie poradzisz z problemem. Mam identyczne objawy. Tak samo mi szarpie przy odpalaniu, przy gaszeniu rzadko lecz czasami odpali gładko. Czekam na rozwiązanie problemu
- Michał_1977
- _
- Auto: Golf mk2 (ARL)
Golf mk5 (BKD)
Audi A3 8L (ASZ)
Audi A3 8P (BMM) - Silnik: Zły!
- Kontakt:
Sprawdziłbym klapę gaszącą,czy nie jest zasyfiona,bo może mieć problemy z otwieraniem i zamykaniem.
poduszka ze starosci moze miec miekka gume i bedzie taki objaw
Z całą pewnością nie jest to z winy klapy gaszęcej gdyż jej niesprwności objawiają się tylko i wyłącznie zatelepaniem silnika podczas jego gaszenia. Zaś zamknięta klapa podczas rozruchu uniemożliwia ten rozruch całkowicie i objawia się zachowaniem jakby silnik nie miał wcalekompresji i rozrusznik wtedy kręci jak szalony bez żadnych oporów.
Też mi to przeszło przez myśl, że guma straciła swoje właściwości.
Może to szarpnięcie przy odpalaniu i czasami przy gaszeniu ma związek z tym:
jazda 70km/h, 4 bieg, puszczenie gazu, ponowne wciśnięcie pedału i jednoczesne tak jakby "klapnięcie". Jakby metaliczny dźwięk.
Może to szarpnięcie przy odpalaniu i czasami przy gaszeniu ma związek z tym:
jazda 70km/h, 4 bieg, puszczenie gazu, ponowne wciśnięcie pedału i jednoczesne tak jakby "klapnięcie". Jakby metaliczny dźwięk.
GTB...
Ja również mam podobne objawy podczas odpalania, nawet kilka razy zaczął tak mocno się trząść, że musiałem szybko zgasić silnik, ale to raz na kilka miesięcy, pozdrawiam - Ryszardo