Grzanie świec w SB
Moderatorzy: Michał_1977, italiano_83, G0 Karcio, Haki, Qto, marcin7x5, VIP
Grzanie świec w SB
Witajcie.Chmm..Mam pewien problem,mianowicie w moim poprzednim klekocie z silnikiem JP świece grzały tylko jak był zimny.Bywało w lecie że po całodziennym postoju też sie nie zapalała kontrolka o świec.Natomiast w moim nowym SB świece grzeją cały czas,przyjade po trasie,temperatura silnika robocza,po zgaszeniu silnika i próbie ponownego uruchomienia kontrolka sie zapala.Nie powiem,denerwuje mnie to.Pewien kolega zasugerował że grzanie świec jest podłączone na krótko,bez przekaznika.Czekam na sugestie.
TAk przeglądam książke i znalazłem że za grzanie jest też odpowiedzialny czujnik.Być może on jest padnięty i podaje non stop że jest "zimno"...Chmm...Tylko nie wiem który to jest.
[ Dodano: Pią Mar 02, 2007 16:15 ]
[ Dodano: Pią Mar 02, 2007 16:15 ]
Może nie bedzie tak zle...To_mas pisze:bongo, heh tak to jest najgorsze kupujesz bryke wszystko pipeknie ładnie a tu okazuje sie ze jakis debil wciskał paluchy
- vw_vandal
- Forum Master
- Kontakt:
bongo, zapodaj fote tych czujników, bo ja też stawiam na czujnik. Nie wiem jak to jest w SB np. u żony w JR są dwa czujnik jeden przed blokiem drógi za blokiem są takie same jeden jest do świec żarowych drógi do wskazywanie temp. na liczniku. W 1V obydwa czujniki masz na króćcu przy głowic jeden jest czarny, drógi biały (albo siwy), wydaje mi się że maja takie same parametry Ja sprawdziłem który jest który. Rozgrzałem auto i odpinałem czujniki po kolei
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=DvkPN1Buok0&feature=autoplay&list=FLdQqUeMMZKpjqZ72OdcA6cQ&lf=mh_lolz&playnext=1[/youtube]
Mam ten sam problem co Ty Bongo i jutro będę wymieniał czujnik co prawda mam silnik 1V,ale na zdjęciach wygląda to tam samo jak u mnie... czujnik od świec to czujnik na krócću przy glowicy - sa tam 2 czujniki ten u góry odpowiada za wskazania na wskaźniku temperatury(na tablicy zegarów), a ten po prawej (stojąc przodem do auta) odpowiada za świece --> tak to jest u mnie i na wydaje mi sie, że u Ciebie również jest taki układ.
Cała sprawę trzeba rozwiązac, ponieważ specjalista mówił mi, że takie grzanie nawet na ciepłym silniku nie wpływa dobrze na kondycje świec, jeżeli tak jak pisałes przekaźnik cyka to wina za grzanie nawet na ciepłym moim zdaniem lezy własnie w czujniku
[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 14:07 ]
Możesz tez zamienić wtyczki między czujnikami na króćcu --> zakładamy, że ten od wskazania temperatury jest OK, w takim razie jeżeli na nim masz wksazanie np. 80° C temperatury silnika i po zmianie wtyczek nagle okazało się, że jest mniej, albo, ze silnik jest zimny to wtedy wiadomo, ze czujnik jest do wymiany.
Cała sprawę trzeba rozwiązac, ponieważ specjalista mówił mi, że takie grzanie nawet na ciepłym silniku nie wpływa dobrze na kondycje świec, jeżeli tak jak pisałes przekaźnik cyka to wina za grzanie nawet na ciepłym moim zdaniem lezy własnie w czujniku
[ Dodano: Nie Mar 04, 2007 14:07 ]
Możesz tez zamienić wtyczki między czujnikami na króćcu --> zakładamy, że ten od wskazania temperatury jest OK, w takim razie jeżeli na nim masz wksazanie np. 80° C temperatury silnika i po zmianie wtyczek nagle okazało się, że jest mniej, albo, ze silnik jest zimny to wtedy wiadomo, ze czujnik jest do wymiany.
Ostatnio zmieniony ndz mar 04, 2007 17:04 przez Olaf, łącznie zmieniany 1 raz.
:okej: [b] Pozdrawiam [/b] :okej: