[mk2]Biały dymek & Turbo

TDI, TD, D.... Piszemy tutaj TYLKO O PROBLEMACH Z SILNIKAMI DIESLA!

Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Bordos
Ma gadane
Ma gadane

[mk2]Biały dymek & Turbo

Post autor: Bordos » czw wrz 28, 2006 11:12

Zauważyłem, że po otwarciu korka oleju na ciepłym silniku, że środka wydobywa sie biały dymek.

Przy zapalaniu auto trochę dymi również na biało.

Czy tak powinno byc??

Żeby drugiego postu nie zakładac, to chciałe tez zaptyac, czy jest jakis prosty sposób stwierdzenia czy turbo wogule działa. Kiedyś trochę gwizdało przy pewnych obrotach, teraz tego gwizdu wogóle nie słychac. Spadku mocy jeśli nawet jest to nei zauważę, bo nigdy nie jehałem takim golfem ze sprawnym turbo, wiec nie mam porównania.

Pozdro.

Awatar użytkownika
GSOWIEC
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: GSOWIEC » czw wrz 28, 2006 11:55

Bordos pisze:czy jest jakis prosty sposób stwierdzenia czy turbo wogule działa
Spróbuj jadąc spokojnie poniżej 2000 obrotów w pewnym momencie dodać gazu, ale nie pedał w podłogę tylko "z czuciem". Auto ma przyspieszać, jednak na początku powinna pojawić się tzw. turbo dziura, dopiero w okolicach 2000 obr/min powinna ona się skończyć a autko powinno wtedy wyraźnie się ożywić. To by oznaczało że turbo dmucha...

:okej:

Szeryf82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Szeryf82 » czw wrz 28, 2006 19:41

1. Mozesz ściagnośc gumowy przewód łaczacy turbine z głowica, odpalic i pogazować-powinno mocno dmuchac(suszara:))
2. Mozesz przy zgaszonym silniku sciagnac przewody od strony filtra tak abys mógł ręką złapać wirnik turbiny. Jeżeli obraca sie lekko i wykonuje obroty bez zadnych zaciec to jest ok.

Szeryf

ODPOWIEDZ

Wróć do „Silniki Diesla-problemy dotyczące tylko silników”