Witam.
Problem polega na tym iż, po przekręceniu kluczyka kontrolka od grzania świec żarowych świeci 2s a potem miga 10s gaśnie gdy słuchać specyficzne cyknięcie. Samochód nie chce odpalić. Dzieje się tak od niedawna, przedtem po przekręceniu kluczyka kontrolka świeciła 5s po czym gasła (nie migała) i samochód od razu odpalał. Wymieniłem przekaźnik dziś bo był lekko nadpalony i nadal to samo, sprawdziłem bezpiecznik od świec żarowych o dziwo znajduje się tam 80A. Nie za duży? Nie widać żeby był naruszony. Co do bezpieczników to mam pytanie... Otóż jest tylko jeden bezpiecznik od świec żarowych ? U mnie to chyba ten nad przekaźnikami czy gdzieś jeszcze jakiś występuje? Macie jakiś pomysł co może być nie tak ?
Samochód to Golf 3 1.9 zwykły diesel z roku 1997.
[mk3 1Y] Świece żarowe nie grzeją
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Ostatnio zmieniony pt sty 15, 2016 20:58 przez Nexus15, łącznie zmieniany 2 razy.
Ja mam w sdi 40A.Czyli mogło coś popalić w instalacji.U mnie jest jeden.
Patrząc na kontrolki nic się nie dowiesz.
Pierwsze czy jest podawany prąd na świece żarowe?
Czy są sprawne świece żarowe?
Musisz mieć takie coś albo dwa kable i żarówka.
http://allegro.pl/probnik-samochodowy-t ... 98727.html
Wiesz jak to się sprawdza czy nie?Ściągasz listwę ze świec żabka na plus akumulatora a próbówka kolejno do czubków świec.Jak się nie zapali na którejś to jest do wymiany.
Potem żabka na minus akumulatora probówka w fajkę świecy.Przekręcasz stacyjkę i ktoś patrzy czy się zapala.I tak po kolei.
Jak się zapala wszędzie to ok.Jak nie wszędzie to przerwa na listwie.Może się zapalać i nie gasnąć tym się nie przejmuj.
Jak masz temp.cieczy powyżej 5 stopni to świece nie grzeją.
Patrząc na kontrolki nic się nie dowiesz.
Pierwsze czy jest podawany prąd na świece żarowe?
Czy są sprawne świece żarowe?
Musisz mieć takie coś albo dwa kable i żarówka.
http://allegro.pl/probnik-samochodowy-t ... 98727.html
Wiesz jak to się sprawdza czy nie?Ściągasz listwę ze świec żabka na plus akumulatora a próbówka kolejno do czubków świec.Jak się nie zapali na którejś to jest do wymiany.
Potem żabka na minus akumulatora probówka w fajkę świecy.Przekręcasz stacyjkę i ktoś patrzy czy się zapala.I tak po kolei.
Jak się zapala wszędzie to ok.Jak nie wszędzie to przerwa na listwie.Może się zapalać i nie gasnąć tym się nie przejmuj.
Jak masz temp.cieczy powyżej 5 stopni to świece nie grzeją.
Problem rozwiązałem okazało się ze nie łączył przekaźnik. Stary przekaźnik się nadpalił a także wejście w skrzynce bezpieczników się z topiło i po prostu nie łączył. Problem rozwiązałem po przez rozebranie skrzynki bezpieczników i wyczyszczenie wejścia, a tak ze sprawdziłem świece okazało się ze dwie nie grzały wymieniłem cały komplet i wszystko gra Dziękuję za pomoc i pozdrawiam.