Witajcie. Nie mam już żadnego pomysłu dlaczego on ciągle piszczy... Ostatnio wymieniłem na DAYCO o oznaczeniu 906 (chyba długość) i nadal piszczy. Jak rozwiązać ten problem? Koła, rolki wyglądają na proste, napinacz w porządku a nadal piszczy. Jedynie co pomogło to psiknięcie WD 40 na 2 minuty co robić? Kupić krótszy? Proszę od razu o numery paska jakiego szukać.
Tak. Dużo zależy od mocy altka i jaki pobór jest z niego. Wtedy szarpie nim i piszczy pasek. Oczewiscie przesmarowalem paska kawałkiem smoły też pomoże ale tylko doraźnie. Boki mHa jeszcze ten tłumik gazowy i na sztywnym potrafi urwać to ramie od tego bo z alu jest zrobione.
Piszczy, hałasuje cały czas na ten moment tańszym rozwiązaniem będzie preparat bolla więc zapewne jutro na mieście będę szukać zrobi się cieplej to zmienię rolkę. Dzięki!
Dwa razy lepsze i nic nie kosztujące to kawałek smoły lub kalafonii. Na smole zawsze robię paski w swoich autach raz na pół roku. Paski są w idealnym stanie a smoła to jego konserwacja. Z tym że sprzegielko zapieczone robi takie cyrki też. Ostatnio miałem to u siebie w touranie. Rolkę rozebrałem i przeserwisowal i chodzi jak laleczka.
Witam miałem podobną sytuację wymieniłem wszystko oprócz sprzegiełka alternatora i dalej był pisk, autem i przejechałem 200km i potym sprzęgiełko odpadło i z łożyska i zerwało pasek, więc polecam zacząć właśnie o wymiany sprzęgiełka, i sprawdź czy na alternatorze już nie leżą opiłki rdzy
Dziś zrzuce pasek i wyciągnę sprzegiełko bądź jutro i zobaczę co tam się dzieje. Pasek posmarowany smarem pomógł na 3 dni bo smoły nie mam ale muszę coś kupić aby się tak szybko nie zużył. Po tym wszystkim również uważam że to sprzegiełko bo inne koła sprawne. Przejrzę i dam znać tylko czasu brak..
Miałem to zrobić w kwietniu ale wyszło że zrobiłem to dziś. Wyciągnęłem altka i się okazało że ktoś wstawił sztywne koło...na dodatek było lekko krzywe. Założona rolka jednokierunkowa i problem znikł napinacz teraz aż tak nie skacze a wyrwałem oryginalne sprzegielko ina za 50 zł z wysyłką (używane). Także wielki dzięki za pomoc