Termostat + wentylator...problem
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Termostat + wentylator...problem
Witam.
Zmieniłem dziś termostat ponieważ miałem problem z dogrzaniem silnika ( temperatura nie przekraczała minimum) wiec sądzę , że termostat był cały czas otwarty... Teraz z nowym termostatem mam odwrotny problem. Nagrzewa się aż za bardzo, w trasie temperatura dochodziła do 100 :/ i co najgorsze wentylator się nie włączył...Górna rura standardowo gorąca lecz dolna zimna jak lód!
Czyli wnioskuje, że tym razem termostat się nie otwiera w ogóle...a co z wentylatorem? Co może być nie tak? Dodam, że termostat raczej nie był dobrej firmy. Ale czy to wina termostatu czy może przy zakładaniu można było coś skopać ?
PS. Auto to MK3 Diesel
Zmieniłem dziś termostat ponieważ miałem problem z dogrzaniem silnika ( temperatura nie przekraczała minimum) wiec sądzę , że termostat był cały czas otwarty... Teraz z nowym termostatem mam odwrotny problem. Nagrzewa się aż za bardzo, w trasie temperatura dochodziła do 100 :/ i co najgorsze wentylator się nie włączył...Górna rura standardowo gorąca lecz dolna zimna jak lód!
Czyli wnioskuje, że tym razem termostat się nie otwiera w ogóle...a co z wentylatorem? Co może być nie tak? Dodam, że termostat raczej nie był dobrej firmy. Ale czy to wina termostatu czy może przy zakładaniu można było coś skopać ?
PS. Auto to MK3 Diesel
termostat
oj kolego albo kupiles bardzo zlej jakosci termostat albo co najbardziej mozliwe zalozyles go odwrotnie
pozdrawiam daro31
pozdrawiam daro31
Tak tez zamierzam zrobić Ten co teraz założyłem to trefny VERNETmedin pisze:Kakolego natychmiast wymień ten termostat oddaj go do sklepu zwrucą ci kase bo inaczej moze ci uszczelka puścić pod głowicą.Kup termostat firmy Wahler i tylko taki bedzie ok.
Ale mam jeszcze pytanko : skoro termostat nie otwiera to czy wentylator tez się nie włączy z tego powodu ? gdzieś przeczytałem, że czujnik jest na chłodnicy i nie załapie wtedy wentylator... I jak mogę sprawdzić czy mam sprawny wentylator?
Dzieki
- Przewodnik
- Ma gadane
- Kontakt:
nie wiem czy wiesz ale termostatu nie mozna załozyć odwrotnie , a twój problem to raczej z czujnikiem temperatury tez miałem podobnie, albo jest spowodowany nie dokładnym odpowietrzeniem układu czy weszło ci tyle samo płynu co wyszło , ponaciskaj dolny wąż na postoju jak bedziesz miał to 100 stopni wtedy termostat musi puścić
NIE SZATA ZDOBI CZŁOWIEKA LECZ LOGO NA MASCE VW I WSZYSTKO JASNE !!!!
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
Sprzedam przednie wzmocnienie golf 4 bez klimy,
jest w chłodnicy, wyciągnij wtyczkę z niegoSajgon pisze:gdzieś przeczytałem, że czujnik jest na chłodnicy i nie załapie wtedy wentylator... I jak mogę sprawdzić czy mam sprawny wentylator?
a jak sprawdzić: zewrzyj kawałeczkiem kabelka 1 pin z 3, będzie wtedy chodził na 2 biegu niezależnie
czy masz włączoną stacyjkę czy też nie, środkowy pin to I bieg wentylatora
[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 12:03 ]
to prawda ale są fachowcy co pewnie by go ptraktowali młotkiemPrzewodnik pisze:nie wiem czy wiesz ale termostatu nie mozna załozyć odwrotnie
[ Dodano: Pon Lut 19, 2007 12:07 ]
to prawda !Sajgon pisze:Ale mam jeszcze pytanko : skoro termostat nie otwiera to czy wentylator tez się nie włączy z tego powodu ?
ale u mnie np. jest drugi awaryjny taki włącznik/czujnik przy głowicy
który w razie draki włacza od razu na II bieg wentylator,
działa on tylko wtedy gdy mamy włączoną stacyjkę
remontuję, buduję łodzie, kajaki, canoe i jachty np. Mazurek650 -proszę pytać :)
Sharan - AFN
Sharan - AFN
-
- Nowicjusz
- Kontakt: