Spalanie po wymianie przepływomierza
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Witam, posiadam Golfa IV 1.9 tdi AJM 115 km i mam następujący problem. Jestem świeżo po wymianie przepływomierza. Wcześniej auto nie miało mocy na niższych obrotach, łapało czkawkę podczas przyśpieszania i łapało notlauf. Kupiłem przepływomierz Bosch ( numery takie same jak starego) i teraz borykam się z problemem wyższego spalania. Chwilowe nawet potrafi pokazać 25l podczas ruszania itd. Średnie spalanie wychodzi ok 8 l a przed wymianą ok 6-6.5 l. Na postoju po odpaleniu komputer pokazuje nawet 16l. Co może być powodem takiego spalania? Czy może trzeba ustawić kąt wtrysku? Poprzednio był ustawiany na starym zepsutym przepływomierzu.
Niemożliwe aby było takie spalanie, sprawdź poprzez wyliczenie fizyczne z dłuższego dystansu. Zalej paliwa pod korek, zrób ze 200, 300 km i znowu zatankuj pod korek i bedziesz wiedział ile w rzeczywistości pali.
Jaki tam by nie zalozyl przeplywomierz to spalic wiecej paliwa nie moze. To jest ogranicznik podlania paliwem a nie ze bedzie lac ponad mozliwosci. I notlauf nie bedzie od przeplywki.
Touran bls+ oraz dwa razy Touran cayc+ to